BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πάνω από τα 25 λεπτά τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια, νέα ανοδική κίνηση κατέγραψε και η αγορά της Φότζια

Στα 25 λεπτά το κιλό στον παραγωγό εξακολουθούν να πληρώνονται στη χώρα μας τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες η λίστα της Φότζια ενισχύεται συνεχώς, κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα άλλα 8 ευρώ, με καλής ποιότητας να πιάνουν τα 308 ευρώ ο τόνος.

tosilosimera

Γιάννης Παπαδογιάννης

15
0

Εν τω μεταξύ, στην αγορά μας η εξαγωγή για τα μέτρια σκληρά σιτάρια κυμαίνεται στα 275 ευρώ ο τόνος FOB, αλλά δεν ακούγονται να κλείνονται νέες δουλειές. Η ανοδική τάση που εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά φρενάρει τους εμπόρους / εξαγωγείς να δεσμεύσουν νέες ποσότητες. Μην ξεχνάμε πως μεγάλο κομμάτι των αποθεμάτων έχουν χτιστεί με υψηλό κοστολόγιο και η ανάκαμψη των τιμών θεωρείται αναγκαία ώστε να πουληθούν τα σιτάρια.

Ειδικότερα, στη νέα λίστα της Φότζια ενισχύθηκαν για άλλη μια εβδομάδα οι τιμές κατά 8 ευρώ ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιμή αποθήκης παραγωγού βρίσκεται στα 300-308 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης παραγωγού διαπραγματεύεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, οι τιμές της Γαλλίας διατηρούν τα 275 ευρώ ο τόνος, ενώ η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική. Η αύξηση της ζήτησης από την Ιταλία και τις βορειο-αφρικάνικες χώρες σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα στοκ από τον Καναδά, ενισχύουν την αισιοδοξία που επικρατεί για τις τιμές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η αμερικανική έκθεσης προσφοράς / ζήτησης δημητριακών ήταν ιδιαίτερα ανοδική για τις τιμές, καθώς αποτύπωσε την έλλειψη ποσοτήτων προς διάθεση, κυρίως για τη σόγια και τα καλαμπόκια. Παράλληλα η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες στενεύοντας την παγκόσμια προσφορά, ενώ τα θετικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δυνάμωσε την ανοδική κίνηση.  Στη Γαλλία για τους ίδιους λόγους είχαμε άνοδο τιμών, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ‘20 να βρίσκονται στα 211 ευρώ ο τόνος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία