BACK TO
TOP
Γνώμες

Το παραμυθάκι της συνδεδεμένης

Όσο δεν προχωρούν τα πράγµατα, τόσο τα σκουπίδια συσσωρεύονται κάτω από το χαλί µε φυσικό επακόλουθο η θέση της ελληνικής γεωργίας και του Έλληνα παραγωγού συνεχώς να αποδυναµώνεται.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

26
0

Η βασική διαπίστωση είναι ότι στον τοµέα της αγροτικής πολιτικής εδώ και χρόνια όλα κινούνται αργά, ενίοτε δε και σε λάθος κατεύθυνση. Ένα εξ αυτών που θα µπορούσε να επιλυθεί άµεσα και µάλιστα ανέξοδα από τους ιθύνοντες, είναι το θέµα της πρόσβασης των αγροτών στα στοιχεία που έχουν σχέση µε την εγχώρια αγροτική δραστηριότητα και την ειδικότερα εικόνα παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Παίρνουµε αφορµή από µια ανάρτηση σε δικτυακό τόπο των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της βαµβακοκαλλιέργειας την τρέχουσα περίοδο. Πιο συγκεκριµένα στα στρέµµατα που έχουν δηλωθεί (2.766.777) τα οποία, εκτός των άλλων, καθορίζουν τον διαιρέτη βάσει του οποίου υπολογίζεται η ειδική ενίσχυση του βάµβακος για το 2020. Ο διαιρετέος είναι το ποσό των 180.532.000 ευρώ που βάσει Κανονισµού (0216/2018) παραµένει σταθερό. 

Αναφέρεται µάλιστα χαρακτηριστικά στην ανάρτηση ότι το στοιχείο αυτό «διέρρευσε πιθανότατα από το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Θα είχε ενδιαφέρον να δει κανείς αν και πως «διέρρευσε» αλλά δεν είναι αυτό το θέµα. Η συγκεκριµένη «διαρροή» έρχεται στην έναρξη της συγκοµιδής, δηλαδή τη στιγµή που βρίσκεται σε εξέλιξη µια διαπάλη για τη διαµόρφωση των φετινών τιµών παραγωγού στο σύσπορο βαµβάκι. Με βάση λοιπόν το συγκεκριµένο στοιχείο, η ειδική ενίσχυση για το 2020 θα διαµορφωθεί στα 67,713 ευρώ το στρέµµα, ενώ τον περασµένο χρόνο ήταν κάτι λιγότερο, δηλαδή 64,6 ευρώ το στρέµµα.

Σ’ αυτή τη βάση, το κλίµα που καλλιεργείται από τους έχοντες συµφέρον επ’ αυτού είναι, αφού έχουµε κάπως υψηλότερη ειδική ενίσχυση, ίσως δικαιολογείται κάπως χαµηλότερη τιµή. Παλιό το παραµύθι.

Να γιατί η πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι ελεύθερη, άµεση και για όλους. Αν είναι περισσότερα ή λιγότερα τα στρέµµατα ο παραγωγός να το ξέρει. Και να προγραµµατίζει ανάλογα. Το ίδιο και η αγορά. Όχι να παρέχεται η δυνατότητα για σπέκουλα της τελευταίας στιγµής. Κι αυτό αφορά γενικότερα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣ∆Ε. Αρκετή εµπορευµατοποίηση αυτών των δεδοµένων έχει γίνει από τους επιτήδειους µέχρι σήµερα. Επιπλέον, οι καιροί ου µενετοί!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία