BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Πληθώρα μεταβιβάσεων ακινήτων - αγροτικής γης με τη χρήση My Property

Πήραν φωτιά οι παντός φύσης µεταβιβάσεις ακινήτων (κατοικιών, λοιπών κτισµάτων, οικοπέδων, αγροτεµαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων), µε τις σχετικές αγοραπωλησίες να ξεπερνούν στο «myPROPERTY τις 12.000 µέσα σε διάστηµα τριών εβδοµάδων.

8_78

Μαρία Γιουρουκέλη

6029
1

Πάντως η αγορά αναµένεται να «ζεσταθεί» περαιτέρω µε την επέκταση του µέτρου - που προωθεί η ΑΑ∆Ε - στις δωρεές και στις γονικές παροχές ακινήτων.

Να σηµειωθεί ότι η ΑΑ∆Ε έθεσε σε πιλοτική εφαρµογή την ψηφιακή δηµιουργία και υποβολή δηλώσεων Ε9, από τις 7 Ιουλίου,  για αγοραπωλησίες ακινήτων των οποίων η δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων έχει υποβληθεί από τις 17 Μάϊου και µετά την ανάρτηση των συµβολαίων.

Έτσι, η αυτόµατη συµπλήρωση του Ε9, που έβαλε τέλος στη γραφειοκρατία, καταγράφεται στις 8.200 µεταβιβάσεις, µε 6 στις 10 δηλώσεις Ε9 να υποβάλλονται ψηφιακά χωρίς καµία ενέργεια από τους φορολογούµενους, οι οποίοι απλά λαµβάνουν ειδοποίηση µέσω e-mail ότι η δήλωση ακινήτων έχει υποβληθεί και µπορεί να την αναζητήσουν στη ψηφιακή πύλη myAADE.

Ο αριθµός θα ήταν µεγαλύτερος, αν δεν υπήρχε το…εµπόδιο µε τον Αριθµό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), που θα πρέπει να εναρµονιστεί και µε την δήλωση του Ε9 όταν υπάρχουν µεταβολές, µε αποτέλεσµα να µπλοκαριστεί η διαδικασία για περίπου 4.000 µεταβιβάσεις.

Σηµειώνεται ότι η διαδικασία της αυτόµατης δήλωσης Ε9 δεν εφαρµόζεται στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΤΑΚ του µεταβιβαζόµενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου µεταβίβασης ακινήτου στο myPROPERTY. Στην περίπτωση αυτή η συµπλήρωση και υποβολή του Ε9 γίνεται από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.

Επίσης δεν ισχύει η αυτόµατη συµπλήρωση του Ε9 στην περίπτωση όπου δεν καταχωρηθούν τα στοιχεία του µεταβιβαστικού συµβολαίου ή/και δεν αναρτηθεί αυτό στην εφαρµογή myPROPERTY έως και την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µηνός Φεβρουαρίου του επόµενου της σύνταξης του συµβολαίου έτους.

Μεταβιβάσεις ακινήτων µε ΑΤΑΚ

Η νέα κανονικότητα στις µεταβιβάσεις ακινήτων µε ΑΤΑΚ ορίζει ότι:

  1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου µεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του µεταβιβαζόµενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑ∆Ε. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωµα επί του µεταβιβαζόµενου ακινήτου.
  2. Με την ανάρτηση του συµβολαίου από τον συµβολαιογράφο στο myPROPERTY δηµιουργείται αυτόµατα το Ε9 για κάθε συµβαλλόµενο (αγοραστή/στές και πωλητή/ τές) µε τις µεταβολές της ακίνητης περιουσίας. Αυτόµατα συµπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

α) Για τον µεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συµπληρώνονται µε τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθµό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του µεταβιβαζόµενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.

β) Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωµα στο µεταβιβαζόµενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συµπληρώνονται µε τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του µεταβιβαζόµενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του µεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωµα στο ακίνητο και έχει συµπληρώσει τον σχετικό Α.Τ.ΑΚ. κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου µεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συµπληρώνονται µε τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριµένο Α.Τ.ΑΚ. και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων,

γ) για όλους τους συµβαλλόµενους, τα πεδία που αφορούν το είδος του εµπραγµάτου δικαιώµατος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συµπληρώνονται µε τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου µεταβίβασης ακινήτων στο «myPROPERTY,

δ) για όλους τους συµβαλλόµενους, τα πεδία «αριθµός συµβολαίου», «ΑΦΜ συµβολαιογράφου» και «Ηµεροµηνία Συµβολαίου» συµπληρώνονται µε τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρµογή myPROPERTY»,

ε) για όλους τους συµβαλλόµενους, η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συµπληρώνεται µε τον κωδικό 1, σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εµπράγµατου δικαιώµατος, µε τον κωδικό 2, σε περίπτωση µεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εµπράγµατου δικαιώµατος ή µε τον κωδικό 3, σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εµπράγµατου δικαιώµατος. Στο πεδίο «σηµειώσεις του φορολογούµενου» αναγράφεται η φράση «Αυτόµατη δηµιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία