BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο επιχειρηματικός κύκλος

Ένας λόγος για τον οποίο η τρέχουσα οικονοµική κατάσταση είναι τόσο δύσκολη είναι ότι ο κόσµος αντιµετωπίζει ταυτόχρονα τρία είδη µηχανισµών επιχειρηµατικού κύκλου.

tyler_cowen_3

Τάϊλερ Κόουεν

2
0

Οι δύο πρώτοι είναι γνωστοί, ωστόσο ο τρίτος - γνωστός ως η αυστριακή θεωρία του επιχειρηµατικού κύκλου - δεν είναι και τόσο. Ο πρώτος µοχλός αυτής της φάσης του επιχειρηµατικού κύκλου είναι οι υψηλές τιµές ενέργειας και ο δεύτερος η ανάγκη για αποπληθωρισµό. Η αυστριακή θεωρία, ωστόσο, περιλαµβάνει έναν πολύ διαφορετικό µηχανισµό και λειτουργεί κάπως έτσι: οι επενδυτές περίµεναν ότι τα πολύ χαµηλά πραγµατικά επιτόκια θα διατηρούνταν για καιρό. ∆έσµευσαν πόρους, ενώ πλέον τα ποσοστά των επιτοκίων προσεχώς µπορεί να είναι υψηλότερα. Αυτό σηµαίνει ότι η οικονοµία έχει «κολλήσει» σε κακές επενδύσεις και θα χρειαστεί να αναδιαµορφωθεί µε επώδυνο τρόπο.

Λίγη ιστορία: πριν από τον Covid, τα βραχυπρόθεσµα επιτόκια ήταν σχεδόν µηδενικά, τα πιο µακροπρόθεσµα επιτόκια εξακολουθούσαν να είναι χαµηλά και τα ποσοστά του πληθωρισµού τιµών ήταν ελαφρώς κάτω από το 2%. […] Όταν εµφανίστηκε ο συνδυασµός υψηλού πληθωρισµού και κινήσεων σύσφιξης ώστε να επέλθει αποπληθωρισµός, τα πραγµατικά επιτόκια αυξήθηκαν. Είναι δύσκολο να εκτιµηθεί το τρέχον επίπεδο των αναµενόµενων µελλοντικών πραγµατικών επιτοκίων, ωστόσο οι τιµές της αγοράς υποδεικνύουν ότι οι traders αναµένουν πως τα υψηλότερα επιτόκια θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, αν όχι περισσότερο. […] Το βασικό αφήγηµα ταιριάζει µε το έργο δύο οικονοµολόγων από την Αυστρία, του Λούντβιχ Μίζες και του νοµπελίστα Φρίντριχ φον Χάγιεκ και ονοµάζεται «αυστριακή θεωρία επιχειρηµατικού κύκλου».

Η αυστριακή θεωρία δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο πώς οι εσφαλµένες προσδοκίες για τα επιτόκια, που προκαλούνται από τις µεταβολές του ρυθµού του πληθωρισµού, οδηγούν νοµοτελειακά σε κακά και τελικά σε εγκαταλελειµµένα επενδυτικά σχέδια.[…]. Η πτώση των τιµών των περιουσιακών στοιχείων εµφανίστηκε για πρώτη φορά στα κρυπτονοµίσµατα στα τέλη του 2021. Τα crypto κυκλοφόρησαν αρχικά στην αγορά ως αντιστάθµιση έναντι του πληθωρισµού, ωστόσο τα δεδοµένα διέψευσαν αυτήν την ιδέα.[…]. Πόση ζηµιά όµως θα έχει γίνει στο µεταξύ; Η κάτω πλευρά τριών οικονοµικών κύκλων ταυτόχρονα δεν είναι γενικά ένα καλό µέρος για να βρίσκεται κανείς.

*Οικονοµολόγου, άρθρο στο Forbes

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία