BACK TO
TOP
Γνώμες

Όταν ξέρεις δεν σε γελάνε

Η αγορά έχει τους νόµους της, µε σηµαντικότερο εξ αυτών το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης.

panagos_2_3

Γιάννης Πανάγος

12
1

Αν για παράδειγµα γνωρίζαµε σήµερα µε ακρίβεια ποια είναι η ποσότητα των αδιάθετων αποθεµάτων φέτας και ποια η αντικειµενική δυνατότητα της χώρας για παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, αµέσως ή τέλος πάντων πολύ εύκολα θα µπορούσαµε να ξέρουµε που γέρνει η προσφορά και η ζήτηση. Εποµένως αν, πότε και πόσο θα µπορούσαν να αυξηθούν ή να πέσουν οι τιµές του γάλακτος.

Σηµειωτέoν ότι ο ΕΛΓΟ που παρακολουθεί τα ισοζύγια γάλακτος και πιστοποιεί την παραγωγή φέτας (ΠΟΠ) θα µπορούσε να έχει καλή εικόνα, τόσο των δυνατοτήτων παραγωγής γάλακτος όσο και των αποθεµάτων φέτας. Με τη βοήθεια µάλιστα της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, θα µπορούσε να γνωρίζει ακόµα καλύτερα τα επίπεδα στα οποία δύναται να φθάσει η προσφορά γάλακτος τη νέα σεζόν και να διευκολύνει έτσι το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης.

Εδώ κρίνεται η συνεισφορά του κράτους και των δηµόσιων οργανισµών, εδώ παίζεται το παιχνίδι της διαφάνειας των στοιχείων, στη βάση αυτής της ενηµέρωσης µπορεί να προγραµµατίσει ο κάθε συντελεστής της αγοράς τη δραστηριότητά του τον επόµενο χρόνο. Έτσι αποφασίζει ένας κτηνοτρόφος αν θα κρατήσει θηλυκά για την επόµενη χρονιά και ένας γαλατάς τι παραγωγή φέτας θα κάνει.

Κάπως έτσι δουλεύουν τα πράγµατα στις οργανωµένες κοινωνίες και στις αναπτυγµένες αγορές. Αυτό είναι που καλούνται να κάνουν και στη χώρα µας οι αρµόδιες αρχές, έτσι ώστε να λειτουργήσει ο νόµος της ελεύθερης αγοράς και να σταµατήσει η σπέκουλα, εν προκειµένω, κυρίως από την πλευρά των γαλατάδων. Μόνο έτσι θα πάρει τέλος το γνωστό αλισβερίσι που εκθέτει πρόσωπα και θεσµούς, κλονίζει την εµπιστοσύνη µεταξύ των συναλλασσόµενων, υπονοµεύει το επενδυτικό κλίµα και τραυµατίζει την οικονοµία. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση των πολλών µπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο αντιστάθµισµα έναντι των οικονοµικά ισχυρών.           

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda  

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-09-2019 00:05ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΔΕΡΔΕΛΗΣ

Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία για εσάς το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες κόβουν και 0,15 λεπτά από την τιμή του γάλακτος με βάση τις λιποπρωτεΐνες που τίς διαμορφώνουν οπός τους βολεύει χωρίς να υπάρχει κάποιος ελενχος από το κράτος και χωρίς να έχει οριστεί κάποιο όριο από το οποίο να μην μπορούν να παρεκκλίνουν αλλά όπως πάντα το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης πάντα στελεχώνεται με άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία