BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Πιθανή αύξηση του κόκκινου ρυζιού φέρνει η χρήση μη πιστοποιημένου σπόρου

Την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιούνται οι σπορές για την καλλιέργεια ρυζιού. Η περίοδος σποράς εξαρτάται από τις θερμοκρασίες, ωστόσο, σε θερμοκρασίες νερού 12° C περιορίζεται ο κίνδυνος ζημιών.

pic_15331354242

116
1

Πιθανή είναι η υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού του κόκκινου ρυζιού λόγω της µη χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου στους ορυζώνες

Για την επίτευξη μεγαλύτερων αποδόσεων και τη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου έχει καθοριστικό ρόλο. Πιο αναλυτικά, ο πιστοποιημένος σπόρος διασφαλίζει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, ενώ είναι απαλλαγμένος από σπόρους ζιζανίων και από μυκητολογικές ασθένειες.

Το σημαντικότερο ζιζάνιο της καλλιέργειας είναι το κόκκινο ρύζι, και ακολουθούν η µουχρίτσα και η µοσχοκύπερη. Το κόκκινο ρύζι, μπορεί να χαρακτηριστεί ως άγριο ρύζι, και ανταγωνίζεται ισχυρά την καλλιέργεια μειώνοντας την απόδοση. Η ζιζανιοκτονία εφαρμόζεται μεταφυτρωτικά και είναι το βασικό θέµα που απασχολεί τους καλλιεργητές ρυζιού στην Ελλάδα, καθώς αν και αυξάνει σημαντικά το κόστος ανά στρέµµα, περιορίζει σημαντικά τον ανταγωνισμό  και διασφαλίζει τη ποιότητα της καλλιέργειας. Παράλληλα, επισημαίνεται το χρόνιο πρόβληµα της χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης ζιζανιοκτόνων, που δημιουργεί προβληματισμό στους καλλιεργητές για την σπορά της καλλιέργειας. Συνεπώς, η έγκαιρη σπορά, η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για σπορά, η αμειψισπορά και η εναλλαγή ποικιλιών διαφορετικής ανταγωνιστικής ικανότητας είναι τα πρώτα καλλιεργητικά μέτρα, με κύριο στόχο τη διαχείριση του πληθυσμού της μουχρίτσας και του κόκκινου ρυζιού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ποικιλίες τύπου Japonica είναι πιο ανταγωνιστικές από τις ποικιλίες τύπου Indica. 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2020 13:39John

Το άρθρο δεν συμβαδίζει με αυτά που συμβαίνουν στον αγρό...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία