BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Tαβάνι για το σκληρό σιτάρι, η τιμή των 52 λεπτών το κιλό

Τα πρώτα σηµάδια κόπωσης έπειτα από ένα πολύµηνο ανοδικό σερί στην αγορά σκληρού σίτου εκδηλώθηκαν τα προηγούµενα 24ωρα, µε το εγχώριο εµπόριο να προλαβαίνει στο µεταξύ να διαµορφώσει την υψηλότερη τιµή παραγωγού στα 52 λεπτά το κιλό.

pinakas_sitari

Πέτρος Γκόγκος

957
0

Φαίνεται πως τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής αγορά άγγιξαν τα υψηλά τους όρια, πάνω από τα οποία δύσκολα θα µπορέσουν να κινηθούν, µε τα εµπορικά κέντρα του Καναδά και της Γαλλίας να σηµειώνουν ήδη µικρές διορθώσεις, όσο η Φότζια παραµένει αµετάβλητη από την 1η Σεπτεµβρίου στα 490 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης εµπόρου για την πρώτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%. Στην εσωτερική αγορά, οι τιµές εξαγωγής έχουν διαµορφωθεί στα 480 ευρώ ο τόνος, ενώ αρκετοί παραγωγοί και συλλογικά σχήµατα έκλεισαν ποσότητες γύρω από τα 48 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ. Φυσικά κάτι τέτοιο σηµαίνει πως στην πορεία θα γίνουν προσπάθειες για µια µικρή έστω ενίσχυση της τιµής εξαγωγής, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς Ιταλών εισαγωγέων να την πληρώσουν. Βέβαια είναι ακόµα Σεπτέµβριος.  

Η κορυφή σε τιµή παραγωγού αφορά την πράξη των 52 λεπτών το κιλό για 1.000 περίπου τόνους από τα ελεύθερα σιτάρια που διαθέτει ο συνεταιρισµός Νίκαιας. Να σηµειωθεί πάντως, ότι παρά το ράλι, αρκετοί παραγωγοί έκλεισαν ήδη από τον Ιούλιο τις ποσότητές τους σε τιµές ακόµα και κάτω από τα 33 µε 35 λεπτά το κιλό, µε τις πιο οργανωµένες µόνο εκµεταλλεύσεις να καταφέρνουν να αδράξουν την ευκαιρία από το ράλι των τιµών. 

 Με ισχυρά θεµελιώδη η αγορά καλαµποκιού

Την ίδια στιγµή, σταθεροποίηση σε υψηλά 290 ευρώ ο τόνος διαµορφώνει η εγχώρια αγορά και για τα πρώτα καλαµπόκια της φετινής χρονιάς, µε ορισµένους µεσάζοντες και αγοραστές να «ποντάρουν» σε µια µικρή διόρθωση όσο προχωρά η συγκοµιδή και αυξάνονται κάπως οι ποσότητες, που θα συναντήσουν και την παραγωγή. Η αγορά δεν µπορεί να περιµένει δραµατικές αυξοµειώσεις, αφού από τη µια τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, από την άλλη η έως τώρα πορεία των αγορών είχε δυνατά ερείσµατα στα θεµελιώδη. Με άλλα λόγια, αν πράγµατι οι φετινές αναµενόµενες εισαγωγές καλαµποκιού επαρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες, τότε η τιµή δεν θα είχε διαµορφώσει από τώρα τέτοια υψηλά. 

Το ρεπορτάζ είναι διαθέσιμο στην εφημερίδα της agrenda που κυκλοφορεί

Ρίχνει ρυθµούς το σκληρό µετά από το µακροχρόνιο ράλι


Του Γιάννη Παπαδογιάννη

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τα μαλακά πιέζονται ακόμα, ιδιαίτερα μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτάσεων μαλακού στις ΗΠΑ. Γενικότερα φαίνονται κάποια σημάδια κόπωσης στα δημητριακά και είναι λογικό καθώς όλα σχεδόν έχουν καταγράψει απίθανη άνοδο. Το ερώτημα είνια αν τα γνωστά μας funds θα συνεχίσουν να ποντάρουν στο σενάριο του πληθωρισμού.

Στην αγορά μας (σκληρά στάρια) είναι η πρώτη εβδομάδα μετά από αρκετό καιρό όπου είναι λίγο στάσιμα / υποτονικά από πλευράς εξαγωγής. Δεν υπάρχει η ίδια όρεξη από τους Ιταλούς να αγοράσουν νέες ποσότητες και πολλοί θεωρούν πως μπορεί να πιάσαμε το πάνω όριο των τιμών πέρα από το οποίο πολύ δύσκολα θα πάμε...Παράλληλα στην Γαλλία είχαμε διόρθωση και στον Κάναδα πτώση.

 Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τα μαλακά διόρθωσαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας κυρίως από ρευστοποιήσεις θέσεων και λόγω της εκτίμησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας για περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις μαλακού. Εντούτοις στην φυσική αγορά οι μεγάλοι διαγωνισμοί μέσω κρατών κλείνονται λίγο υψηλότερα από τις προηγούμενες συμφωνηθέντες τιμές. Στην Γαλλία, παρά το ποιοτικό έλλειμμα της σοδειάς, η πτώση στο Σικάγο πίεσε τις τιμές οι οποίες διαπραγματεύονται πλέον στα 238 ευρώ/τόνο.

Στα σκληρά στάρια, η Φότζια κατόπιν αρκετών εβδομάδων συνεχιζόμενης και ραγδαίας ανόδου για πρώτη φορά οι τιμές έμειναν σταθερές. Συγκεκριμένα τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% τιμή αποθήκης εμπόρου 485-490 ευρώ/τόνο. Επίσης για τη 2η ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% τιμή αποθήκης εμπόρου 475-480 ευρώ/τόνο. Στην Γαλλία οι τιμές σκληρού διόρθωσαν κατά 5 ευρώ και κυμαίνονται στα 425 ευρώ/τόνο FOB γαλλικό λιμάνι. Παράλληλα και στον Καναδά υπήρξε στροφή τιμών προς τα κατώ μετά από το τρελό ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

Στην αγορά μας (εδώ αναφέρομαι στα σκληρά) μετά από πολλές εβδομάδες διαρκής ανόδου στις τιμές και έντονης δραστηριότητας στην εξαγωγή, για πρώτη εβδομάδα παρατηρείται μια υποτονικότητα από πλευράς εξαγωγής. Ενώ οι τιμές FOB είχαν φτάσει περί των 480 ευρώ/τόνο και πολλοί ανέμεναν το κάτι παραπάνω, φαίνεται πως οι Ιταλοί αγοραστές έκαναν ένα βήμα πίσω και πλέον δεν έχουν την ίδια δίψα για νέες αγορές. Αρκετοί θεωρούν πως μπαίνουμε σε μια εποχή στασιμότητας μέχρι να βγουν νεότερα στοιχεία για την παγκόσμια αγορά.

 










Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία