Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με τη μεζούρα βγαίνει η αντιστάθμιση αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα

Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και συγκεκριμένα των επιβαρύνσεων που επέρχονται ατο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021, προανήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

kiriakos-mitsotakis-omilia-proypologismos

2765
8

Με τη μεζούρα βγαίνει η αντιστάθμιση των  αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα, 5μηνη μόνο η κάλυψη στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Βάσει των εξαγγελιών, η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η αντιστάθμιση περιορίζεται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι περίοδοι κατανάλωσης και έκδοσης των λογαριασμών προβληματίζει. Σημειωτέον ότι ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης για το συγκεκριμένο διάστημα έχει ήδη περάσει στις χρεώσεις, δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την περασμένη αρδευτική περίοδο (καλοκαίρι 2021).

Ειδικότερα, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή, σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προωθούνται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

α) Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Το μέτρο αφορά στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

β) Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40%.

γ) Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο. 

Οι παραπάνω εξαγγελίες δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, δεν εξισορροπούν τη μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρουν οι τελευταίες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ειδικά σε ότι αφορά στις καταναλώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες παραγωγής για την επόμενη καλλιεργητική περίδο.

  

Ενημερωτικό σημείωμα για τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWhγια τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWhαπό 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWhτον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWhτον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWhαπό την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWhκαι τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

19-12-2021 09:25Αελ

Μας βάλανε τη ρητρα από τον αυγουστο 700 ευρώ πάραπανω.τώρα θα επιδοτηθουμε 80 τα εκατω για αυτό το ποσο.δηλαδή μας δουλεύει! !!δεν έδωσε τίποτα στον αγροτη αντίθετα ο οπεκεπε που βλέπω υπό λειτουργεί θα δώσει ΤΣΕΚΟΥΡΕΜΕΝΕΣ της τελικές επιδοτησεις .ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΟΎΜΕ ΣΕ.ΜΠΛΌΚΑ ΑΥΤ ΟΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΝΕ..ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΊΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ.

Απάντηση

18-12-2021 21:42Μαρία

Και γιατί μόνο όσοι είναι στη δεη; υπάρχουν πολλοί αγροτες που έχουν άλλο παροχο

Απάντηση

18-12-2021 21:41Μαρία

Και γιατί μόνο όσοι είναι στη δεη; υπάρχουν πολλοί αγρότες που έχουν άλλο παροχο.

Απάντηση

18-12-2021 21:03Billaras

Θα φάτε μαύρο που θα πάει σύννεφο..... Κοπρόσκυλα

Απάντηση

18-12-2021 20:34ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Αλλού μοιράζουν αβέρτα. Στους αγρότες Τους έπιασε τσιγγουνια θα τα πούμε στις εκλογές κυριοι

Απάντηση

18-12-2021 19:12George

Τι δεν καταλαβαινετε κύριοι για μας βγηκαν να κυβερνήσουν? Για τους καναλάρχες που τους βγάλανε ,χωρίς να βγουν σε κόσμο,χωρίς να ιδρωσουν την φανέλα.Εκει πήγαν τα λεφτά και 3 χρόνια αναστολή των ραδιοτηλεοπτικών δόσεων .Σε ποιον από μας έχει γίνει αναστολή δόσεων ? Η λύση είναι μία για να καταλάβουν ,αναστολή πληρωμών στα πάντα.

Απάντηση

18-12-2021 18:52Κωστας

Με τις πομωνες σταματημενες απο αρχες Σεπτεμβριου

Απάντηση

18-12-2021 18:11ΣΟΦΙΑ ΚΑΣΑΠΗ

Αυτά παθαίνουμε όταν οι κυβερνώντες θεωρούν τους αγρότες πρόβατα και βάλε. Δεν του είπε κανείς ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ βγήκαν από Μαιο έως Νοέμβριο του 2021 και μάλιστα χρεώνουν Ρήτρα αναπροσαρμογής για όλη την καταναλισκομενη ενέργεια αυτού του διάστημα τους; Ποιά Ρήτρα αναπροσαρμογής θα επιδοτηση από Αύγουστο έως Δεκέμβριο; Θεωρώ ότι ακόμη και από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα αυτή η Ρήτρα αναπροσαρμογής είναι τουλάχιστον θηλιά στο λαιμό των αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι αγωνίζονται να κρατήσουν ενεργές τις εκμεταλλεύσεις τους. Και μετά τι; Πείνα κυρίες και κύριοι.ΑΥΤΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία