BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τακτικός έλεγχος βιβλίων αγρότη και τι πρέπει να προσέχει ο ελεγχόμενος

Η ΑΑ∆Ε έχει εντείνει το τελευταίο διάστηµα τη διαδικασία των ελέγχων, στους οποίους συµπεριλαµβάνονται φυσικά και οι αγρότες, οι έχοντες βιβλία. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι, κάθε άλλο. Αποτελεί µία φυσιολογική εξέλιξη, γιατί η δουλειά των ελεγκτών είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνοµα τους: να ελέγχουν. Καλώς να ορίσουν λοιπόν και µε το καλό να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

24_82

154
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Με την εντολή µερικού φορολογικού ελέγχου, η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει το φορολογούµενο ότι «έχεις επιλεγεί αγαπητέ µου για έναν µικρό έλεγχο». Ταυτόχρονα η εντολή συνοδεύεται από µία γνωστοποίηση µε την οποία η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει το φορολογούµενο ότι «µέχρι να ξεκινήσω τον έλεγχο, σου δίνω τη δυνατότητα να υποβάλλεις (εφόσον πρέπει) τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήµατος κλπ, ώστε (εφόσον ξαναλέω υπάρχει ανάγκη) να διορθώσεις τυχόν αβλεψίες ή λάθη».

Έχω πει και γράψει επανειληµµένως ότι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο λογιστής   έχει ευθύνη για τα παραστατικά που καταχωρούνται στα βιβλία σας. Την απόλυτη ευθύνη της δαπάνης την έχει ο φορολογούµενος. Αυτός θα κληθεί να αιτιολογήσει αν η δαπάνη που πραγµατοποίησε, είναι πραγµατική ή όχι.

Με την ευκαιρία λοιπόν του εν εξελίξει ελέγχου, καλό είναι να φρεσκάρουµε κάποιες λεπτοµέρειες του:

  Τα µισθωτήρια των χωραφιών, από την 01.01.20 εξοφλούνται υποχρεωτικά µέσω τράπεζας, δηλαδή απαγορεύεται να εξοφλήσετε τους ιδιοκτήτες δίνοντας τους χρήµατα στο χέρι: η δαπάνη για τα ενοίκια θα χαθεί. Πότε θα εξοφλήσετε το συµφωνηθέν τίµηµα, είναι θέµα συµφωνίας του καθενός αγρότη. Όταν όµως γίνει η εξόφληση, αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί µε τον ανωτέρω τρόπο και όχι µετρητοίς. Κι αν διαπιστωθεί 3-4 χρόνια µετά ότι δεν πληρώθηκαν µε το σωστό τρόπο, τότε θα αναγκαστείτε να υποβάλλετε συµπληρωµατική – διορθωτική δήλωση για το έτος στο οποίο ανήκουν τα ενοίκια, να µειώσετε τη δαπάνη και να αυξηθούν τα καθαρά φορολογητέα κέρδη, µε ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς καταβολής φόρων και προσαυξήσεων.

  ∆ιευκρίνιση: δαπάνη των ενοικίων αποτελεί το ίδιο το συµφωνητικό. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι ως έξοδο καταχωρώ το ενοίκιο που αναγράφεται στο µισθωτήριο, χωρίς να µε ενδιαφέρει εάν -όταν το φέρετε να το καταχωρήσω- είναι εξοφληµένο. Πρέπει όµως να γνωρίζετε ότι, εφόσον -όταν προχωρήσετε στην εξόφληση του-δεν το εξοφλήσετε µέσω τραπεζικού λογαριασµού, ο έλεγχος είναι υποχρεωµένος και θα σας το «πετάξει έξω από τα έξοδα που αναγνωρίζονται για τα βιβλία σας.

 

 Μεγάλη, πολύ µεγάλη προσοχή στα έξοδα γενικώς (δεν θα βαρεθώ ποτέ να το τονίζω και να το επισηµαίνω): οι Εφορίες (∆.Ο.Υ.) αλλά και η ΑΑ∆Ε γενικότερα, έχουν πίνακα από την ∆ιεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης στον οποίο προσδιορίζεται το µέσο κόστος ανά καλλιέργεια. Αν λοιπόν στον πίνακα αυτό , έχουµε µέσο κόστος π.χ. 120 ευρώ ανά στρέµµα για το βαµβάκι και τα έξοδα που έχετε προσκοµίσει στο λογιστή σας δίνουν 250 ευρώ µέσο κόστος, τότε όπως καταλαβαίνετε…τα πράγµατα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα όταν προκύψει ο έλεγχος.

 

 Κάτι τελευταίο: µπορεί οι δαπάνες µέχρι 100 ευρώ να αναγνωρίζονται µε απόδειξη ταµειακής µηχανής, όµως αποφεύγετε όσο µπορείτε να παίρνετε αποδείξεις ταµειακής µηχανής και ζητάτε πάντα τιµολόγια, ακόµη και για τα πιο µικρά ποσά. Στο τιµολόγιο γίνεται περιγραφή του εξόδου και κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να το απορρίψει ο έλεγχος, σε αντίθεση µε την απόδειξη της ΦΤΜ η οποία εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να περιλαµβάνει ανάλυση του είδους.

Θα πρέπει να θυµάστε πάντα ότι ο έλεγχος είναι πολύ εύκολο να βγάλει εκτός, δαπάνες τις οποίες ο ελεγχόµενος θεωρεί δεδοµένες. Και τελικά την ίδια ευθύνη µε τον έλεγχο -αν όχι µεγαλύτερη- έχει ο ελεγχόµενος, για την απόδειξη της πραγµατικότητας των εξόδων.

Απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύµατος και το 2020

Απαλλάσσονται οι αγρότες από το τέλος επιτηδεύµατος και για το έτος 2020.  Ελπίζω σύντοµα να καταργηθεί εντελώς, όχι µόνο
για τους αγρότες, αλλά και για όλους τους επαγγελµατίες, γιατί έχουµε φτάσει στο σηµείο να τιµωρούνται όλοι όσοι επέλεξαν να ανοίξουν µία επιχείρηση.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2021 17:18ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΕΜΗΣ

Όταν ενοικιάζει ο σύζηγος στην σύζηγο η το αντίστροφο χωράφια πρέπει να φαίνεται η κατάθεση στην τράπεζα οταν έχουν κοινό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα ??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία