BACK TO
TOP
Γνώμες

Ξύπνησαν οι αρκούδες

Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να επιµένουν ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τιµές, οι οποίες οδηγούν τον πληθωρισµό σε υψηλότερα επίπεδα, θα αποδειχθούν προσωρινές.

Mark-Gilbert

22
0

 Όµως, µε βάση το τι συµβαίνει µε τις αποδόσεις των οµολόγων και στην αγορά των swaps τα οποία συνδέονται µε τον πληθωρισµό, οι επενδυτές µοιάζουν όλο και λιγότερο πεπεισµένοι.

Σύντοµα θα αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξανόµενες τιµές στην ενέργεια και η ανάκαµψη της ζήτησης από καταναλωτές χάρη στην πρόοδο των εµβολιασµών έχουν «συνωµοτήσει» υπέρ της ανόδου των τιµών. Ο ετήσιος πληθωρισµός τρέχει στο 5,3% στις ΗΠΑ και στο 3,2% στο Ηνωµένο Βασίλειο, ενώ υπολογίζεται ότι έχει φτάσει το 3,3% στη ζώνη του ευρώ. Και στις τρεις περιοχές, οι τιµές αυξάνονται µε ρυθµό ταχύτερο από εκείνον στον οποίο στοχεύουν (στο 2%) οι κεντρικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό ξύπνησε το ζωώδες πνεύµα των «αρκούδων» των οµολόγων, οι οποίες οδήγησαν υψηλότερα τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδοµάδες.

Όµως, οι θεµατοφύλακες της νοµισµατικής σταθερότητας παραµένουν ατάραχοι από την άνοδο των τιµών. […] Οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να νιώσουν το «τσίµπηµα» των τιµών στο σούπερ µάρκετ, µε την κακοκαιρία σε έναν από τους µεγαλύτερους παραγωγούς σοδειάς στον κόσµο να συµβάλλει επίσης σε υψηλότερες τιµές. Η Βραζιλία συνεισφέρει τα 4/5 των παγκόσµιων εξαγωγών χυµού πορτοκαλιού, το 50% των εξαγωγών ζάχαρης και το 30% των εξαγωγών καφέ. Φέτος, η χώρα υπέστη τη χειρότερη ξηρασία εδώ και έναν αιώνα, ακολουθούµενη από συνθήκες παγετού οι οποίες άφησαν τα αγροκτήµατα κάτω από στρώµατα πάγου, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, ανέφερε το Bloomberg News. Γι’ αυτό ο παγκόσµιος δείκτης τιµών τροφίµων των Ηνωµένων Εθνών σηµείωσε άνοδο περί το 1/3 το τελευταίο έτος.

Στις χρηµατοπιστωτικές αγορές, ένα βασικό σύνολο δεικτών υποδηλώνει περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης των τιµών. Τα επιτόκια των swaps πληθωριστικής προβολής πενταετίας σε δολάρια, στερλίνα και ευρώ αυξήθηκαν φέτος, µε το επιτόκιο της ζώνης του ευρώ να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έξι χρόνια. Ίσως η πιο ανησυχητική πτυχή του τρέχοντος οικονοµικού περιβάλλοντος είναι ο κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισµού την ίδια στιγµή που η ανάπτυξη αρχίζει να «φρενάρει». […] Φυσικά, οι «αρκούδες» σταθερού εισοδήµατος έχουν «καεί» και στο παρελθόν…

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία