BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λογιστική διεκπεραίωση το μέτρο γεωργικών συμβουλών λέει η ΠΕΓΔΥ

Το σχεδιαζόμενο μέτρο των γεωργικών συμβουλών αποτελεί ημίμετρο για τον αγροτικό τομέα, αναφέρει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων-ΠΕΓΔΥ, καθώς όπως υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα συνεχίσει να πορεύεται χωρίς θεσμοθετημένη γεωπονική συμβουλή καθώς το μόνο που επι της ουσίας επιχειρείται είναι για μια ακόμη λογιστική διεκπεραίωση χρημάτων του Β’ πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

201702252232475190

51
1

«Η παρουσία του δημοσίου γεωπόνου στο χωράφι και στον στάβλο που τόσο διαφημίζεται κατά καιρούς από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπ.Α.Α.Τ., δεν φαίνεται να αποτεθεί πολιτική προτεραιότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΕΓΔΥ, στην επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων-ΠΕΓΔΥ

ΘΕΜΑ: «Το σχεδιαζόμενο μέτρο των γεωργικών συμβουλών αποτελεί ημίμετρο για τον αγροτικό τομέα»

Η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. επιστολή με την οποία αναφέρεται εκτενώς στο υπό διαβούλευση μέτρο του Π.Α.Α. για τις γεωργικές συμβουλές. Το μέτρο αυτό, για το οποίο χρειάστηκε σχεδόν όλη η προγραμματική περίοδος για να «βγει στον αέρα» αποτεθεί ουσιαστικά ένα ημίμετρο αφού απευθύνεται σε ελάχιστους επαγγελματίες αγρότες σε σχέση με το σύνολο αυτών. Αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα συνεχίσει να πορεύεται χωρίς θεσμοθετημένη γεωπονική συμβουλή, είτε από τις δημόσιες υπηρεσίες, είτε από ιδιώτες γεωπόνους που και στις δύο περιπτώσεις παρέχουν άμισθα συμβουλευτική έως σήμερα.

Προφανώς στις προτεραιότητες του Υπ.Α.Α.Τ. και όσων σχεδιάζουν το μέτρο αυτό δεν είναι και οι γεωπονικές δημόσιες υπηρεσίες και οι υπηρετούντες σε αυτές γεωπόνοι. Η παρουσία του δημοσίου γεωπόνου στο χωράφι και στον στάβλο που τόσο διαφημίζεται κατά καιρούς από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπ.Α.Α.Τ., δεν φαίνεται να αποτεθεί πολιτική προτεραιότητα. Προτεραιότητα αποτεθεί η απαξίωση των υπηρεσιών από την συνεχή στελεχιακή αιμορραγία γεωπόνων, η ενασχόλησή τους αποκλειστικά με γραφειοκρατία και μοίρασμα επιδοτήσεων και στην συνέχεια η εκ των πραγμάτων επίκληση αδυναμίας απόδοσης των υπηρεσιών.

Η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να σχεδιάσει το σύστημα γεωργικών συμβουλών:

  1. Χωρίς τον αποκλεισμό των γεωπόνων του δημοσίου (Υπουργείου και Ο.Τ.Α.) και με την ισότιμη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Π.Α.Α. εφόσον δεν υπάρχουν κωλύματα που θα εξετάζονται ατομικά για τον κάθε αιτούντα.
  2. Με την συμμετοχή στον σχεδιασμό του συστήματος και των γεωπονικών δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την στελεχιακή ενδυνάμωση (ακόμη και στα πλαίσια της αναλογίας 1:1 που ούτε αυτή τηρείται, ακόμη και μέσα στο Υπ.Α.Α.Τ.), την οικονομική ενίσχυση και την ανάληψη ουσιώδους ρόλου από αυτές, για να εξυπηρετηθεί το σύνολο των Ελλήνων γεωργών και όχι μόνο όσοι θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του Π.Α.Α. όταν και εφόσον αυτό υθοποιηθεί.

Ο γεωπόνος στο χωράφι και στον στάβλο δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης ανάλογη με την ολοκλήρωση του μέτρου του Π.Α.Α., αυτό ας το καταλάβουν καλά οι ιθύνοντες αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τομέα και όχι για μια ακόμη λογιστική διεκπεραίωση χρημάτων του Β’ πυλώνα του Π.Α.Α.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2021 21:12Καραγιάννης Γρηγόριος

Το πρόγραμμα των συμβούλων αφορά κάποιους λίγους απομακρυσμένους συμβούλους, που θα παρέχουν συμβουλή μέσα από το γραφείο. Άλλωστε για το σκοπό αυτό απαιτείται η χρήση Help desk κλπ και ειδικών εφαρμογών/λογισμικών. Η στήριξη του αγρότη εισέρχεται σε δεύτερη ή τρίτη σειρά προτεραιότητας, ας το έκανε ανάθεση να μην ταλαιπωρούμαστε με διαβουλεύσεις κλπ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές