BACK TO
TOP
Θεσμικά

Απόφαση για χρέη συνεταιρισμών υπό έκδοση, νόμος για κόκκινα δάνεια

Σε διαδικασία έκδοσης βρίσκεται εφαρμοστική απόφαση που αφορά στα χρέη συνεταιρισμών προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Φορείς, ενώ απαιτούνται ακόμα αρκετά βήματα τόσο σε νομοθετικό όσο και θεσμικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων των συλλογικών σχημάτων, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση που επιδιώκει η ΕΘΕΑΣ.

etheas-alampasi

291
0

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο, χθες Δευτέρα (15/01) εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) πραγματοποίησαν νέα σύσκεψη με την νομικό και Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπ. Οικονομικών, κα. Θεώνη Αλαμπάση κατά την οποία συζητήθηκε η εφαρμογή του πρόσφατου νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167», που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορούσε τα κόκκινα δάνεια, ένα μείζον θέμα που ταλανίζει τους αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας.

Στην εν λόγω σύσκεψη έδωσαν το παρών ο βουλευτής Κυκλάδων και επί σειρά ετών Πρόεδρος στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, κ. Μάρκος Καφούρος, ο οποίος είναι και μέλος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ. Διονύσης Ακτύπης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ζακύνθου, κ. Διονύσης Βερτζάγιας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Μόσχος Κορασίδης και ο Νομικός, κ. Θοδωρής Καραγιάννης.

Ζητήθηκε από την κα. Αλαμπάση η πρόοδος όσον αφορά την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων σε συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε. Δηλώθηκε πως η πρώτη εφαρμοστική, που αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Φορείς βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης. Για τα υπόλοιπα θέματα θα ακολουθήσουν ενέργειες, τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και σε θεσμικό, όπου και θα υπάρξει συνδρομή από τον κ. Μ. Καφούρο.

Τονίστηκε δε, για άλλη μία φορά πως πρέπει να υπάρχει συνεχής και πραγματική συζήτηση μεταξύ των οφειλετών και των κατόχων των δανείων, καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την αποδέσμευση του παραγωγικού κεφαλαίου και των τεράστιων εγκαταστάσεων που μένουν ανεκμετάλλευτες, με τη μεταφορά αγροτικής γης εκτός των αγροτών να είναι επώδυνη.

Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια οι παραγωγοί πλήττονται σημαντικά με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους και λόγω της κλιματικής αλλαγής με σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους αγρότες και κατ’ επέκταση τον αγροτικό τομέα, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές