BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Καιρός για ελαφρύ πότισμα στην καλλιέργεια βαμβακιού

Οι υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες καταπόνησης στα νεαρά φυτά. Συνιστάται στους παραγωγούς να εφαρμόσουν ένα «ελαφρύ» πότισμα στα φυτά βαμβακιού.

cr20180518_cotton

97
1

Η άρδευση για την καλλιέργεια του βαμβακιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Σε συνθήκες ξηρασίας παρατηρείται σημαντική μείωση της παραγωγής και της ποιότητας σε έλαιο και ίνα. Τα πιο ευαίσθητα στάδια σε συνθήκες ξηρασίας είναι η περίοδος ανάπτυξης των χτενιών, η έναρξη και το μέγιστο της άνθησης, η ανάπτυξη των καρυδιών και η ωρίμανση των καρυδιών. Μέχρι το σχηματισμό των πρώτων χτενιών, τα φυτά είναι πιο ανεκτικά στην έλλειψη νερού, ωστόσο, στα μετέπειτα αναπτυξιακά στάδια επηρεάζεται σημαντικά η τελική απόδοση.

Η ποσότητα του νερού πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των φυτών, χωρίς όμως να δημιουργούνται φαινόμενα κατάκλυσης. Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να διαχειρίζονται σωστά  την άρδευση, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη του  νερού, στα πλαίσια και του σχεδίου δράσης για τη μείωση της νιτρορρύπανσης. Συνεπώς, θα πρέπει η δόση του αρδευτικού νερού σε κάθε πότισμα να είναι τόση, όση μπορεί να συγκρατήσει το έδαφος, ώστε να αποτρέπονται η απορροή ή η βαθιά διήθηση που ρυπαίνουν με νιτρικά τα νερά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στη ποιότητα του νερού άρδευσης, καθώς κακής ποιότητας ή υψηλής αλατότητας υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού.

Επιπλέον, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός έντονης κρούστας, θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση πολυμπέκ στα πρώτα ποτίσματα. Ενδείκνυται η χρήση μικρότερων μπέκ και η περιορισμένη ποσότητα του νερού. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να γίνουν δύο γρήγορα, ελαφρά ποτίσματα - περάσματα με το πολυμπέκ, παρά ένα με μεγαλύτερη δόση.

Παπακώστα- Τασοπούλου Δ., 2013 Βιομηχανικά Φυτά, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία σελίδες 81-83

Ενημερωτικό υλικό «Βασικές οδηγίες καλλιέργειας Βαμβακιού» από Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2020 09:16Kostas

Συνθήκες εξατμισοδιαπνοης στο στάδιο των κοτυληδονων?? Δε νομίζω! Για συμπλήρωση κάποιων φυτών ίσως. Αλλά σε καλά ριζωμένα βαμβακοφυτα με τόσο ιδανικές συνθήκες που επικράτησαν το πότισμα μόνο αρνητικά θα επιφέρει!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία