BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Η υγρασία ευνοεί τη βοτρύτιδα στη θερμοκηπιακή τομάτα

Η υψηλή σχετική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη των κονιδίων του μύκητα Botrytis cinerea, ο οποίος ευθύνεται για την ασθένεια βοτρύτιδα ή φαιά σήψη ή τεφρά σήψη στη θερμοκηπιακή στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργεια τομάτας.

Βιομηχανικη-Τοματα

458
0

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των παθογόνων μυκήτων που προκαλούν τις ασθένειες βοτρύτιδα, ωΐδιο και περονόσπορο.
Ο μύκητας βοτρύτης προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών της τομάτας, όπως το λαιμό, τα στελέχη, τα φύλλα, τους καρπούς, τους μίσχους φυτών κάθε ηλικίας, με αποτέλεσμα οι ιστοί να γίνονται μαλακοί, και να νεκρώνονται. Στο σημείο προσβολής παρατηρείται γκριζοπράσινη εξάνθηση που αποτελείται από τους κονιδιοφόρους και τα κονίδια του μύκητα.

Στα στελέχη δημιουργείται καστανό έλκος, με τη χαρακτηριστική εξάνθηση.

Στα φύλλα σχηματίζονται πρασινο-κάστανες μέχρι ανοιχτοκάστανες κηλίδες. Οι κηλίδες αυτές εμφανίζονται συνήθως στην περιφέρεια των φύλλων και κατά την εξέλιξη της ασθένειας νεκρώνονται, σχίζονται και στη συνέχεια τα φύλλα ξηραίνονται.

Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν. Στους καρπούς της τομάτας η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή και παρατηρούνται μικροί δακτυλιοειδής κηλίδες, υπόλευκου χρώματος με νεκρωτικό στίγμα στο κέντρο που θυμίζει νύγμα από έντομο.


Αντιμετώπιση:

α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλό αερισμό, αραιή φύτευση και πότισμα τις πρωινές ώρες.

β) Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες, αφαιρώντας και καταστρέφοντας τα προσβεβλημένα φυτικά όργανα

γ) Ορθές γεωργικές πρακτικές, όπως κατάλληλο κλάδεμα, έγκαιρο ξεφύλλισμα, και ορθολογική λίπανση

γ) Χημική καταπολέμηση με  ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (όπως boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, iprodione, κ.α.)





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία