BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Επιπλέον 200 κιλά καλαμπόκι ανά στρέμμα εξασφαλίζει η εφαρμογή ειδικής θρέψης

Ο δραστήριος καλλιεργητής καλαµποκιού και µηδικής από την Κορώνη Πρεβέζης, Ιωάννης Μίχας, µε 440 στρέµµατα χωράφια, εκ των οποίων τα 74 στρέµµατα είναι ιδιόκτητα, πάντα έψαχνε το κάτι παραπάνω στο κυνήγι των αποδόσεων.

42-43_55

Λεωνίδας Λιάμης

7194
0

Επένδυσε αρκετά χρήµατα σε τρεις πρέσες, δύο κοπτικά, τρία τρακτέρ κι άλλα µηχανήµατα για τις ανάγκες της εκµετάλλευσής του, ενώ ετοιµάζεται να αγοράσει µε φίλο του στην Καβάλα και ένα drone για να ψεκάζει τις καλλιέργειες στοχευµένα και οικονοµικά. Φέτος που είναι µία ιδιαίτερη χρονιά λόγω της υψηλής τιµής που διαφαίνεται πως θα έχει το καλαµπόκι, καταλήγει πως έχει βρει τη λύση για να επιτυγχάνει υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις.  «∆οκιµάσαµε πέρυσι σε συνεργασία µε το γεωπονικό κατάστηµα του Αχιλλέα Γκούµα, το λίπασµα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Sulfammo Special 26-0-0 µε τεχνολογία MPPA, το οποίο δεν έχει καµία σχέση µε ό,τι χρησιµοποιούσαµε παραδοσιακά. Το ρίχνεις στο ίδιο χωράφι µισό–µισό και βλέπεις διαφορά µέρα µε νύχτα. Από τη µια ένα υγιές φυτό, µε δυνατό στέλεχος και φύλλα κι από την άλλη το άλλο φυτό να µαραζώνει», περιγράφει ο παραγωγός και δεν κρύβει τον ενθουσιασµό του: «Τόσα χρόνια που ασχολούµαστε µε τη γεωργία, από τον πατέρα µου και από τον παππού µου που έσπερναν καλαµπόκι, δεν έχουµε δει κάτι παρόµοιο. Ξέρεις τί είναι να ρίχνεις 34 µονάδες και µετά να ρίχνεις 26 µονάδες και να λες τί έγινε εδώ; ∆εν µιλάµε απλώς για καλύτερο αποτέλεσµα. Μόνο που το βλέπεις, γιατί πας και ποτίζεις κάθε επτά µέρες, ανεβαίνει η ψυχολογία σου. Έχουµε µείνει άφωνοι».

Όπως εξηγεί ο συνοµιλητής µας «το καλό µε αυτό το προϊόν είναι ότι όταν κάνει την αναπαραγωγή του το καλαµπόκι, τα 3-4 κάτω φύλλα δεν ξεραίνονται όπως συµβαίνει συνήθως τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου µε τα άλλα λιπάσµατα, οδηγώντας σε αύξηση από 150 έως 200 κιλά το στρέµµα την απόδοση των χωραφιών. Είναι πολύ σηµαντική διαφορά. Όταν έχεις στρέµµατα, τα µετράς αυτά. ∆ιότι µια µεγαλύτερη απόδοση της τάξης των 200 κιλών το στρέµµα, µε τιµή µέσο όρο στα 25 λεπτά στο καλαµπόκι, µιλάµε για επιπλέον 50 ευρώ το στρέµµα. Είναι πολλά τα λεφτά για να µην το λάβεις υπόψη σου».

Η αποδοτικότητα των χωραφιών του κ. Μίχα φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητη από συ ναδέλφους του στον οικισµό Κορώνης. «Στο χωριό  ήµουν εγώ και άλλο ένα παιδί που δοκιµάσαµε πέρυσι το προϊόν και φέτος το Sulfammo Special 26 MPPA το έχουν χρησιµοποιήσει άλλοι 5 παραγωγοί κι ένας ακόµη εκτός νοµού ο οποίος σπέρνει 1.000 στρέµµατα στο χωριό Χόικα στη Θεσπρωτία. Ο συγκεκριµένος διαθέτει αλωνιστική και τα έβλεπε τα καλαµπόκια µας και δεν πίστευε τις αποδόσεις, οπότε πήρε φέτος ένα φορτηγό ολόκληρο µε αυτό το λίπασµα» αναφέρει.



Άτυπη συµβολαιακή συνεργασία µε παραγωγούς του νοµού

Ο Αχιλλέας Γκούµας, άµεσος συνεργάτης του κ. Μίχα και ιδιοκτήτης της Goumagro OE, µιλώντας για τις δραστηριότητες της επιχείρησής του, σηµειώνει πως «είµαστε ένα από τα µεγαλύτερα καταστήµατα εµπορίας γεωργικών εφοδίων στην περιοχή, ενώ επειδή διαθέτουµε και ξηραντήρια για το καλαµπόκι, κάνουµε και συγκέντρωση και εµπορία του προϊόντος, µέσα από µια άτυπη συµβολαιακή συνεργασία µε παραγωγούς του νοµού, τους οποίους τροφοδοτώ µε εφόδια και τους αγοράζω την παραγωγή, δίδοντάς τους τη διαφορά στην εκκαθάριση µετά τη συγκοµιδή, βάσει της τιµής που έχει το καλαµπόκι. Υπάρχει εµπιστοσύνη µεταξύ του καταστήµατος και των παραγωγών, οι οποίοι γνωρίζουν πως όταν βγει η τελική τιµή στα αλώνια, δεν πρόκειται να δώσω τιµή χαµηλότερη από εκείνη που θα δώσουν οι ανταγωνιστές. Επίσης κάνουµε αγορές κι από την Άρτα, την Ηγουµενίτσα, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα. Συνολικά σε ετήσια βάση διαχειριζόµαστε περίπου 4.000 τόνους καλαµποκιού. Στο παρελθόν είχαµε φτάσει µέχρι τους 10.000 τόνους, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν µειωθεί τα στρέµµατα της καλλιέργειας».

Όπως τονίζει οι τρεις κύριες καλλιέργειες στον κάµπο του Καναλλακίου είναι τα καλαµπόκια, µε περίπου 15.000 στρέµµατα εκτάσεις, τα φασόλια µε άλλα σχεδόν 3.000 στρέµµατα και η µηδική µε πάνω κάτω 7.000 – 8.000 στρέµµατα. Την περίοδο αυτή, περιγράφει, έχουν σχεδόν τελειώσει οι σπορές, ενώ λίγο µετά τα µέσα Μαΐου αναµένεται να ξεκινήσουν και οι επιφανειακές λιπάνσεις.

Διεύρυνση της συνεργασίας με νέα προϊόντα και σε άλλες καλλιέργειες

Eδώ και δύο χρόνια η Goumagro OE, που κάνει έναν κύκλο εργασιών στα περίπου 2 εκατ. ευρώ, έχει εγκαινιάσει µια νέα συνεργασία µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία εξελίσσεται αµοιβαία επωφελής. «Ξεκινήσαµε δειλά – δειλά από πέρυσι, δοκιµάζοντας αρχικά ορισµένα προϊόντα της εταιρείας για την καλλιέργεια του καλαµποκιού για να διαπιστώσουµε στην πράξη αν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των παραγωγών. Είδαµε ότι τα αποτελέσµατα στο χωράφι είναι θετικά και φέτος η συνεργασίας µας διευρύνθηκε», εξηγεί ο κ. Γκούµας. Ένα από τα προϊόντα που τεσταρίστηκαν στο πεδίο, από κοινού µε τον κ. Μίχα, ήταν το Sulfammo Special 26 MPPA. «Τα αποτελέσµατα ήταν εντυπωσιακά και αποτυπώθηκαν στο αλώνι, λόγω της απόδοσης που πήραν οι παραγωγοί και έχω άποψη από πρώτο χέρι γιατί µου έφεραν τα καλαµπόκια να τα αγοράσω», είπε ο συνοµιλητής µας, συµπληρώνοντας πως «οι αποδόσεις στην περιοχή, κατά µέσο όρο, κυµαίνονται γύρω στα 1.300 – 1.400 κιλά ανά στρέµµα, ενώ στα χωράφια που χρησιµοποιήθηκε το προϊόν είχαµε αύξηση από 100 έως και 200 κιλά στο στρέµµα. Πρόκειται για µια σηµαντική αύξηση, ειδικά πέρσι που είχε και µεγάλη τιµή το καλαµπόκι, συνέφερε, διότι έκανε τη διαφορά για το εισόδηµα του παραγωγού».



Μπήκαν τα θεµέλια και τώρα «χτίζεται» περαιτέρω η συνεργασία

Με το Sulfammo Special 26 MPPA να αποτελεί το θεµέλιο της συνεργασίας, οι δύο πλευρές, αποφάσισαν να χτίσουν περαιτέρω πάνω σε αυτό και να την αναπτύξουν και σε άλλα προϊόντα. «∆οκιµάσαµε φέτος για πρώτη φορά το µικροκοκκώδες λίπασµα Physiostart το οποίο µπαίνει στη σπορά, σε αναλογία 2 κιλά το στρέµµα και επειδή αυξάνει το ριζικό σύστηµα, δίνει ώθηση στο φυτό στο ξεκίνηµα να φύγει γρήγορα. Το αποτέλεσµα φαίνεται ήδη. Στο ίδιο το χωράφι υπάρχει σηµαντική διαφορά. Όπου έχει χρησιµοποιηθεί το Physiostart βλέπουµε πως το φυτό έχει 10-15 εκατοστά µεγαλύτερη ανάπτυξη κι είναι και πιο ζωηρόχρωµο, σε σχέση µε το υπόλοιπο χωράφι. Τώρα πάµε να δοκιµάσουµε και το διαφυλλικό Fertileader Axis, το οποίο βοηθά σε διάφορα στρες που µπορεί να έχει το φυτό, ώστε να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Οι δοκιµές έγιναν σε µικρή κλίµακα, αλλά τα αποτελέσµατα είναι θεαµατικά. Βλέπουµε τεράστια διαφορά ανάπτυξης στα φυτά» αναφέρει ο κ. Γκούµας και σηµειώνει ότι «όπου έχει µπει Physiostart ή έχει ραντιστεί το Fertileader Axis δεν χρειάζεται να µπεις καν στο χωράφι, κάνει µπαµ από µακριά».

Μετά το καλαµπόκι, συνεργασία και σε προϊόντα για το φασόλι

Ιδιαίτερα ικανοποιηµένος από την εξέλιξη της νέας συνεργασίας µε την Goumagro, δηλώνει και ο Ιάκωβος Γιακουµεττής, Key Account Manager & Technical Demonstrator  της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Ξεκινήσαµε τη συνεργασία µε το κατάστηµα του κ. Γκούµα τέλη του 2020 και µέσα σε περίπου ένα χρόνο έχει καταστεί νούµερο ένα συνεργάτης της εταιρείας στην περιοχή της Πρέβεζας. Η πρώτη µας τοποθέτηση στην περιοχή έγινε µε αιχµή του δόρατος τα κοκκώδη λιπάσµατα της εταιρείας, ώστε να αξιολογηθεί από τους παραγωγούς και τον κ. Γκούµα η υπεροχή των τεχνολογιών που ενσωµατώνουν. Καθώς πήγαν εξαιρετικά, φέτος έχουµε αναπτύξει µια πολύ µεγαλύτερη συνεργασία και στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, αλλά εισερχόµαστε σιγά – σιγά και στην καλλιέργεια του φασολιού», τονίζει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία