BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Επιφανειακή λίπανση στο καλαμπόκι

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε άζωτο και νερό. Η συνολική ποσότητα του Αζώτου που εφαρμόζεται στο καλαμπόκι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγικότητα της καλλιέργειας, γι’ αυτό και η σωστή χορήγησή του είναι πρωταρχικής σημασίας.

KTS_MSO3

662
1

Κατά τη σπορά εφαρμόζεται η βασική λίπανση που περιέχει το 50% της συνολικής ποσότητας αζώτου και τη συνολική ποσότητα καλίου και φοσφώρου, για την καλή εγκατάσταση της φυτείας και την δημιουργία πλούσιου ριζικού συστήματος. Ωστόσο, οι μέγιστες ανάγκες του καλαμποκιού σε άζωτο είναι από την 75η έως 90η ημέρα από τη βλάστηση, το οποίο συμπίπτει με το μέγιστο ρυθμό αυξήσεως του ξηρού βάρους των φυτών. Ειδικότερα, υψηλές ανάγκες σε άζωτο παρατηρούνται στο στάδιο γεμίσματος του σπόρου, και έλλειψη αζώτου τότε οδηγεί σε σημαντική μείωση της παραγωγής. 

Οι επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις εφαρμόζονται 4 – 6 εβδομάδες μετά τη σπορά, όταν τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος 50 – 60cm περίπου, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ταχύτητα απορρόφησής του. Μπορούν να γίνουν γραμμικά, όπου ακολουθεί ενσωμάτωση με φρεζοσκαλιστήρι για ταυτόχρονη καταπολέμηση των ζιζανίων και αυλάκωμα. Όταν η άρδευση γίνεται με σταγόνες, η επιφανειακή λίπανση διοχευτεύεται στο νερό άρδευσης (υδρολίπανση). Οι λιπάνσεις μπορούν να γίνουν και διαφυλλικά, όταν τα φυτά έχουν 6-8 πραγματικά φύλλα, για την ενίσχυση της καλλιέργειας, με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.



Παπακώστα- Τασοπούλου Δέσποινα, 2012, Ειδική Γεωργία, σιτηρά και ψυχανθή, εκδόσεις: Σύγχρονη παιδεία, Θεσσαλονίκη

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2020 19:58ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

Με λιπασματοδιανομεα δεν γίνεται λίπανση του καλαμποκιού, όταν είναι μέχρι 60 εκατοστά ύψος γιατί το λίπασμα μπαίνει και μέσα στην καρδιά του φυτού και το καίει, ξερενετε . Ούτε με νερό αν ποτισεις το προλαβαίνεις. Αν δεν ξέρετε κάτι με σιγουρια μην το γράφετε γιατι θα παρετε κοσμο στον λαιμο σας. Γιαυτο μην γράφετε βλακειες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία