BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οδηγίες προς νέους αγρότες για τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα τρέχουν οι διοικητικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ επί των δηλώσεων ΟΣΔΕ όλων των δικαιούχων της ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας και των Νεοεισερχόμενων Γεωργών. Σκοπός του διοικητικού ελέγχου των είναι να διαπιστωθεί αν τα Νομικά Πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων για τη χορήγηση ΕΑ ή της ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

Nea-agrotissa_2

217
0

Για να διαπιστωθούν τα ανωτέρω εξετάζεται αν τα Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) που δηλώνονται στην ΕΑΕ ως οικονομικοί διαχειριστές πληρούν τα οριζόμενα της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας.

 Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διαχειριστής (ΟΔ) πρέπει να πληροί σωρευτικά τα κάτωθι:

  • Τόσο ο ίδιος όσο και το Νομικό Πρόσωπο στο οποίο είναι Οικονομικός Διαχειριστής πρέπει

να ασκούν γεωργική δραστηριότητα

  • Ασκεί μακροχρόνιο έλεγχο στο ΝΠ
  • Ασκεί καθημερινή διαχείριση στο ΝΠ
  • Λαμβάνει αποφάσεις για το ΝΠ, χωρίς να δύναται να ασκείται βέτο από άλλα ΦΠ
  • Κατέχει ποσοστό/μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στο κεφάλαιο του ΝΠ.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέσιμη εδώ
 
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό έλεγχο και όχι έλεγχο επί της ουσίας στο χωράφι, με τον Οργανισμό να εκδίδει εγκύκλιό που απευθύνεται προς τους ελεγκτές-υπαλλήλους, στην οποία αναφέρει προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποί θα γίνει η ελεγκτική διαδικασία, ωστόσο το περιεχόμενό της απαντά σε συχνές απορίες αγροτών.

 

Συχνές ερωτήσεις

 

1η Ερώτηση: Αν μέχρι την ημερομηνία της οριστικής υποβολής της ΕΑΕ 2021, το ΝΠ είχε οικονομικό διαχειριστή τον Α και κατά τον διοικητικό έλεγχο προκύψει ότι ο οικονομικός διαχειριστής άλλαξε μετά την ημερομηνία πρωτοκόλλου της οριστικής ΕΑΕ 2021 και ο νέος οικονομικός διαχειριστής είναι ο Β, για ποιον οικονομικό διαχειριστή γίνεται ο έλεγχος και ποιο το αποτέλεσμα του ελέγχου;

 

Απάντηση: Ο διοικητικός έλεγχος γίνεται με βάση το ισχύον καταστατικό (λαμβάνω υπόψη και την τελευταία τροποποίηση που υπάρχει) για τον οικονομικό διαχειριστή Α που είναι δηλωμένος στην οριστική (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη με ποινή) ΕΑΕ 2021. Εφόσον, ο οικονομικός διαχειριστής έχει αλλάξει, τότε ο Α δεν ασκεί τον μακροχρόνιο έλεγχο (σε παρόντα και μελλοντικό χρόνο), δεν ασκεί την καθημερινή διαχείριση και δεν λαμβάνει αποφάσεις για το ΝΠ. Τα σχετικά πεδία συμπληρώνονται με «ΟΧΙ». Ο νέος οικονομικός διαχειριστής (Β) δεν καταχωρείται στην ΕΑΕ 2021, γιατί δεν ήταν οικονομικός διαχειριστής κατά την υποβολή της.

 

2η Ερώτηση: Στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων όπου ο αποτελεσματικός και μακροχρόνιος έλεγχος ασκείται από 2 ή/και περισσότερους οικονομικούς διαχειριστές, τι ισχύει;

Απάντηση: Ότι ισχύει και στην περίπτωση των γεωργών νεαρής ηλικίας, δηλαδή αν:

ΝΠ με οικονομικούς διαχειριστές τον Α με ποσοστό/μερίδιο στο κεφάλαιο του ΝΠ 50% και τον Β με ποσοστό/μερίδιο στο κεφάλαιο του ΝΠ ≤ 50%, ο έλεγχος γίνεται και για τους 2, αλλά ο Α είναι αυτός που λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού λαμβάνει τις αποφάσεις για το ΝΠ, χωρίς να του ασκείται βέτο, και εφόσον πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια (μακροχρόνιο έλεγχο και καθημερινή διαχείριση) μπορεί να κρίνει δικαιούχο το ΝΠ. Το πεδίο «Λήψη αποφάσεων ΦΠ για το ΝΠ» στον Α συμπληρώνεται με «ΝΑΙ», ενώ στον Β συμπληρώνεται με «ΟΧΙ». ΝΠ με οικονομικούς διαχειριστές τον Α και τον Β με ποσοστό/μερίδιο στο κεφάλαιο του ΝΠ =50% έκαστος, τότε ο έλεγχος γίνεται και για τους 2 αλλά κανένας εκ των 2 δεν ασκεί τον αποτελεσματικό έλεγχο και το ΝΠ δεν κρίνεται δικαιούχος. Το πεδίο «Λήψη αποφάσεων ΦΠ για το ΝΠ» συμπληρώνεται με «ΟΧΙ».

3η Ερώτηση: Πως συμπληρώνεται η ημερομηνία έναρξης καθηκόντων του ΦΠ στο ΝΠ;

Ταχ. Δ/νση Δομοκού 5 ΤΚ 10445, Αθήνα 10

Απάντηση: Η ημερομηνία αυτή αφορά στην ημερομηνία που ο οικονομικός διαχειριστής που δηλώθηκε στην ΕΑΕ 2021 του ΝΠ, βάσει του καταστατικού εμφανίζεται για πρώτη φορά με μία από τις ιδιότητες που περιγράφονται στη σελίδα 7, στο πεδίο “Ιδιότητα φυσικού προσώπου στο Νομικό Πρόσωπο” των οδηγιών και οι αρμοδιότητες του είναι τέτοιες που στοιχειοθετούν τον αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί του ΝΠ.

 

4η Ερώτηση: Αν κατά τον διοικητικό έλεγχο προκύπτει βάσει του καταστατικού ότι υπάρχει κι άλλος οικονομικός διαχειριστής που δεν δηλώθηκε στην ΕΑΕ 2021 του ΝΠ, πως μπορεί να γίνει ο έλεγχος για το πρόσωπο αυτό;

Απάντηση: Ο επιπλέον οικονομικός διαχειριστής καταχωρείται στην ΕΑΕ 2021 του ΝΠ με διοικητική πράξη, ώστε να έρχονται τα στοιχεία του αυτόματα στο έντυπο του διοικητικού ελέγχου και να πραγματοποιείται ο έλεγχος.

 

5η Ερώτηση: Αν στην ΕΑΕ 2021 του ΝΠ έχει δηλωθεί κάποιος ως οικονομικός διαχειριστής, αλλά κατά τον διοικητικό έλεγχο προκύπτει ότι άλλος είναι ο οικονομικός διαχειριστής, μπορεί να καταχωρηθεί στην ΕΑΕ 2021 του ΝΠ ο σωστός και πώς;

Απάντηση: Ναι, μπορεί να καταχωρηθεί ο σωστός οικονομικός διαχειριστής στην ΕΑΕ 2021 του ΝΠ με διοικητική πράξη, ώστε να έρχονται τα στοιχεία του αυτόματα στο έντυπο του διοικητικού ελέγχου και να πραγματοποιείται ο έλεγχος. Η δυνατότητα αυτή δίνεται έως τις 15/11/2021.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές