BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δύο εισαγγελικές έρευνες και κομματική γκρίνια για ΟΠΕΚΕΠΕ

Αυστηροί κοινοτικοί έλεγχοι, εισαγγελικές παραγγελίες και εσωκοµµατική γκρίνια, συνθέτουν του σκηνικό εντός του οποίο καλείται να προχωρήσει η αναµόρφωση της ελληνικής γεωργίας, καθώς οριστικοποιείται το θεσµικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ξεκινούν οι διαδικασίες διαµόρφωσης του εθνικού φακέλου, πράγµα καθόλου εύκολο µε το υπάρχον δυναµικό.

oneirokriths-tounel

Γιάννης Πανάγος

38
0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν Ελεγκτικό Κλιµάκιο των Βρυξελλών να εγκαθίσταται στο ΟΠΕΚΕΠΕ τον ερχόµενο µήνα (3 µε 27 Ιουνίου), κάνοντας φύλλο και φτερό τα δεδοµένα βάσει των οποίων κατανεµήθηκαν και καταβλήθηκαν οι κοινοτικές ενισχύσεις τον τελευταίο χρόνο. Ο κοινοτικός έλεγχος θα κρατήσει κλειστή την ηλεκτρονική βάση του ΟΣ∆Ε σε ότι αφορά τα δεδοµένα της τελευταίας περιόδου, δηλαδή δεν θα γίνεται καµιά αλλαγή στοιχείων. Αυτό σηµαίνει ότι αναβάλλονται οι όποιες διορθώσεις είχε υπόψη της η διοίκηση του Οργανισµού, µε αφορµή είτε συλλογικά αιτήµατα είτε ατοµικές ενστάσεις. Έτσι για παράδειγµα, ακόµα κι αν ο πρόεδρος, ∆ηµήτρης Μελάς, ήθελε να διορθώσει άµεσα τα µεγάλα λάθη που έγιναν στην τελευταία πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή (περίπου 6.000 απλήρωτοι κτηνοτρόφοι) η παρουσία των κοινοτικών ελεγκτών στη ∆οµοκού 5 (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο σ’ αυτή τη φάση. Εποµένως η διορθωτική πληρωµή µετατίθεται για ΣεπτέµβριοΟκτώβριο του 2021.

Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τις εισαγγελικές παραγγελίες, κυρίως για θέµατα που σχετίζονται µε την ενεργοποίηση δικαιωµάτων σε βοσκοτόπια και δηµόσιες εκτάσεις να διαδέχονται η µια την άλλη και οι κλήσεις των αρµοδίων υπηρεσιακών, σε πρώτη φάση, υπηρεσιακών στελεχών του Οργανισµού να είναι συνεχείς. Τις τελευταίες µέρες µάλιστα, σε πολιτικά γραφεία και σε διαδρόµους της Βουλής, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόµενο µη χρειασθεί, κάποιο ή κάποια από τα υψηλόβαθµα στελέχη που καλούνται να δώσουν κατάθεση, να παραµείνει στα ανακριτικά γραφεία.

∆εν είναι µάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι την περασµένη εβδοµάδα, προβεβληµένα στελέχη δύο κοµµάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆) προέβησαν σε ερωτήσεις επισηµαίνοντας τις αστοχίες που υπήρξαν στην τελευταία µεγάλη πληρωµή των κτηνοτρόφων και ζητώντας να µάθουν την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο µεγάλο θέµα της κατανοµής των 9,6 εκατ. στρεµµάτων βοσκοτόπων επί των οποίων, ως γνωστόν, µπορούν να ενεργοποιηθούν δικαιώµατα ενίσχυσης µε βάση τον Καν. 2017/2393.

Μεγάλη γκρίνια για τον χειρισµό των αγροτικών θεµάτων υπάρχει πάντως τον τελευταίο καιρό και από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως και από σηµαίνοντα αυτοδιοικητικά στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριµάνη. Ο τελευταίος µάλιστα, σε ανάρτησή του µετά από τηλεδιάσκεψη αιρετών µε τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, επισηµαίνει ότι «το θέµα της τεχνικής λύσης µε τα βοσκοτόπια θα πρέπει να τελειώνει όταν ο ευρωπαϊκός κανονισµός δίνει στη χώρα µας τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ως επιλέξιµα περί τα 10 εκατ. στρέµµατα». Σηµειωτέον ότι για το θέµα αυτό, τόσο το υπουργείο Γεωργίας όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τηρούν σιγή ιχθύος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές