BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Η ρευστότητα αγροτών καταλύτης για εξελίξεις στην αγροτική οικονομία

Είναι από τις λίγες χρονιές όπου η επιλογή των εαρινών καλλιεργειών έχει τόσο µεγάλο βαθµό δυσκολίας.

agrotiki-oikonomia_2

Γιάννης Πανάγος

512
1

Η ρευστότητα των αγροτών καταλύτης για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονοµία

Πρώτον γιατί οι διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων αναζητούν ισορροπία σε χαµηλότερα επίπεδα, δεύτερον γιατί οι ζηµιές από τις πληµµύρες του Σεπτεµβρίου στη Θεσσαλία έχουν µπερδέψει τα πράγµατα και τρίτον γιατί οι ρυθµίσεις της ΚΑΠ στα αγροπεριβαλλοντικά βάζουν τη δική τους σφραγίδα στη σύνθεση χαρτοφυλακίου των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Σίγουρα, στη νέα καλλιεργητική περίοδο, η έκταση που θα καταλάβει τελικά το βαµβάκι, αποτελεί τον πλέον αστάθµητο παράγοντα. Κι αυτό γιατί το συγκεκριµένο προϊόν έρχεται από µια δύσκολη χρηµατιστηριακά χρονιά διεθνώς. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθούν, επίσης, οι τεράστιες ζηµιές στη Θεσσαλία αλλά και οι χαµηλές γενικά αποδόσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Βεβαίως, η σχετική βελτίωση που σηµειώνει η διεθνής αγορά βάµβακος τις τελευταίες λίγες εβδοµάδες και το παράθυρο για προπωλήσεις που αυτό ανοίγει, διευκολύνουν, σε κάποιο βαθµό, τις αποφάσεις της τελευταίας στιγµής, από παραγωγούς που έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια.

Αναµφισβήτητα, µεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται φέτος στην καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας. Πρόκειται για δύσκολη καλλιέργεια η οποία απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία, σοβαρή µηχανολογική υποδοµή και καλή σχέση µε τη µεταποιητική βιοµηχανία (συµβόλαια). ∆εν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς η άνοδος στη θερµοκρασία δεν το ευνοεί, ωστόσο, µε τις τιµές που προτείνει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο η βιοµηχανία, µια χρονιά ικανοποιητικών στρεµµατικών αποδόσεων θα µπορούσε να δικαιολογήσει το ρίσκο που αναλαµβάνει ο καλλιεργητής.

Στο καλαµπόκι, τέλος, το καλλιεργητικό ρίσκο είναι σαφώς µικρότερο. Εδώ όµως οι συνθήκες της αγοράς παραµένουν αβέβαιες και βρίσκονται σε έµµεση συνάρτηση µε την εµπόλεµη κατάσταση στην Ουκρανία, όπως και από την εικόνα των αποδόσεων σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.

Σε κάθε περίπτωση, σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση του καλλιεργητικού χάρτη κατά την τρέχουσα χρονιά παίζει και ο παράγων ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων. Προς το παρόν οι συνθήκες ρευστότητας δεν φαίνεται να διευκολύνουν καλλιεργητικές επιλογές υψηλών απαιτήσεων, µιας και είναι πολλές οι εκµεταλλεύσεις µε «άπλυτα πιάτα» από την προηγούµενη εµπορική περίοδο. Η πίστωση της αγοράς δεν αρκεί. Απαιτείται επίσπευση των άµεσων ενισχύσεων  (υπόλοιπα τσεκ, συνδεδεµένες και eco-schemes), όπως και η άµεση προκαταβολή στο αγροτικό πετρέλαιο έχει σ’ αυτή τη φάση τη σηµασία της. Πρόκειται για στοιχεία που επηρεάζουν άµεσα τη λειτουργικότητα των εκµεταλλεύσεων και αφορούν στο σύνολο της αγροτικής οικονοµίας και όχι µόνο τους αγρότες.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία