BACK TO
TOP
Γνώμες

Η αγροδιατροφή πίσω στη μόδα;

Τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας και των επενδύσεων τα επόµενα χρόνια, όπως προκύπτουν από ειδική µελέτη της Eurobank, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

panagos_2_13__1__3

Γιάννης Πανάγος

290
0

Αναφέρεται για παράδειγµα, ότι το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά µετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεµα θα αυξηθεί.

Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ που εξετάζει η µελέτη µπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ µεταξύ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και 95,9 δισ. ευρώ στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά- µπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόµενοι.

Ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, επεσήµανε µεταξύ άλλων ότι: «Παρά τις ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισµού και της αύξησης των επιτοκίων, η Ελλάδα για πρώτη φορά το 2022 αρχίζει να καλύπτει το επενδυτικό κενό που δηµιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης».

Με βάση τη στρατηγική που έχει χαράξει η τράπεζα, τα πεδία όπου την επόµενη τριετία θα κατευθυνθούν επενδύσεις ύψους άνω των 32 δις ευρώ οριοθετούνται γύρω από πέντε (5) πυλώνες: (1) Υποδοµές, real estate, αστικές αναπλάσεις µε 10,6 δις ευρώ  (2) Ενέργεια και Πράσινη Μετάβαση µε 10,3 δις ευρώ (3) Τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή αναβάθµιση µε 6,3 δις. ευρώ (4) Τουρισµός, ξενοδοχειακές µονάδες, δοµές ευεξίας µε 2,9 δις ευρώ (5) Βιοµηχανία, αναβάθµιση παραγωγικού ιστού µε 2 δις ευρώ.

∆εν υπάρχει καµιά αµφιβολία ότι οι προωθούµενες επενδύσεις σε συνδυασµό µε τη γενικότερη βελτίωση του µακροοικονοµικού περιβάλλοντος, διαµορφώνουν ένα πραγµατικά νέο παραγωγικό µοντέλο για τη χώρα, ικανό να την αποµακρύνει από τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να την καταστήσουν ισάξιο µέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αν υπάρχει µια παρατήρηση σε όλα αυτά, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ο πρωτογενής τοµέας απουσιάζει εµφαντικά, ενώ ακόµα και ο λεγόµενος κλάδος της αγροδιατροφής, καθίσταται υποσύνολο της «µεταποίησης» και µπαίνε κάτω από την ευρύτερη οµπρέλα βιοµηχανίας – αναβάθµιση παραγωγικού ιστού». Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί βέβαια ότι ο συγκεκριµένος, 5ος κατά σειρά πυλώνας οικονοµικής δραστηριότητας απορροφά µόλις 2 δις ευρώ από τα 32 της τριετίας. Τα υπόλοιπα 30 δις ευρώ κατανέµονται µεταξύ των πρώτων τεσσάρων στη σειρά πυλώνων. Κι όλα αυτά, σε µια περίοδο που η επισιτιστική κρίση έδειξε για πρώτη φορά, µετά από χρόνια, τα δόντια της.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία