BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δεν είναι όλα τα ψώνια έξοδα για τα βιβλία

Έχω κατηγορηθεί πολλές φορές ότι µιλάω σκληρά στα άρθρα µου για τους αγρότες. ∆υστυχώς, αφενός κανείς µέχρι τώρα δεν µπόρεσε να αιτιολογήσει την τοποθέτησή του αυτή, αφετέρου όµως οι ελεγκτικές διαδικασίες αποδεικνύουν ότι έχω δίκιο.

24_87

Γιώργος Παπαδημητρίου

134
14


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Ο Ιούλιος είναι ο µήνας κατά τον οποίο κλείνουµε το 2ο τρίµηνο ΦΠΑ για όλους τους αγρότες µε βιβλία. Με την ευκαιρία να επισηµάνω µία ακόµη φορά ότι όλα τα παραστατικά (εσόδων και εξόδων) έπρεπε να βρίσκονται στο γραφείο του λογιστή το αργότερο µέχρι τις 5 Ιουλίου, ώστε να έχει το χρόνο ο λογιστή σας να τα καταχωρήσει, να τα ελέγξει, να κάνει ό,τι χρειάζεται τέλος πάντων προκειµένου η εργασία του να γίνεται µε τον προβλεπόµενο τρόπο και ελεγκτικές διαδικασίες.

Και γιατί µέχρι τις 5 κάθε µήνα;

∆ιότι ξεκίνησε η εποχή των ηλεκτρονικών βιβλίων, στην οποία εντάσσεστε κι εσείς οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

 

ΠΙΕΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

∆ιότι πρέπει να συνηθίζετε τους πιεστικούς χρόνους που απαιτούνται από τώρα και στο εξής: τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να ενηµερώνονται µέχρι τις 20 κάθε µήνα, δηλαδή του παραστατικά του Ιουνίου µέχρι τις 20/7, τα παραστατικά του Ιουλίου µέχρι τις 20/8 κλπ.

∆ιότι µέχρι τότε θέλω να βρίσκονται τα παραστατικά σας στο γραφείο µου, προκειµένου να αναλάβω την ευθύνη να τα καταχωρήσω στα ηλεκτρονικά βιβλία. Σε διαφορετική περίπτωση τυχόν πρόστιµα θα επιβαρύνουν εσάς. Θα µιλάµε τακτικά πλέον από εδώ και πέρα για τα ηλεκτρονικά βιβλία, οπότε ας τ’ αφήσουµε προς το παρόν και ας ασχοληθούµε µε το θέµα που αναφέρω στην αρχή.

Βάζω λοιπόν µπροστά µου τα τιµολόγια από αγρότη και ξεκινώ την καταχώρηση. Μετά από λίγο βρίσκω ένα τιµολόγιο µε την οποία αγόρασε µοκέτα. Το επόµενο περιλαµβάνει την αγορά ενός βραστήρα. Το επόµενο βάση τηλεόρασης και το τέταρτο µία µπαταρία νεροχύτη.

Επικοινωνώ µαζί του, όντας περίεργος για τις εξηγήσεις που θα µου δώσει. Η απάντηση του: «τη µοκέτα την πήρα γιατί, µπαίνοντας στην αποθήκη από τις αλλαγές στο χωράφι να καθαρίζω λίγο τις µπότες από τις λάσπες. Ο βραστήρας χρειάζεται γιατί, ένα καφεδάκι πριν πας στο χωράφι να µην το πιώ;

  Σπίτι δεν πίνεις; Του λέω; Απαντά: φεύγω νωρίς και δεν θέλω να ξυπνήσω τη γυναίκα µου µε τη φασαρία που θα κάνω φτιάχνοντας καφέ.

  Άντε καλά. Και η βάση; Η µπαταρία; Εεε κι εσύ τώρα: η βάση είναι για την τηλεόραση που είχα πάρει παλιά κι έσπασε. Η µπαταρία είναι για το νεροχύτη που φτιάχνω τους καφέδες. Καλά, µε τι κάθεσαι και ασχολείσαι τώρα; Άµα δεν κάνουν πέταξε τα.

Τα τιµολόγια; Να τα πετάξω;….. Χµµµ.

Τα τιµολόγια είναι πραγµατικά. Οι ερωτήσεις µου επίσης. Οι απαντήσεις; Βάλτε τον εαυτό σας απέναντι και σκεφτείτε ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις, αλλά και πόσο απέχουν από αυτές που διαβάσατε µόλις.

Προσπάθησα να δώσω µια αστεία χροιά στην καθηµερινότητα όλων µας, όµως γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά ότι αποτελεί καθηµερινό φαινόµενο η προσκόµιση τιµολογίων «ό,τι να ‘ναι».

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ

Το χειρότερο δε, είναι ότι ανακατεύονται πολλοί συγγενείς και φίλοι. Πως γίνεται αυτό; Παράδειγµα: προσκοµίστηκε σε συνάδελφο τιµολόγιο για την αγορά θερµοσίφωνα, η οποία αγορά έγινε στην Αθήνα, η τοποθέτηση του του θερµοσίφωνα επίσης, αλλά εκδόθηκε µε εντολή του γιου (δεν θα πω τι δουλειά κάνει το παλικάρι) τιµολόγιο στο όνοµα του πατέρα - αγρότη, γιατί λέει δεν µπορούσε να πάρει την έκπτωση διαφορετικά. 

Άµα δεν µπορείς αδερφέ, ας µην πάρεις ή πήγαινε και ψώνισε αλλού. Και στην τελική, ποιος σε ανακάτεψε µε τα βιβλία του πατέρα σου; Ποιος σου είπε ότι µπορείς να ψωνίζεις µωρουδιακά από τα zara, θερµοσφίωνες, µοκέτες, κουρτίνες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο και να έχεις την απαίτηση να αποτελέσουν αυτά δαπάνη για τα βιβλία του πατέρα σου; Φωνάζω χρόνια τώρα, ότι µπορείς σήµερα να κάνεις ό,τι επιθυµείς, αλλά µετά από κάποια χρόνια θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις. Όποιος έχει µπει στο µικροσκόπιο του ελέγχου, καταλαβαίνει απόλυτα τι λέω.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

09-08-2021 23:40Κώστας

Όταν ένας πατέρας εργάτης γης δουλεύει στην επιχείρηση του γιου του απαγορεύεται να τον κολλάει εργοσιμα,και αυτός θα κάνει τον αγιο τι απόδειξης θα βάλει,ας γίνει πρώτα το κράτος δικαίο και μετά θα γίνουν και οι αγρότες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

09-08-2021 23:10Αγρότης με ψεύτικες ελπίδες

Ενώ στα άλλα επαγγέλματα φουλ στη νομιμότητα. Δεν βάζουν περίεργα εξοδΑ κανεις; δηλαδή οι ΕΠΕ . Ο.Ε οι ΑΕ εταιρείες οι ΙΚΕ δεν βάζουν περίεργα νομιμοφανη έξοδα. Να σας καταταξουμε και στο αγιολογιο λόγω εντιμότητας. Αγαπητέ λογιστή ο βαρβατος φόρος δεν πέφτει με μικρό έξοδα από καφετιέρες μπαταρίες θερμοσίφωνες και μωρωμαντηλα. Απλά τον εαυτό μας κοροϊδεύουμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

04-08-2021 13:04Νίκος

Κόψτε κι εσείς οι λογιστές καμία απόδειξη, δε θα πάθετε τιποτα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-08-2021 20:53ΚΩΣΤΑΣ Μ

Στην περιοχη των σχολιων βλεπω πως υπαρχουν τρια σχολια ,αλλά δεν εμφανιζεται ουτε ενα στην σελιδα. Γιατι συμβαινει αυτο ;

Απάντηση

03-08-2021 18:05Σακης

Οι αγρότες ειδικά οι συνεταιρισμενοι είναι υποχρεωμένοι να ψάχνουν απεγνωσμένα απόδειξης γιατί φαίνονται όλα τα έσοδα,οι λογιστές οι συμβολαιογραφοι οι δικηγόροι οι μηχανικοί γιατί κύριε Γιώργο ενός πληρονουμε παράδειγμα 500€ μας κόβουν 200€ η καθόλου τιμολόγια ενός τα χρειαζόμαστε?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-08-2021 12:41Αγροτης

Έχει δίκιο λοιπον ο λογιστής μου που δεν μου κόβει αποδείξεις για τα όλα τα χρήματα που μου παίρνει για να μην θεωρηθούν υπερβολικά σε μελλοντικό έλεγχο..?..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία