Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κτίζει θέσεις η σόγια στον παγκόσμιο χάρτη

Σε έναν πλανήτη όπου οι διατροφικές απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς, σημαντική πηγή πρωτεΐνης και ελαίων για το μέλλον αποτελεί η σόγια, ένα προϊόν με έντονο εμπορικό και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον παγκοσμίως. ...

Πράσινο φως για καλλιέργεια ΓΤ σόγιας από την EFSA

0
0
Μάλιστα, για τους λαούς της Ασίας θεωρείται πηγή μακροζωίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το κρέας. Ταυτόχρονα, επιστημονικές μελέτες συνδέουν την κατανάλωσή της με αντικαρκινικές ιδιότητες, μείωση των επίπεδων χοληστερίνης στο αίμα και γενικότερα με ευεργετικές λειτουργίες για το καρδιαγγειακό σύστημα
Πάντως, σε σχέση με τον οικονομικό-παραγωγικό αντίκτυπο της καλλιέργειας στοιχεία της εταιρείας σποροπαγωγής και φυτοπροστασίας Syngenta δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή σόγιας παρουσίασε αύξηση, από το 1961 μέχρι το 2010, κατά +727%, ενώ κατά την περίοδο 1980-2010, η παραγωγή της ως τρόφιμο παρουσίασε αύξηση κατά 140%, ενώ για ζωοτροφή κατά 230%
Βασικές χώρες παραγωγής του εν λόγω προϊόντος, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή, οι οποίες αξιοποιούν τη βοήθεια της γενετικής προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό. Από τις χώρες αυτές, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας (50%), ενώ τις μεγαλύτερες εισαγωγές σόγιας τις κάνουν η Κίνα και η ΕΕ. Στις ΗΠΑ η σόγια καλλιεργείται στο 31% των εκτάσεων μεγάλης καλλιέργειας και κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, αφού παράγει συνολικά το 34% της παγκόσμιας παραγωγής. Αντίστοιχα, στη Βραζιλία η σόγια καλλιεργείται στο 52% των εκτάσεων μεγάλης καλλιέργειας και παράγεται συνολικά το 28% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ στην Αργεντινή καλλιεργείται στο 59% των εκτάσεων μεγάλης καλλιέργειας και παράγεται συνολικά το 19% της παγκόσμιας παραγωγής

Προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδ
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Syngenta, η σόγια καλύπτει περίπου 15.000 στρέμματα (μη γενετικά τροποποποιημένη), κυρίως στους νομούς Σερρών και Θράκης και στη Δυτική Ελλάδα με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφή μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, ή για την παραγωγή βιοντήζελ. Εξάλλου, το γεγονός ότι η χώρα μας παράγει σε μεγάλο βαθμό ζωοτροφές χρησιμοποιώντας εισαγόμενες πρώτες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η σόγια, δημιουργεί προϋποθέσεις για την επέκταση της καλλιέργειας, αφού οι κτηνοτρόφοι τη θεωρούν ως ένα εξαιρετικό προϊόν δεδομένου ότι αποτελεί την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών (40%) για το σιτηρέσιο των ζώων. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα εισάγει πιστοποιημένη σόγια περίπου 500.000 τόνων ετησίως από την Αργεντινή και τη Βραζιλία
Πάντως, το ρόλο του προμηθευτή ζωοτροφών, αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα της στον τομέα των εφοδίων, επιλέγει να παίξει από φέτος η Ευρωφάρμ, με όχημα την ΕΛΒΙΖ. Όπως έχει αποκαλύψει στην Agrenda, ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωφάρμ κ. Β. Χαλκίδης προχωράει το project της παραγωγής πιστοποιημένης σόγιας απαλλαγμένης από γενετική τροποποίηση, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας: «Εμείς ήδη δουλέψαμε και βρήκαμε σπόρους σόγιας οι οποίοι είναι ελεύθεροι από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs) και σχεδιάζουμε να κάνουμε συμβολαιακή καλλιέργεια εδώ στην Ελλάδα από την επόμενη χρονιά. Το προϊόν αυτό θα μπορέσει να πιστοποιηθεί ως απαλλαγμένη ζωοτροφή από GMOs, μυκοτοξίνες και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων. Ήδη από φέτος ξεκινήσαμε συμβόλαια με παραγωγούς για την παραγωγή πιστοποιημένου καλαμποκιού, όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Θα εφαρμοστούν και τα αντίστοιχα συστήματα μέσα στο εργοστάσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά
Πάντως, το γεγονός ότι η καλλιέργεια σόγιας απαιτεί πολύ νερό (με απαιτήσεις 600-1.200 χιλιοστά), ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, καθώς και το ότι για να δώσει υψηλές αποδόσεις απαιτεί εκτός από φώσφορο και αζωτούχα λιπάσματα, την κατατάσσει στις κοστοβόρες
Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλλιέργεια σόγιας, εκτός από λύση αμειψισποράς, δηλαδή ως δεύτερη καλλιέργεια το ίδιο έτος, μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πηγή για παραγωγή σπορελαίων, βάση για την παρασκευή ζωοτροφών ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας, καθώς και πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ, σε μια εποχή που ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη
Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας καλλιεργείται σόγια, ως επίσπορη καλλιέργεια, δηλαδή ως δεύτερη καλλιέργεια, αφού οι αγρότες προτιμούν να σπέρνουν σε δύο εποχές του ίδιου έτους το χωράφι τους. Συνήθως η σπορά σόγιας γίνεται μετά τη σπορά και τη συγκομιδή σιτηρών κι έχει απόδοση 200-400 κιλών ανά στρέμμα. Ο παραγωγός πληρώνεται περίπου 30 λεπτά/κιλό, δηλαδή εισπράττει καθαρό κέρδος 40-50 ευρώ /στρέμμα, που θεωρείται ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα
Η απόδοση της σόγιας ως κύρια καλλιέργεια, με σπορά τον Απρίλιο, μπορεί να φτάσει σε 500-550 κιλά ανά στρέμμα. Βέβαια ως κύρια καλλιέργεια η σόγια έχει να ανταγωνιστεί το βαμβάκι, που ακόμη και σήμερα, όπου καλλιεργείται, αφήνει μεγαλύτερο κέρδος στους παραγωγούς
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire