
Η πατάτα καλλιεργείται σε τρείς εποχές. Την άνοιξη η σπορά του πατατόσπορου γίνεται τον Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο στις Νότιες περιοχές της χώρας και από τον Μάρτιο στις ψυχρότερες.
Η πατάτα απορροφά από το έδαφος μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων.
Το άζωτο γενικά επηρεάζει το ύψος της παραγωγής. Έχει σημαντικό ρόλο στην βλαστητική ανάπτυξη, και επιδρά θετικά στο μέγεθος και στο βάρος των κονδύλων. Τόσο το Άζωτο, όπως και το κάλιο, είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά και στον σχηματισμό και τη διόγκωση των κονδύλων. Ωστόσο, υψηλές δόσεις αζώτου εμποδίζει και οψιμίζει την κονδυλοποίηση, υποβαθμίζοντας την ποιότητα
Ο φώσφορος είναι απαραίτητο στοιχείο για την αύξηση του αριθμού των κονδύλων και κυρίως την ωρίμανση των κονδύλων.
Η πατάτα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε κάλιο.
Το κάλιο επηρεάζει την ανάπτυξη του φυτού, την παραγωγή και την ποιότητα των κονδύλων.
Επίσης το κάλιο συμβάλει στην αντοχή των φυτών στις βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το Κάλιο βελτιώνει την περιεκτικότητα σε άμυλο και μειώνει το εσωτερικό καφέτιασμα και το μαύρισμα της πατάτας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Τέλος, έχει αποδειχθεί πως το κάλιο βελτιώνει τη διατηρησιμότητα των κονδύλων στην αποθήκη.