BACK TO
TOP
Γνώμες

Φόβοι για την AI

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, ότι λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, το bot Τεχνητής Νοηµοσύνης (AI) ChatGPT παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό, δίνοντάς µας µια γεύση της µεταµορφωτικής δύναµης των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοηµοσύνης.

Kerry_McDonald

Kerry McDonald

91
1

Σήµερα, 100 εκατ. άνθρωποι χρησιµοποιούν το ChatGPT κάθε εβδοµάδα. Λίγο µετά την εµφάνιση του ChatGPT, κάποια σχολεία και σχολικές περιφέρειες άρχισαν να το απαγορεύουν. ∆εδοµένου ότι το bot µπορεί να δηµιουργήσει µια καλά διατυπωµένη απάντηση σε οποιαδήποτε προτροπή για τη δηµιουργία ενός δοκιµίου µέσα σε δευτερόλεπτα, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούσαν αυτό ότι θα οδηγούσε σε εκτεταµένη αντιγραφή εκ µέρους των µαθητών. […]

Με τις Ηνωµένες Πολιτείες να αντιµετωπίζουν σήµερα έναν σκληρό ανταγωνισµό από παγκόσµιες εταιρείες Τεχνητής Νοηµοσύνης στην Κίνα και σε άλλες χώρες, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να κλείσει τους καινοτόµους των αλγορίθµων σε ένα ρυθµιστικό κλουβί, φορτώνοντάς τους µε πολλά επίπεδα γραφειοκρατικής αδειοδότησης προκειµένου να ξεκινήσει το οποιοδήποτε νέο προϊόν ή υπηρεσία». Λίγες µέρες πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκδώσει την οδηγία της, ο επιχειρηµατίας και επενδυτής Marc Andresseen, ο οποίος δηµιούργησε το πρόγραµµα περιήγησης ιστού Mosaic και συνίδρυσε το Netscape καθώς και την κορυφαία εταιρεία επιχειρηµατικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, έγραψε στο 5.000 λέξεων Μανιφέστο Τεχνολογικής Αισιοδοξίας: «Πιστεύουµε ότι η τεχνολογία απελευθερώνει το ανθρώπινο δυναµικό, την ανθρώπινη ψυχή, το ανθρώπινο πνεύµα. ∆ιευρύνει το τι µπορεί να σηµαίνει να είναι κανείς ελεύθερος, να είναι ζωντανός, να είναι κανείς άνθρωπος».

Ο φόβος έναντι των νέων τεχνολογιών, και η επιθυµία να τις ελέγξουµε, µπορεί να έχει να κάνει περισσότερο µε τον φόβο έναντι των ελεύθερων ανθρώπων και του απελευθερωτικού δυναµικού των νέων τεχνολογιών, παρά µε την ίδια την τεχνολογία. […] «Η τεχνολογία δεν είναι τίποτα», είπε ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs. «Αυτό που είναι σηµαντικό είναι να έχεις πίστη στους ανθρώπους, ότι κατά βάση είναι καλοί και έξυπνοι, και αν τους δώσεις εργαλεία, θα δηµιουργήσουν µε αυτά υπέροχα πράγµατα». Αν αντικαταστήσουµε τον φόβο για τις νέες τεχνολογίες µε την πίστη στους ελεύθερους ανθρώπους θα απελευθερώσουµε την καινοτοµία και θα επιταχύνουµε το ανθρώπινο δυναµικό, την πρόοδο και την ευηµερία.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-04-2024 12:50προηλασ

to site einai gia ta skoupidia o kasselakhs tha ekane kalyterh doylia prwtaprilia

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία