BACK TO
TOP

Εαρινές καλλιέργειες

IMG_00000849-710x399

Μεγάλες ζηµιές προκαλούν οι προνύµφες των αγροτίδων ή καραφατµέ στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, καθώς κόβουν τα στελέχη των νεαρών φυτών από τη βάση τους. Έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη γενιά του εντόµου, µε πολλούς καλλιεργητές να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορά.

cr20180518_cotton

Οι υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες καταπόνησης στα νεαρά φυτά. Συνιστάται στους παραγωγούς να εφαρμόσουν ένα «ελαφρύ» πότισμα στα φυτά βαμβακιού.

madagascar-culture-mais-choisir-varietes

Μικρότερο παράθυρο ανταγωνισμού με τα ζιζάνια έχει το καλαμπόκι, σε σχέση με άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, λόγω του μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης και της έντονης σκίασης που δημιουργεί.

pic_15331354242

Την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιούνται οι σπορές για την καλλιέργεια ρυζιού. Η περίοδος σποράς εξαρτάται από τις θερμοκρασίες, ωστόσο, σε θερμοκρασίες νερού 12° C περιορίζεται ο κίνδυνος ζημιών.

180202-Ord-cotton-pic-001

Μετά τη σπορά του βαμβακιού, οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά την καλλιέργεια, έτσι ώστε να γίνεται συστηματικός έλεγχος για εντομολογικές προσβολές και μυκητολογικές ασθένειες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και διαχείριση των ζιζανίων.

sb10063180d-001-56a1a7565f9b58b7d0c15727

Το καλαμπόκι προσβάλλεται στη χώρα μας από αρκετούς εχθρούς, πολλοί από τους οποίους δεν είναι αποκλειστικοί εχθροί. Τα κυριότερα έντομα της καλλιέργειας είναι μεταξύ άλλων τα σιδηροσκούληκα, η πυραλίδα και το πράσινο σκουλήκι.

mLCU3eJANkKRvBPb8eTKuE-1200-80

Ζημιά στην ποιότητα αλλά και την ποιότητα της παραγωγής επιφέρουν οι νηµατώδεις στις καλλιέργειες που προσβάλλουν. Είναι μικροσκοπικοί οργανισµοί που µοιάζουν µε "νήμα" και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί όµως µε γυµνό µάτι. Σηµαντικό βήµα στον έλεγχο των νηµατωδών είναι να προσδιοριστεί το µέγεθος της προσβολής και το είδος του νηµατώδη που έχει προσβάλλει την καλλιέργεια.

pic_1533135424

Καλλιέργεια µε διττό όφελος, καθώς, εκτός από την άµεση οικονοµική ανταποδοτικότητα για τον παραγωγό, έχει εξίσου σηµαντική συµβολή και στη διατήρηση κι ενίοτε ενίσχυση της βιοποικιλότητας στο φυσικό περιβάλλον, λόγω των τεχνητών οικοσυστηµάτων που δηµιουργούνται, έχει γίνει το ρύζι στην Ελλάδα.

1554371376o-plant-image

Ο περονόσπορος ένας επιθετικός μικροοργανισμός και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση μέχρι και ολική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας και της μετασυλλεκτικής ζωής των κονδύλων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ