Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρωθυπουργική εντολή να πληρωθεί το αγροτικό πετρέλαιο έως 15αύγουστο

Σε τροχιά πληρωµής µέσα στον Αύγουστο και µετά το άνοιγµα της σχετικής πλατφόρµας στο gov.gr μέσα στην επόμενη εβδομάδα, µπαίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

6_pin_87

Ελένη Δούσκα

28181
37

Πρωθυπουργική εντολή να πληρωθεί το αγροτικό πετρέλαιο μέχρι 15αύγουστο, ανοίγει η πλατφόρμα           

Την είδηση για επίσπευση της πληρωµής -που αρχικά είχε δροµολογηθεί για τέλος του χρόνου- επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνάντησή του µε τον βουλευτή Λαρίσης της Ν∆ Μάξιµο Χαρακόπουλο. Αν και το εγχείρηµα δεν είναι εύκολο, η εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο κάνει λόγο για πληρωµή των δικαιούχων πριν το 15αύγουστο και ειδικότερα µε στόχο την Παρασκευή 12 του µήνα. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται άλλωστε να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. 

Βέβαια, τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η επίσηµη ενηµέρωση από το υπουργείο, η οποία θα ξεκαθαρίζει και τη διαδικασία.

Για την ώρα, σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, η εν λόγω πλατφόρµα θα τρέξει παράλληλα µε τις αιτήσεις του «Fuel Pass 2», οι οποίες -σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου. Μέσα από τις δύο αυτές πλατφόρµες, περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά και αγρότες αναµένεται να λάβουν περί τα 260 εκατ. ευρώ.

Υπενθυµίζεται ότι για τους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του α’ εξαµήνου 2022, µέσα από ειδική πλατφόρµα στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση όπου θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται µε βάση την αξία των αγορών του α’ εξαµήνου και µε ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέµµα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως έχουν διαµορφωθεί στη δήλωση ΟΣ∆Ε 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε και για το έτος 2022.

Εν τω µεταξύ, µε τροπολογία του υπουργείου Οικονοµικών που κατατέθηκε σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται ως ακατάσχετο το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιµοποιείται αποκλειστικά για γεωργική δραστηριότητα και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένες ληξιπρόθεσµες ή µη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το ∆ηµόσιο εν γένει.

Εν τω µεταξύ, πάνω από 3 µήνες µετά την πρώτη πίστωση, ακόµα περιµένουν όσοι αγρότες δεν την έλαβαν την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών µε ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του τζίρου που δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι κατά το 2021. Και ενώ η διαδικασία της επικαιροποίησης των στοιχείων των αγροτών που έµειναν εκτός στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, η πληρωµή δεν έχει ακόµα γίνει. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται η πίστωση αυτή να τρέξει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες, δεδοµένου ότι τα χρήµατα έχουν ήδη δεσµευτεί, ωστόσο δεν υπάρχει προς ώρας κάποια επίσηµη ενηµέρωση.  

Υπενθυµίζεται ότι για την ενίσχυση αυτή, είχαν προϋπολογιστεί συνολικά 50 εκατ. ευρώ µε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισµού, από τα οποία πιστώθηκαν τελικά περίπου 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφήνει ένα υπόλοιπο της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Να σηµειωθεί ότι και η εν λόγω ενίσχυση, -όπως ανακοινώθηκε- δεν συµψηφίζεται µε τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των έκτακτων ενισχύσεων για τον κορωνοϊό. Κατά τα λοιπά, η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επιπλέον, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του ∆ηµοσίου, συµπεριλαµβανοµένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη στη Φορολογική ∆ιοίκηση και το ∆ηµόσιο εν γένει.

Σχόλια (37)
Προσθήκη σχολίου

23-08-2022 23:44βασιλης

τιποτα

Απάντηση

16-08-2022 22:20Νικος

Γνωρίζετε αν μπήκαν τα χρήματα στα ατμ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-08-2022 23:18ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΩΤΣΑΡΗΣ

Όλοι θα πάρετε ένας ένας για περάστε κοσμε.

Απάντηση

02-08-2022 12:53Σπυρος

Τίποτα δεν θα κάνουν πάλι.Μονο λόγια όπως παντα

Απάντηση

02-08-2022 11:55Λευτέρης

Από Σεπτέμβρη και βλέπουμε για το αγροτικό πετρέλαιο

Απάντηση

02-08-2022 10:40Στελλα

Καλημέρα αγαπητοί μου φίλοι, Παρακαλώ μια πληροφορία θα ήθελα, Θα δηλώσουμε το ποσό αξίας αγοράς πετρελαίου με το ΦΠΑ ή χωρίς? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-08-2022 19:47Maria

Η πρωθυπουργική εντολή , με το περιστέρι στάλθηκε ,. Έχω απορία ?

Απάντηση

31-07-2022 14:45Αελ

Η ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΥ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΜΕ ΤΑ 60 ΕΚ / ΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΩΝ ΚΆΘΕΝΑ ΜΆΣ. ΚΑΜΙΑ ΣΤΥΡΙΞΗ ΣΤΩΝ ΑΓΡΟΤΗ!!

Απάντηση

31-07-2022 12:50Γιωργος

"με εντολη πρωθυπουργου".......ρε παπαγαλοι που ηταν ο πρωθυπουργος οταν η επιστροφη φορου ηταν να μπει στα μεσα Ιουλιου;;;;;;;;;;;;εκει δεν μιλησε ο αφορισμενος αναθεματισμενος επισημα απο επισκοπο πρωθυπουργος,αλλα ουτε κι εσεις αναφερατε κατι για να μην στεναχωρησετε τα αφεντικα σας.τοσο δεξιοι πια;;;;;;;;τοσο γλυφτες;;;;;;;;;εσεις "υποτιθεται" ασκειτε δικαιη δημοσιογραφια.η φοβαστε μηπως σας διωξουν απο τη δουλεια;;;;;;;;;;;κοιταχτειτε στον καθρεφτη και φτυστε τα μουτρα σας.ξερετε πολυ καλα οτι κοροιδευετε και προπαγανδιζετε καθε μερα.το κανετε εις γνωσην σας αρκει να ικανοποιησετε τα αφεντικα σας δουλοι.ποτε σας δεν γραφετε αληθειες.ποτε σας δεν στριμωχνετε την κυβερνηση.εισαστε ο "σκαι" των αγροτικων εφημεριδων,φασιστες,ψευτες και ακροδεξιοι.ουστ δουλοι!!!!!!!!!ρεζιλια της κοινωνιας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-07-2022 21:25Fanis

Μετά την γεναια μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα , τις έγκαιρες δίκαιες και γεναιοδωρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ,τις πλούσιες κοροενυσχισεις σε διάφορα προιοντα, την γρήγορη ολοκληρωση και πληρωμή αγροτικών προγραμμάτων ΟΣΔΕ Ν Αγρότες Σχ βελτιωσης κλπ,και τώρα η λίγη και καθυστερημένη επιστροφή φόρου στα καύσιμα,είναι λόγος να γκρινιάζουμε εμείς οι αγρότες.......

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία