BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Αντιμετώπιση σηψιρριζιών στο βαμβάκι

Οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σηψιρριζιών στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

IMG_9791-cotton-plants2

581
2

Οι σηψιρριζίες, όπως υποδεικνύει και το όνομα των ασθενειών, προκαλούν σήψη της ρίζας των βαµβακοφύτων, µε άμεση συνέπεια την καθυστέρηση της ανάπτυξής τους ή, ακόμη και τη ξήρανσή τους.Το πιο ευαίσθητο στάδιο είναι από την αρχή του φυτρώματος μέχρι την ανάπτυξη των πρώτων μόνιμων φύλλων. Οι παραγωγοί, για να διαπιστώσουν το βαθµό προσβολής, οφείλουν να επισκέπτονται συχνά την καλλιέργεια τους.

Σε περίπτωση που έχουν παρατηρηθεί υψηλές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες, µόλις καταστεί δυνατή η κίνηση του ψεκαστικού µέσα στο χωράφι, να γίνει, αµέσως, ένας ψεκασµός µε σκευάσµατα που βοηθούν την ανάκαµψη και την ριζοβολία, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με ένα διαφυλλικό λίπασμα. Είναι πολύ σηµαντικό η επέµβαση αυτή να γίνει το δυνατόν συντοµότερα, να αξιοποιήσουµε τις λίγες, κρίσιµες µέρες που µπορεί αυτός ο ψεκασµός να προηγηθεί του σκαλιστηριού.

Στη συνέχεια, µόλις η εδαφική υγρασία το επιτρέψει, πρέπει να γίνει το σκαλιστήρι. Το βάθος της κατεργασίας θα πρέπει να είναι επιφανειακό, έτσι ώστε να «σπάσει» η κρούστα. Με αυτόν τον τρόπο, στο έδαφος θα μειωθεί η εδαφική υγρασία και θα αυξηθεί η θερμοκρασία. Συνεπώς, παράλληλα με την διαχείριση των ζιζανίων, θα µειωθεί πιθανότητα ανάπτυξης των μυκητών, που προκαλούν σηψιρριζίες. Συνιστάται από τους παραγωγούς να αποφεύγουν τη χρήση φρεζοσκαλιστηριού, καθώς δεν επιτυγχάνεται αερισµός του εδάφους και προκαλεί εξάπλωση των ριζωμάτων των πολυετών ζιζανίων.

Σε περίπτωση, που ανέβουν απότομα οι θερμοκρασίες τα προσβεβλημένα βαµβακόφυτα εμφανίζουν συμπτώματα μαρασμού, εξαιτίας της αδυναμίας της ρίζας να απορροφήσει νερό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν βρέξει, είναι αναγκαίο ένα ελαφρύ πότισµα. Το πότισµα, αυτό, είναι απαραίτητο, για να υγράνουµε το επιφανειακό στρώµα που έχει στεγνώσει, ώστε τα ριζίδια που προσπαθούν να αναπτυχθούν ψηλότερα από την σαπισµένη κεντρική ρίζα, να βρουν εύκολα υγρασία και να σιγουρευτεί η ανάπτυξή τους.



Πληροφορίες από ΔΑΟΚ Σερρών

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-05-2020 16:54Γιώργος

Εγώ παρατήρησα σήμερα σε αδύνατο χωράφι όπου είναι πολύ άμμο τα φυτά (βαμβακι) έγιναν σαν καμένα.υγρασία έχει μήπως όμως δεν φτάνει? Δεν ξέρω μήπως ξέρει κάποιος να με πει ??Ευχαριστώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία