BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Η δύναμη της αδράνειας κρατάει ψηλά τα κρεμμύδια

Με το δεξί έχει µπει και φέτος στην αγορά, εδώ και 15 µέρες περίπου, το χειµωνιάτικο ξερό κρεµµύδι, του οποίου οι φετινές φυτεύσεις ήταν σηµαντικά αυξηµένες λόγω των καλών τιµών που είχε το προϊόν το περασµένο καλοκαίρι και φθινόπωρο. Να σηµειωθεί ότι χάρη στη φετινή ζήτηση οι ποσότητες στα ψυγεία έχουν εξαντληθεί από το Μάρτιο, σε αντίθεση µε άλλες χρόνιες που υπήρχαν αποθέµατα και τον Απρίλιο, ενώ ευνοϊκά έχει λειτουργήσει και η νωρίτερη έναρξη της συγκοµιδής σε σχέση µε άλλες αντίστοιχες σεζόν.

Η δύναμη της αδράνειας κρατάει ψηλά τα κρεμμύδια

3
0
Όπως είχε γράψει και σε προηγούµενο δηµοσίευµα για το προϊόν η Agrenda, η παραγωγή ξερού κρεµµυδιού του ’15 ήταν µειωµένη στην Ευρώπη –συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας- καθώς λόγω του βροχερού χειµώνα του ’15 οι καλλιεργητές δεν µπόρεσαν να σπείρουν.

Έτσι, σε συνδυασµό µε τις χαµηλές αποδόσεις που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, τέλη Ιανουαρίου οι τιµές παραγωγού για τα αποθηκευµένα ξερά κρεµµύδια ήταν 45-50 λεπτά το κιλό, αυξηµένες πάνω από 60% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο που είχαν διαµορφωθεί στα 30 λεπτά κατά µέσο όρο, ενώ και το περασµένο καλοκαίρι οι τιµές παραγωγού ήταν στα 25 λεπτά το κιλό, «σε καλά επίπεδα για τέτοια εποχή», σύµφωνα µε τους παραγωγούς.

Συνεπώς, οι σπορές για το καλοκαιρινά, που γίνονται το Φεβρουάριο-Μάρτιο, ήταν αυξηµένες σχεδόν σε όλες τις περιοχές (Θήβα, Λάρισα, Φθιώτιδα), σε αντίθεση µε τις σπορές του χειµωνιάτικου που γίνονται νωρίτερα, όταν οι τιµές δεν ήταν ακόµα στο υψηλότερο σηµείο τους και σε κάποιες περιοχές ήταν στα ίδια επίπεδα ή και ελαφρώς µειωµένες από πέρυσι.  

Τις τελευταίες µέρες οι τιµές στον παραγωγό για τα ξερά χειµωνιάτικα κρεµµύδια είναι στα 30 λεπτά το κιλό, µετά από πτωτική πορεία που ακολούθησαν απ’ την αρχή της συγκοµιδής τους, πριν 2 εβδοµάδες, που πωλούνταν απ’ τους παραγωγούς έναντι 38 λεπτών το κιλό στη Θήβα. Στα ίδια επίπεδα είχαν ξεκινήσει οι τιµές και την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά διατηρήθηκαν για µεγαλύτερο διάστηµα, λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός απ’ τη Θήβα Παναγιώτης Αντωνάκης.

Όπως προαναφέρθηκε, η χρονιά είναι πρώιµη, κατά 15-20 µέρες, τόσο στη Θήβα όσο και σε Λάρισα και Λακωνία λόγω της καλοκαιρίας του φετινού χειµώνα που οδήγησε και στην παραγωγή ξερού κρεµµυδιού καλής ποιότητας, σε καλές αποδόσεις και στην απουσία φυτοπαθολογικών προσβολών που ανεβάζουν τα έξοδα για τους παραγωγούς.

Στα 60 λεπτά το βατικιώτικο ∆ιπλάσιες είναι οι τιµές παραγωγού για το ξερό κρεµµύδι στη Νεάπολη (Βάτικα) Λακωνίας, που µπαίνει πρώτο στην αγορά αυτή την περίοδο πριν το κόκκινο της Θήβας. Συγκεκριµένα, οι τιµές γι’ αυτό που τώρα είναι στο φουλ της συγκοµιδής, νωρίτερα κατά 15 µέρες απ’ το συνηθισµένο, είναι στα 60 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο, ενώ πέρυσι ήταν στα 30 την ίδια περίοδο, λέει ο γεωπόνος Ανδρέας Λύρας συµπληρώνοντας ότι οι φετινές αποδόσεις είναι µικρότερες. Όπως επισηµαίνει, το κρεµµύδι αυτό έχει τη µεγαλύτερη διατηρησιµότητα εκτός ψυγείου.

Προς αξιοποίηση περισσότερες µέρεςΠρώιµη είναι η φετινή σεζόν για το χειµωνιάτικο ξερό κρεµµύδι, ευνοώντας τους παραγωγούς. Σύµφωνα µε τον γεωπόνο και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Οπωροκηπευτικών Λάρισας, Σπύρο Σκύφτα, η ζήτηση είναι καλή τώρα, όπως παρατηρήθηκε και πέρυσι που η παραγωγή ήταν µειωµένη.
Όπως προσθέτει, γενικότερα, τα τελευταία 2-3 χρόνια οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται στο ντόπιο προϊόν που είναι λιγότερο σκληρό και µε καλύτερη γεύση σε σχέση για παράδειγµα µε το αυστριακό εισαγόµενο, το οποίο έχει καλύτερο σχήµα.
Στην περιοχή οι σπορές για το κρεµµύδι που µαζεύεται τον Αύγουστο ήταν αρκετά περισσότερες, κάτι που δε συνέβη µε τις αντίστοιχες του χειµωνιάτικου, το οποίο αντικαταστάθηκε από πολλούς παραγωγούς µε σιτηρά που έχουν λιγότερα έξοδα. Σηµειωτέον ότι «το κόστος της καλλιέργειας ξερού κρεµµυδιού είναι υψηλό, στα 600-650 ευρώ το στρέµµα, συµπεριλαµβανοµένων των εργατικών που είναι 300-350 ευρώ», συµπληρώνει ο κ. Σκύφτας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία