Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προκαταβολή πετρελαίου 50 εκατ. Αύγουστο και άλλα τόσα Φθινόπωρο

Αρχές Αυγούστου, το αργότερο, θα πιστωθεί στους δικαιούχους αγρότες η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, σύµφωνα µε τις πρωθυπουργικές δεσµεύσεις, ενώ την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν την πληρωµή να αφορά σε µια γενναία προκαταβολή, την οποία θα διαδεχθεί µια αντίστοιχου ύψους πληρωµή τον προσεχή Νοέµβριο.

8_53

Πέτρος Γκόγκος

15030
14

Περί τα 50 εκατ. ευρώ προκαταβολή μέχρι τον Αύγουστο και άλλα τόσα εκκαθάριση ως το  Φθινόπωρο στο σχέδιο για αγροτικό πετρέλαιο            

Τα συνολικά χρήµατα που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισµό για την πληρωµή του Αυγούστου, ανέρχονται σε περίπου 40 µε 50 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda από το γραφείο του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά. Ολόκληρο το κονδύλι που έχει εγκριθεί από τον κρατικό προϋπολογισµό για το µέτρο επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. 

Το εξατοµικευµένο ποσό της ενίσχυσης θα υπολογιστεί µε βάση τα στρέµµατα που είχαν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε του 2021, µε την πλατφόρµα για τις ενισχύσεις να ανοίγει µέσα στον Ιούλιο, σύµφωνα µε την εξειδίκευση του µέτρου που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Η πλατφόρµα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των κατ’ επάγγελµα αγροτών, δικαιούχων της επιστροφής, θα τρέξει µέσω της ΑΑ∆Ε, ενώ προϋπόθεση για την καταβολή της πίστωσης είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε και το 2022.

Την επίσπευση της προκαταβολής, η οποία θα αφορά στη χρήση πετρελαίου βάσει τιµολογίων που εκδόθηκαν µέσα στο πρώτο εξάµηνο του έτους, συζήτησαν κεκλεισµένων των θυρών την προηγούµενη ∆ευτέρα 20 Ιουνίου στο Μαξίµου ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά. Την αµέσως επόµενη ηµέρα, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συµβούλιο, ο πρωθυπουργός, ήρθε να επιβεβαιώσει το θέµα που είχε ήδη από τον περασµένο Μάιο ανακινήσει η Agrenda.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο πακέτο µέτρων που ανακοινώθηκε για όλους τους πολίτες αναφορικά µε τις επιδοτήσεις στα καύσιµα, αφορά και τους αγρότες, οι οποίοι επίσης είναι δικαιούχοι του µέτρου έκπτωσης 15 λεπτών στην αντλία για το ντίζελ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Εκκαθάριση Νοέµβριο µε ισόποση πληρωµή

Πληροφορίες της Agrenda θέλουν το υπουργείο να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να αυξήσει το κονδύλι για το αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που θα εξασφαλίσει µια πληρωµή αντίστοιχη µε αυτήν που θα πιστωθεί σε λιγότερο από δύο µήνες στους παραγωγούς. Στόχος δηλαδή είναι τα 60 εκατ. που έχουν δεσµευτεί από τα κρατικά ταµεία να προσεγγίσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ώστε χοντρικά να γίνει µια πίστωση 50 εκατ. (Αύγουστος) και άλλη µια 50 εκατ. (Νοέµβριος) στην εκκαθάριση. Το επιπλέον ποσό αναζητείται τόσο από τον εθνικό προϋπολογισµό, όσο και από τα διαθέσιµα κοινοτικά κονδύλια.

Επιπλέον 100 εκατ. για κτηνοτρόφους και πετρέλαιο

Συγκεκριµένα, η πλατεία Βάθη έχει να διαχειριστεί για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών 100 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την ΚΑΠ. Σύµφωνα µε τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργαντά µέχρι τις αρχές Ιουλίου θα υπάρξουν επίσηµες ανακοινώσεις αναφορικά µε τον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήµατα αυτά στους παραγωγούς. Πρόκειται για 74 εκατ. που αποδεσµεύονται από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης της µεταβατικής ΚΑΠ και επιπλέον 26 εκατ. ευρώ από το αποθεµατικό κρίσης της ΕΕ που έχουν εξασφαλιστεί ήδη από τον περασµένο Μάρτιο. Το σχέδιο Γεωργαντά, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού, εστιάζει στους κτηνοτρόφους. Για εκεί έχουν κατανεµηθεί 50 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους µέσω της επιστροφής τζίρου 2% (υπολείπεται µια συµπληρωµατική πληρωµή 10 εκατ. ευρώ). Αναµένεται το µεγαλύτερο ποσοστό των 74 εκατ. του ΠΑΑ να κατευθυνθεί προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας για την αγορά ζωοτροφών, σε µια κίνηση που έρχεται να στηρίξει έµµεσα και την εγχώρια φυτική παραγωγή. Τα 26 εκατ. του αποθεµατικού κρίσης, αναµένεται ότι θα κατευθυνθούν στο ταµείο του αγροτικού πετρελαίου για την εκκαθάριση του Νοεµβρίου. Ενόψει εκλογών, δεν αποκλείεται τα 26 εκατ. να διπλασιαστούν, κάτι στο οποίο προτρέπει και η Κοµισιόν, ώστε να συµπληρωθεί το ποσό των 50 εκατ. για την συµπληρωµατική πληρωµή των αγροτών.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2022 10:11Μπάτζιου Ευαγγελία

Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι να έλεγε η γιαγιά μου

Απάντηση

28-06-2022 13:31sakis

Όσοι καλλιεργούν σιτηρά θα πάρουν το τρίτο το μακρύτερο, χορέψτε αγρότες τον βαράνε καλά τον Νταιρέ τα λαμόγια.

Απάντηση

27-06-2022 23:20Nikos

Όχι ρε παιδιά μην μας ξαναδινετε χρηματα γιατί με τόσα πολλά γίναμε σπάταλοι τώρα τελευταία κ μας κακομαθατε!! Εξάλλου μας δώσατε τόσα πολλά για τ λιπάσματα που θα χουμε να πάρουμε κ του χρόνου λιπάσματα!! Τέτοια κοπροσκυλα δε θυμάμαι να ξαναπερασαν!! Αυτοί οι άχρηστοι θα αφήσουν εποχή....

Απάντηση

27-06-2022 10:10THEODOR

ΡΩΤΑΩ ΕΓΩ.. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ; ΓΙΑΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ 2022 ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΟΔΩΝ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΣΙΤΗΡΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ2021 ; ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ.

Απάντηση

27-06-2022 07:53αγανακτηζμενοσ

απο τουσ αγροτεσ θα την βρουνε

Απάντηση

26-06-2022 19:53maria

Γιατί δεν έδιναν την επιστροφή πετρελαίου ,όταν άρχισε η καλλιεργητική περίοδος , την δίνουν τον Αύγουστο να τα ξαναπάρουν πίσω , γιατί δεν υπάρχει περίπτωση αγρότης η κτηνοτρόφος να μην χρωστάει έναν ενφια α για την αποθήκη του,τον στάβλο του , τα χωράφια του , η τον φόρο εισοδήματος , που η πρώτη δόση είναι τέλος Ιουλίου ,. Θα περιμένουμε όλοι αυτά τα ψίχουλα , και θα μας πουν χρωστουσατε και σας κάναμε συμψηφισμό , ξέρουν πολύ καλά όλοι τους .μόνο εάν ψηφίσουν ότι είναι ακατάσχετη η επιστροφή πετρελαίου. Εδώ θα είμαστε και τον Αύγουστο και θα ψαχνωμαστε μετάξι μας σε ποιον πιστώθηκαν και σε ποιον όχι , και για πιο λόγο ,

Απάντηση

26-06-2022 19:15Χρήστος κατσανος

Τι θα γίνει με σας εκεί πάνω όλοι στους ίδιους και στους ίδιους γίνεται

Απάντηση

26-06-2022 19:14Χρήστος κατσανος

Τι θα γίνει με σας εκεί πάνω συνέχεια συνέχεια στους ίδιους και τους ίδιους θα δίνετε έδωσα και την άλλη φορά και ζωοτροφές δεν τους δίνονται επιδοτήσεις έχω θερμοκήπια 30 χρόνια και δεν έχω πάρει μία φορά επιδότηση τα δικά μας τα προϊόντα δεν έχουν αξία δεν κατάλαβα καλά

Απάντηση

26-06-2022 18:04Μια κτηνοτρόφος.

Καλά , πάλι χρήματα , σε αγρότες , κτηνοτρόφους , πάλι , πάλι , ,πάλι λυπήθητε μας. , Ελπίζω να πάρει και ο πρόεδρος επεστροφη πετρελαίου γιατί και εκείνος κάνει δήλωση ΟΣΔΕ. Θα ήταν άδικο , να μην πάρει .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-06-2022 17:23Γιώργος

Εγώ είμαι Νέος αγρότης του 2014 έχω αγροτικό αυτοκίνητο καληεργο ελιές τα πετρέλαια που βάζω δεν τα κοβο τιμολόγιο δικεουμε εγώ η μπα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία