BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κερδίζει σε στρέμματα η ελαιοκράμβη παρά τις κόντρες στο βιοντίζελ

Πάνε για διπλάσιο τα στρέμματα ελαιοκράμβης λόγω σταθερής ανταπόδοσης. Όλο και πιο ελκυστική εµφανίζεται η παραγωγή του ενεργειακού φυτού, καθώς η καλλιέργεια είναι συµβολαιακή και η εναλλαγή µε σκληρό σιτάρι φέρνει καλά αποτελέσµατα

2-Elaiokramvi

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

171
0

Ως µια καλή εναλλακτική για τις εκτάσεις που καλλιεργούνται µε σκληρό σιτάρι ή ηλίανθο, όσον αφορά το εισόδηµα του παραγωγού παρουσιάζεται η ελαιοκράµβη, µε θετικά αποτελέσµατα και στην εναλλαγή ετησίως των καλλιεργειών αυτών µε το ενεργειακό φυτό. Φέτος, πολλοί παραγωγοί παρακολουθούν την πορεία των βροχών για να αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν την καλλιέργειά της ελαιοκράµβης σε περισσότερα στρέµµατα. Την περασµένη χρονιά 30.000 στρέµµατα ελαιοκράµβης καλλιεργήθηκαν στην Ξάνθη και περίπου άλλα τόσα σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, ενώ κάποιες εκτάσεις υπήρχαν και στην Κεντρική Μακεδονία. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Γιαννακό, έχει υπολογιστεί αύξηση εκτάσεων ως και 100% στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, µε διπλασιασµό των καλλιεργούµενων στρεµµάτων, καθώς η συµβολαιακή καλλιέργεια φαίνεται να «τραβάει» τους παραγωγούς που έχουν εµπειρία από πολλά τερτίπια στην ελεύθερη αγορά. Αν ένας παραγωγός καλλιεργεί τον ένα χειµώνα ελαιοκράµβη και τον επόµενο σκληρό σιτάρι, θα πετύχει καλύτερες αποδόσεις και στο σιτάρι, αναφέρει ο Κ. Γιαννακός. Εκτός αυτού, η καλλιέργεια του φυτού κρύβει λιγότερες παγίδες.

Στον τοµέα της φυτοπροστασίας, το βασικό πρόβληµα είναι τα έντοµα όπως ο κευθόρυγχος που χτυπάνε την καλλιέργεια και ελέγχονται ικανοποιητικά µε τις υπάρχουσες εισροές. Επιπλέον, οι µεγάλοι παίκτες των λιπασµάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού παραθέτουν µεγάλη γκάµα λύσεων για κάθε χωράφι, έτσι ο κάθε παραγωγός µπορεί να βρει το κατάλληλο λίπασµα και το κατάλληλο υβρίδιο υψηλής απόδοσης που θα φέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα στην ποσότητα παραγωγής, συνεπώς και στην τσέπη του. Πανευρωπαϊκώς, πρόκειται για µια καλλιέργεια που αναπτύσσεται µε µεγάλους ρυθµούς, ειδικά όσο περιορίζεται η χρήση ορυκτών καυσίµων.

Αναταραχή στην εγχώρια αγορά βιοντίζελ

Το θετικό κλίµα στην καλλιέργεια της ελαιοκράµβης έρχεται να ταράξει µια τελευταία εξέλιξη στην εγχώρια αγορά βιοκαυσίµων, καθώς πληροφορίες θέλουν να διενεργούνται ανεξέλεγκτες εισαγωγές βιοντίζελ το οποίο δεν περιέχει τα προβλεπόµενα φυτικής προέλευσης υποκατάστατα και έφθασε µε χαµηλότερη τιµή στην κατανάλωση. Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίες θέλουν τις παραδοσιακές δυνάµεις του χώρου και δη τα µεγάλα διυλιστήρια να προβαίνουν σε σηµαντική µείωση της τιµής αγοράς του φυτικού βιοντίζελ από τις αντίστοιχες µονάδες. Πιο συγκεκριµένα, η µείωση της τιµής υπολογίζεται σε 12%, καθώς από 1.250 ευρώ ο τόνος που αγόραζαν σταθερά σχεδόν τα τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για µείωση της τιµής στα 1.100 ευρώ ο τόνος. Αν έτσι έχουν τα πράγµατα, αυτό αλλάζει αµέσως και το λογαριασµό που κάνουν οι καλλιεργητές ηλίανθου και ελαιοκράµβης µε τα λεγόµενα βιοντιζελάδικα. Σηµειωτέον ότι τα συµβόλαια των τελευταίων ετών, φυσικά και του 2019 αναγράφουν τιµή 400 ευρώ ο τόνος για την ελαιοκράµβη και 350 ευρώ ο τόνος για τον ηλίανθο.

Μείωση παραγωγής στην ΕΕ κατά 16% λόγω καιρού

Κατά 16% υπολογίζεται πως θα µειωθεί το 2019-2020 η παραγωγή ελαιοκράµβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση µε την περασµένη χρονιά, πέφτοντας στους 17 εκατ. τόνους, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες κατά τη σπορά και η καλλιεργούµενη έκταση συνολικά µειωµένη, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Οκτωβρίου για τις Αγροτικές Αγορές που δηµοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γενικότερα στην παραγωγή ελαιούχων σπόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται πως το 2019-2020 θα σηµειωθεί ελάχιστο 7ετίας, καθώς ο όγκος παραγωγής αναµένεται να ανέλθει σε µόλις 29,7 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών.

Οι αποδόσεις στην Ελλάδα κυµαίνονται στα 250 µε 350 κιλά το στρέµµα, ενώ µπορεί να φτάσουν και πάνω από 500 κιλά υπό συνθήκες. Μέχρι τώρα οι τιµές είναι σταθερές στα 38-40 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την περιοχή.

Πρόβληµα στην εκκαθάριση των παραγωγών ελαιούχων

Με µειωµένη τιµή στα 1.100 ευρώ ο τόνος αγοράζουν το φυτικό βιοντίζελ τα µεγάλα διυλιστήρια

 Φόβοι η πίεση από τις µονάδες βιοντίζελ να περάσει στους παραγωγούς ηλίανθου και ελαιοκράµβης

ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΥ

panagos@agronews.gr

∆υσκολίες δείχνουν να ανακύπτουν στην τελική εκκαθάριση των παραγωγών ηλίανθου και ελαιοκράµβης, ως αποτέλεσµα της εµπλοκής που φαίνεται να υπάρχει στην εγχώρια αγορά του βιοντίζελ.

Πληροφορίες θέλουν να έχει δηµιουργηθεί τον τελευταίο καιρό µεγάλη αναστάτωση, κυρίως λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών βιοντίζελ το οποίο δεν περιείχε τα προβλεπόµενα φυτικής προέλευσης υποκατάστατα, έφθασε µε χαµηλότερη τιµή στην κατανάλωση και έχει επιφέρει στρεβλώσεις στον ανταγωνισµό.

Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίες θέλουν τις παραδοσιακές δυνάµεις του χώρου και δη τα µεγάλα διυλιστήρια να προβαίνουν σε σηµαντική µείωση της τιµής αγοράς του φυτικού βιοντίζελ από τις αντίστοιχες µονάδες.

Πιο συγκεκριµένα, η µείωση της τιµής υπολογίζεται σε 15%, καθώς από 1.250 ευρώ ο τόνος που αγόραζαν σταθερά σχεδόν τα τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για µείωση της τιµής στα 1.100 ευρώ ο τόνος.

Αν έτσι έχουν τα πράγµατα, αυτό αλλάζει αµέσως και το λογαριασµό που κάνουν οι καλλιεργητές ηλίανθου και ελαιοκράµβης µε τα λεγόµενα βιοντιζελάδικα. Αυτό µπορεί να περάσει στην τιµή που πουλάει ο παραγωγός και το ζήτηµα είναι αν η όποια αλλαγή περάσει θα επηρεάσει και µε ποιον τρόπο και τα υπάρχοντα συµβόλαια, εκτός από αυτά που θα συνάψουν µελλοντικά οι παραγωγοί.

Σηµειωτέον ότι τα συµβόλαια των τελευταίων ετών, φυσικά και του 2019, αναγράφουν τιµή 400 ευρώ ο τόνος για την ελαιοκράµβη και 350 ευρώ ο τόνος για τον ηλίανθο. Κάπως έτσι έχει τρέξει µέχρι τώρα η συνεργασία µε όλες σχεδόν τις µονάδες παραγωγής βιοντίζελ, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση για την ελαιοκράµβη και τείνουν να κλείσουν τα τεφτέρια τους και για τον ηλίανθο.

Η εµπλοκή στην ευρύτερη αγορά του βιοντίζελ όµως, έρχεται να δυσκολέψει τις τελευταίες εκκαθαρίσεις των παραγωγών ηλίανθου και να δηµιουργήσει ακόµα µεγαλύτερο πρόβληµα στα νέα συµβόλαια. Αρκεί να αναφερθεί ότι η σπορά της ελαιοκράµβης ξεκινάει αυτές τις µέρες και η αναστάτωση έρχεται να δυσκολέψει τον σχεδιασµό των παραγωγών. Η έναρξη της καλλιέργειας της ελαιοκράµβης πρέπει να µην καθυστερήσει, καθώς οι δυσµενείς καιρικές συνθήκες του χειµώνα, µπορούν να µειώσουν κατά πολύ την απόδοση της καλλιέργειας, αν την «πετύχουν» σε ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία