BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ο καιρός δυσκόλεψε πολύ τον φετινό τρύγο λέει ο ΣΕΟ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου καταγράφει τον φετινό τρύγο ανά αμπελουργική ζώνη.

Τρέχουν οι αιτήσεις για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης οινάμπελων

0
0

Με μειωμένη παραγωγή πάνω από 15%, τιμές των σταφυλιών σε ανοδική τροχιά και καλά με πολύ καλά κρασιά κυρίως λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας των αμπελουργών είναι τα χαρακτηριστικά που συνοψίζουν τον φετινό τρύγο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Εξαίρεση, κατά τον ΣΕΟ, στα δύσκολα φετινά καιρικά φαινόμενα αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, όπου η ποσότητα και εδώ ήταν μειωμένη αλλά η ποιότητα πολύ καλή.

Πιο αναλυτικά, ο ΣΕΟ αναφέρει τα εξής: «Ήταν ίσως το πιο κουραστικό καλοκαίρι της καριέρας μου και αυτό χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα» συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της εσοδείας 2014 παλιός αμπελουργός-οινοποιός από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος από ότι συνήθως και η άνοιξη εκτυλίχθηκε γενικά ομαλά με κανονικές θερμοκρασίες αλλά υψηλή βροχόπτωση. Η μεγαλύτερη ανατροπή ήταν η περίοδος που άρχισε πριν την άνθιση με έντονες βροχοπτώσεις. Οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας εμπόδισαν το σωστό δέσιμο, οι χαλαζοπτώσεις πλήγωσαν μέρος της καρποφορίας και η παρατεταμένη υγρασία βοήθησε την ανάπτυξη περονόσπορου.

Στη συνέχεια μέσα Ιουνίου και αρχές Ιουλίου τα ταυτόχρονη παρουσία υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών συνέβαλε στο να δημιουργηθεί κατά τόπους ωίδιο.

Οι καιρικές συνθήκες στην ωρίμανση και στον τρυγητό (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) χαρακτηρίστηκαν από χαμηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες, από την απουσία καυσώνων και από πρώιμες βροχές (τοπικά έντονες) τον Σεπτέμβριο.

Οι βροχές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ωρίμανσης, αλλά και την εμφάνιση τοπικά  όψιμου(!) περονόσπορου στη νεαρή βλάστηση.

Συνέπεια αυτών οι πρώιμες ποικιλίες που τρυγήθηκαν πριν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αξιοποίησαν τις καλές συνθήκες του καλοκαιριού για να αναπληρώσουν την ποιότητά τους, ενώ οι υπόλοιπες τρυγήθηκαν σε χαμηλούς βαθμούς και χρειάστηκε για να αποφευχθεί το σάπισμα των ρωγών να αυξηθεί ο σακχαρικός τους τίτλος ακόμα και σε αρκετές περιοχές ΠΟΠ

Εξαίρεση στα ανωτέρω φαινόμενα (έστω και μερικώς), τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, όπου η ποσότητα και εδώ ήταν μειωμένη αλλά η ποιότητα πολύ καλή.

Γενικά η παραγωγή ποσοτικά υπήρξε μειωμένη πάνω από 15% ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα λευκά κρασιά περιέχουν εκφράσεις όπως «μέτριος αλκοολικός τίτλος», «πολύ καλή οξύτητα» «καλά αρώματα». Για τα κόκκινα «αρκετά καλό χρώμα», «μαλακές τανίνες» «καλή φαινολική ωρίμανση με χαμηλό όμως σάκχαρα» κ.ο.κ.

Οι τιμές των σταφυλιών κινήθηκαν ανοδικά στις περισσότερες περιοχές.

Μία πολύ δύσκολη λοιπόν χρονιά η οποία χάρη στις προσπάθειες και τις αποκτημένες γνώσεις αμπελουργών και οινοποιών της χώρας μας θα δώσει μέτρια αποτελέσματα και καλά έως πολύ καλά κρασιά.

Αναλυτικότερα και κατά ευρύτερες περιοχές και αμπελουργικές ζώνες συνέβησαν τα εξής: Δελτίο τρύγου του ΣΕΟ για το 2014.pdf

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία