BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η εκπαίδευση ψηφιακά, στον ΕΛΓΟ οι νέοι το Δεκαπενταύγουστο

Καλοκαιρινή αναστάτωση έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες η ξαφνική σπουδή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να καλέσει παραμονή Δεκαπενταύγουστου στα θρανία για σεμινάρια τους Νέους Αγρότες του 2017. Η απόφαση έρχεται την ώρα που οι ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας πληθαίνουν και που θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει ηλεκτρονικά. Άλλωστε όλοι ξέρουν το υποτυπώδες επίπεδο στο οποίο κινείται, ακόμα και τον καλό καιρό η όλη διαδικασία.

thumbnail_unnamed__40_

Γιάννης Πανάγος

82
9

Σημειωτέον ότι πρόκειται για μια διαδικασία εκπαίδευσης που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, που έχει αναβληθεί επανειλημμένα και που πήγε πίσω και λόγω κορωνοϊού. Ως γνωστόν, η καθυστέρηση αυτή μεταθέτει συνεχώς και την εξόφληση της Β’ δόσης που περιμένουν εδώ και χρόνια οι εγκριθέντες από το σχετικό πρόγραμμα Νέοι Αγρότες.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φάση της δια ζώσης εκπαίδευσης να αφορά σε 68 τμήματα σε όλη την Ελλάδα στα οποία θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 1.200 Νέοι Αγρότες.

Το θέμα είναι ότι οι υπεύθυνοι της εκπαιδευτικής δομής του ΕΛΓΟ βρήκαν τελικά τη χειρότερη στιγμή για να τρέξουν τη σχετική εκπαιδευτική διαδικασία. Δηλαδή μέσα στον Αύγουστο και μάλιστα παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι, ενημερώθηκαν για την έναρξη των σεμιναρίων τα τελευταία 24ωρα και θα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου να παρουσιασθούν στους χώρους εκπαίδευσης και να καθίσουν στα θρανία.

Πρόκειται για τεράστια αναστάτωση η οποία ανατρέπει το σχεδιασμό σε χιλιάδες οικογένειες, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργεί κινδύνους για νέες εστίες πανδημιάς, σε μια χρονική φάση που όλοι τάσσονται υπέρ της κοινωνικής απόστασης και της ανάπτυξης τέτοιου είδους εκπαιδευτικών διαδικασιών μέσα από ηλεκτρονικά μέσα.

Η δικαιολογία που προβάλλεται ότι έτσι έπρεπε να γίνει με βάση τη σχετική προκήρυξη δεν ευσταθεί, καθώς με τις νέες οδηγίες υπάρχει περιθώριο για μεταφορά του εκπαιδευτικού έργου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αντίθετα, αυτό που δείχνει να κυριαρχεί για μια ακόμη φορά είναι η στενοκεφαλιά της δημόσιας διοίκησης και η συντεχνιακή προσέγγιση των πραγμάτων από τους ιθύνοντες.

Τι απαντά ο ΕΛΓΟ για τα δια ζώσης μαθήματα

Προς: κ. Ι. Πανάγο, εκδότη-διευθυντή Agronews και Agrenda

 

Σε απάντηση του άρθρου που δηµοσιεύτηκε στον ισότοπο Agronews (https://w.agronews.gr/thesmika/186168/oli-i-ekpaideusi-trehei-ilektronika-o-elgo-kalei-sta- thrania-tous-neous-agrotes-paramones-dekapedaugoustou/) µε τίτλο “Όλη η εκπαίδευση τρέχει ηλεκτρονικά ο ΕΛΓΟ καλεί στα θρανία τους νέους αγρότες για σεµινάρια πριν το δεκαπενταύγουστο”, θα θέλαµε να ενηµερώσουµε εσάς και τους αναγνώστες σας, ότι µετά την έκρηξη της πανδηµίας στη χώρα και τα µέτρα που ελήφθησαν, η ∆ιοίκηση του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ απέστειλε µέσω της διαχειριστικής αρχής του ΥΠΑΑΤ έγγραφο στην ΕΕ (23-3-2020).

Στο έγγραφο αυτό απεικονιζόταν η τρέχουσα κατάσταση και αιτείτο για τη συνέχιση του προγράµµατος κατάρτισης των νέων γεωργών τη χρησιµοποίηση του συστήµατος τηλεκπαίδευσης που απέκτησε πρόσφατα ο Οργανισµός. Η απάντηση στο αίτηµά µας ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ, µε βάση µια σειρά δικαιολογιών που άπτονται σε θεσµικές απαιτήσεις που υπαγορεύουν τη φυσική παρουσία των ωφελούµενων για τον προσδιορισµό του κόστους των σχετικών δαπανών.

Με το ίδιο έγγραφο, ο Οργανισµός αιτήθηκε την παράταση της υλοποίησης του προγράµµατος των καταρτίσεων για ένα έτος, προκειµένου αυτά να ολοκληρωθούν µε άνεση χρόνου, βασιζόµενοι στην πρόβλεψη της ∆ιοίκησης ότι µετά την άρση των περιορισµών είναι δυνατόν να ανακύψουν προβλήµατα, όπως πχ υλοποίηση προγραµµάτων εν µέσω θέρους, εποχική απασχόληση των ωφελούµενων κλπ. Με βάση τα παραπάνω εκτεθέντα, είναι τουλάχιστον ανακριβής ο ισχυρισµός ότι υπήρχαν οδηγίες που επέτρεπαν τη µεταφορά του εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική πλατφόρµα. Η αλήθεια είναι ότι ως Οργανισµός κάναµε ότι ήταν δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά εισπράξαµε την απόλυτη άρνηση. Μάλιστα, προκαλούµε οιονδήποτε διαθέτει σχετικό στοιχείο, το οποίο µας έχει διαφύγει, να το παραθέσει δηµόσια.

Επίσης, δηλώνουµε ότι είναι στη διάθεση οιουδήποτε ενδιαφερόµενου όλη η σχετική αλληλογραφία µε την οποία αποδεικνύονται οι παραπάνω ενέργειες της ∆ιοίκησης του Οργανισµού.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας µας, θα θέλαµε να φέρουµε στη γνώση των αναγνωστών σας και τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Όταν ορίστηκε η νέα ∆ιοίκηση του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ (11/11/2019), η υλοποίηση του τριετούς προγράµµατος καταρτίσεων των νέων γεωργών, ήταν χρονικά εξαιρετικά καθυστερηµένο, αφού ένα µεγάλο µέρος του θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2020 (το υπολειπόµενο έως το τέλος Μαρτίου 2021). Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούµενη ∆ιοίκηση, χαµένη στη δίνη µιας Υπουργικής απόφασης για την επιλογή ανέργων (ή µη) εκπαιδευτών, είχε ολοκληρώσει την κατάρτιση ενός πολύ µικρού ποσοστού (3,2%) από το σύνολο των 14.667 νέων γεωργών. Έτσι, ήταν άµεσος, και πολύ ορατός, ο κίνδυνος να καταλογιστεί στη χώρα το από την ΕΕ, το του προγράµµατος (240 εκατοµµύρια ευρώ). Όπως ήταν φυσικό, η επιτυχής υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής αποτέλεσε το πρώτο µεγάλο στοίχηµα που έθεσε ο Υπουργός στη νέα ∆ιοίκηση και τα Στελέχη του Οργανισµού, και έναυσµα για την ολική κινητοποίηση του Οργανισµού. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε µε µεγάλη συνέπεια χάρις στην φιλοτιµία και αυτοθυσία όλων, έγινε κατορθωτό στο σύντοµο διάστηµα που µεσολάβησε έως την 10η Μαρτίου 2020 (ηµεροµηνία ολικού lockdown της χώρας) να ολοκληρωθεί το 43,7 % των καταρτίσεων.

Παράλληλα, ο προγραµµατισµός προέβλεπε όλα τα Προγράµµατα να έχουν περατωθεί ένα µήνα πριν την καταληκτική τους ηµεροµηνία. Στην εικόνα που επισυνάπτεται παρουσιάζεται διαγραµµατικά η χρονική εξέλιξη των καταρτίσεων, µε βάση τα δεδοµένα του ολοκληρωµένου πληροφοριακού συστήµατος που καταγράφει κάθε στοιχείο και στάδιο των καταρτίσεων των νέων γεωργών.

Ηµεροµηνία εγκατάστασης της νέας ∆ιοίκησης

  1. Η αρνητική απάντηση της ΕΕ στο αίτηµά µας για παράταση του χρονοδιαγράµµατος υλοποίησης του προγράµµατος των καταρτίσεων των νέων γεωργών, µε την δικαιολογία ότι δεν είναι δυνατόν για ένα δίµηνο lockdown να αιτούµαστε µεγάλη παράταση ενός ΤΡΙΕΤΟΥΣ προγράµµατος, υποδεικνύει ότι για το εθνικό συµφέρον, τον Οργανισµό και το ατοµικό συµφέρων των ωφελούµενων η επιλογή της ταχύτατης υλοποίησης και περάτωσης του προγράµµατος είναι µονόδροµος ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
  2. Είναι ευνόητο ότι λάβαµε και λαµβάνουµε όλα τα µέτρα για την προστασία των εκπαιδευοµένων και των εκπαιδευτών από τον Covid-19 και έως και την ηµέρα που γράφεται το σηµείωµα αυτό δεν έχει παρατηρηθεί καµία περίπτωση µόλυνσης. Επίσης, µέσω συνεχών εσωτερικών εγκυκλίων και ελέγχων σε όλα τα κέντρα στα οποία υλοποιούνται προγράµµατα, υπάρχει πλήρης συµµόρφωση µε όλα τα µέτρα που η ελληνική πολιτεία αποφασίζει και απαιτεί να τηρούνται.

Τέλος θα θέλαµε να τονίσουµε µε έµφαση, ότι δεν είναι ευχάριστο για κανένα, ∆ιοίκηση- Στελέχη του  Οργανισµού,  ωφελούµενοι  και  εκπαιδευτές να  προσπαθούν  να  υλοποιήσουν  εν  µέσω καλοκαιριού ένα τέτοιο πρόγραµµα. Το πρόγραµµα υλοποιείται ΜΟΝΟ επειδή από όλους τους εµπλεκόµενους αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το συντοµότερο και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόµαστε.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλούµε να δηµοσιοποιήσετε τα στοιχεία και τις απαντήσεις  που παρατίθενται στην επιστολή αυτή.

Με τιµή

Η ∆ιοίκηση του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

19-08-2020 17:30Αργυρίου Σονια

Καλησπέρα! Τώρα που είμαστε υπό συνθήκη τοπικού "lock down" Στη Χαλκιδικη, θα συνεχιστούν κανονικά τα σεμινάρια?? Τώρα υπάρχει ανάγκη ηλεκτρονικής πλατφόρμας περισσότερο από πριν, ώστε να ολοκληρωθούν τα μαθήματα και να μη χαθούν οι ώρες!

Απάντηση

08-08-2020 16:55Μιχάλης

Καλησπέρα σας ξέρει κανείς πότε θα πληρωθεί η β δόση στους νέους αγρότες 2017 και πότε αποδεσμεύεται πλήρως από τις υποχρεώσεις όποιος μπει και το 2017 ;;; Τέλος , σαφώς θα ήταν καλύτερα να γίνονται ηλεκτρονικά τα μαθήματα την ίδια άποψη έχω και εγώ... Αλλά να ενημερώσω ότι τα σεμινάρια γίνονται κανονικά και το Ελγο-Δημητρα πληροί απολύτως τις προδιαγραφές και πάει σύμφωνα με το πρωτόκολλο .. τηρούν απόλυτα τις αποστάσεις. Είναι κρίμα να σταματήσουν τα σεμινάρια ας βρεθεί μία λύση έστω και ηλεκτρονικά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-08-2020 10:06Παραγωγός γης

Κατάρτιση μετά από τέσσερα χρόνια δραστηριοποιησης,δεν υφίσταται. Απλά συμβαίνει όπως σε κάθε δημοσιουπαλληλικη έκφανση. Τελευταία στιγμή.

Απάντηση

07-08-2020 23:07Left.anst

Αυτο επρεπε να γινετε εδω και χρονια οχι μονο τωρα και να τρεχει ο καθενας ποσα χιλιομετρα κ να παραταει τς δουλειες του... επιτέλους Ας εκσυγχρονιστούμε..περα οτι θα γλιτώσουν ποσα χρηματα...εκτος αν δεν θελουν...

Απάντηση

07-08-2020 19:30ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Και σε ποιες περιφέρειες ξεκινάνε που μπορούμε να το δούμε αυτό;

Απάντηση

07-08-2020 16:17Λακης

Αν θέλουν να πληρωθούν ας κάνουν μάθημα και δεκαπενταύγουστο τι να κάνουμε.

Απάντηση

07-08-2020 16:05Γ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δυστυχώς τους γεωργούς τους έχουν γραμμένους δεν καταλαβαίνουν ουτε απο ΠΑΝΔΙΜΊΑ ουτε αν έχουν δουλειές αν είναι Αύγουστος η αν απο νεοι γεωργοί έχουν γίνει παππούδες περιμένοντας ενα πρόγραμμα.

Απάντηση

07-08-2020 14:58D

Στον καιρό που όλη η εκπαίδευση γίνεται ηλεκτρονικά οι αγρότες θα πάμε στα θρανία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας Κατα τα άλλα θέλουν να μας εντάξουν στην έξυπνη Γεωργία!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές