BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Επανασπορά λόγω καραφατμέ

Μεγάλες ζηµιές προκαλούν οι προνύµφες των αγροτίδων ή καραφατµέ στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, καθώς κόβουν τα στελέχη των νεαρών φυτών από τη βάση τους. Έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη γενιά του εντόµου, µε πολλούς καλλιεργητές να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορά.

IMG_00000849-710x399

310
0

Οι αγρότιδες ή καραφατµέ είναι λεπιδόπτερα και ανήκουν στην οικογένεια Noctuidae. Οι νεαρές προνύµφες προκαλούν ακανόνιστες διαβρώσεις στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, σε µετέπειτα προνυµφικά στάδια είναι κυρίως εδαφόβιες και τρέφονται µε τους σπαρµένους σπόρους, το ριζικό σύστηµα των φυτών και τα νεαρά φυτάρια, ενώ µπορούν να κόψουν και το νεαρό στέλεχος από το «λαιµό».

Ιδιαίτερα ευνοϊκές είναι οι καιρικές συνθήκες της εποχής για την αύξηση του πληθυσµού των αγροτίδων, καθώς οι υψηλές θερµοκρασίες και η ξηρασία ευνοεί την ανάπτυξή τους. Σε εδάφη όµως που «νεροκρατούν», όπως τα αργιλώδη, οι προνύµφες δεν µπορούν να επιβιώσουν.

Η µονοκαλλιέργεια και η εντατική καλλιέργεια προκαλούν µεγάλα προβλήµατα λόγω της σταδιακής αύξησης των πληθυσµών του εντόµου. Συνεπώς, ως πρώτο και κυριότερο µέτρο προτείνεται ένα τριετές σύστηµα αµειψισποράς µε καλλιέργειες όπως βαµβάκι, ηλίανθος και χειµερινά ψυχανθή. Επιπλέον, οι πρωιµότερες σπορές και η επιλογή πρωιµότερων υβριδίων µπορούν να περιορίσουν την προσβολή στα καλαµπόκια από τις αγροτίδες, καθώς την περίοδο που θα εκκολαφθούν οι προνύµφες τα φυτά θα έχουν ισχυρότερο ριζικό σύστηµα και θα έχουν µεγαλύτερη ανοχή στο έντοµο.

Τέλος, σηµαντικό ρόλο έχει η έγκαιρη διαχείριση των ζιζανίων και η ορθολογική λίπανση. Τα ζιζάνια µπορεί να αποτελούν ξενιστές του εντόµου, ευνοώντας την αύξηση του πληθυσµού του. Συνιστάται στους παραγωγούς η εφαρµογή µηχανικού σκαλίσµατος, αρχικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καλαµποκιού, και ακολούθως µετά από 20 ηµέρες. Το φθινόπωρο, οι παραγωγοί θα πρέπει να οργώσουν και να καταστρέψουν τα υπολείµµατα της καλλιέργειας, έτσι ώστε να καταστρέψουν και τα ωά και τις προνυµφών του εντόµου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία