BACK TO
TOP
Γνώμες

Στον ελαιώνα από επιλογή

Η ιστορία μας ξεκινά το 2008. Πάντα μου άρεσε η ενασχόληση με τη γη. Όταν ήμουν μικρός είχα ένα κομμάτι γης στον κήπο του πατρικού, στο οποίο φύτευα ζαρζαβατικά. Ωστόσο, ρόλο έπαιξαν και δεύτερες σκέψεις καθώς τότε είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης όπως και μίας πολύ ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένα που με έκαναν να σκεφτώ ότι η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να λειτουργήσει ως σταθερά.

kavalieratos_xristos_2

Χρήστος Καβαλλιεράτος

103
0

Βρήκαμε μία έκταση στο χωριό Μενδενίτσα Φθιώτιδας, στις πλαγιές του Καλλίδρομου σε υψόμετρο 450 μ. και εκεί φυτέψαμε τον βιολογικό ελαιώνα μας το 2009.

Το πλεονέκτημα του να ξεκινάς από το μηδέν είναι ότι δεν έχεις στο μυαλό σου στερεότυπα. Δεν εφαρμόζεις αυτό που πατρογονικά έμαθες, αλλά είσαι υποχρεωμένος να μελετήσεις, να ακούσεις γνώμες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διεθνή εμπειρία και τις εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα να διαμορφώσεις έναν βέλτιστο τρόπο συμπεριφοράς.

Βέβαια, έπρεπε να περιμένουμε περίπου 10 χρόνια τον ελαιώνα μας να μεγαλώσει, αλλά και πάλι υπάρχει ένα πλεονέκτημα. Εμείς ξέρουμε τα δέντρα μας από την πρώτη στιγμή που φυτεύτηκαν. Κάναμε την επιλογή και δεν κληρονομήσαμε ποικιλίες που σήμερα μπορεί να θεωρούνται μη παραγωγικές ή ανταποκρινόμενες στην κλιματική αλλαγή. Ξέρουμε ότι δεν ρίξαμε λιπάσματα ούτε καν στη φύτευση.

Η πρώτη μας παραγωγή ήταν το 2017. Το «Ιερό Δώρο» ή «Sacrum Donum» είναι μονοποικιλιακό από Μανάκι. Ένα αγουρομάκανο από ελιές που μαζεύονται με το χέρι με οξύτητα μικρότερη από 0,3%. Ένα φρουτώδες ελαιόλαδο με αρώματα από φρεσκοκομμένο πράσινο γρασίδι, φύλλα και κοτσάνια πράσινης ντομάτας, αγκινάρας, και βοτανικές νότες. Ταυτόχρονα στα οργανοληπτικά γευστικά του χαρακτηριστικά έχει πολύ λίγα πικρά στοιχεία και λίγο περισσότερα πικάντικα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα σχετικά γλυκό ελαιόλαδο, ήπιο, πολύ καλά ισορροπημένο το οποίο προτιμάται από εκείνους τους καταναλωτές που έχουν συνηθίσει στη γλυκιά γεύση, όπως είναι ας πούμε οι Γερμανοί ή Αυστριακοί, που έχουν συνηθίσει στη σοκολάτα.

Πέρα από την αξία του προϊόντος μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσπάθειά μας χρειάζεται εξωστρέφεια και καινοτομία. Έτσι, έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από δράσεις που θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το 2017 συμμετείχαμε στην πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού Olive Challenge με μία αγροτουριστική πρόταση, και συγκεκριμένα αυτήν της αθλητικής ελαιοκομίας. Η ιδέα προέκυψε από την συμμετοχή μας το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαζέματος Ελιάς στην Κροατία.  Έχουμε συμμετάσχει ήδη σε τρεις εκθέσεις με τελευταία την έκθεση βιολογικών Nordic Organic Food Fair, ενώ η πρώτη τυποποίηση του ελαιολάδου μας έχει αποσπάσει τρία βραβεία.  Το πρώτο ήταν ένα χρυσό στα βιολογικά προϊόντα με μέτρια φρουτώδη ένταση στον Κότινος 2018, και ακολούθησαν δύο χάλκινα, το ένα στον Athena  2018 και το δεύτερο στον London IOOC 2018.


*Γιατρός Αναισθησιολόγος, πρώτης γενιάς ελαιοπαραγωγός και δοκιµαστής ελαιολάδου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία