BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Οι καλές συμβάσεις κρατάνε το κριθάρι

Οι πολύ καλές αποδόσεις χαρακτήρισαν τη φετινή συγκοµιδή για το κριθάρι, καθώς στην πλειονότητα των περιοχών φτάνουν άνετα τα 500 κιλά το στρέµµα, τη στιγµή που, γενικά, οι µέσες αποδόσεις της καλλιέργειας είναι στα 300-350 κιλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Οι καλές συμβάσεις κρατάνε το κριθάρι

3
0
Βέβαια, η φετινή ποσότητα είναι µειωµένη λόγω των λιγότερων στρεµµάτων που µπήκαν φέτος και της στροφής των παραγωγών στο σιτάρι, που έχει καλύτερες µέσες αποδόσεις και πέρυσι πωλούνταν απ’ τους παραγωγούς αρκετά υψηλότερα απ’ το κριθάρι. Το τελευταίο είχε πιεστεί πέρυσι τόσο από τη χαµηλή ζήτηση από πλευράς κτηνοτρόφων όσο και απ’ τις εισαγωγές φτηνού βουλγάρικου κριθαριού που έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, κατά κοινή οµολογία παραγωγών και εµπόρων, «τα πράγµατα θα ήταν χειρότερα εάν δεν υπήρχαν οι ελληνικές ζυθοποιίες που µέσω συµβολαιακής γεωργίας απορροφούν κάποια ποσότητα έναντι 17-17,50 λεπτών το κιλό».

Συγκεκριµένα, οι τιµές µε τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί που συνεργάζονται µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι 17,50 λεπτά το κιλό, µε την πληρωµή του σπόρου να γίνεται µετά την παράδοση του προϊόντος από τους παραγωγούς και την πληρωµή τους.

Αντίστοιχα, οι τιµές για τους παραγωγούς που συνεργάζονται µε την Ολυµπιακή Ζυθοποιία είναι 17 λεπτά το κιλό µε δωρεάν σπόρο, λένε καλλιεργητές που έχουν συµβολαιακή µε την εταιρεία. 

Σε αυτά τα επίπεδα βρίσκεται και η καλύτερη τιµή για το κτηνοτροφικό κριθάρι, που έχει ακουστεί έως τώρα, συγκεκριµένα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Βόλου, υψηλότερα κατά 2 λεπτά από την τιµή που δόθηκε τέτοια εποχή πέρυσι απ’ τον Συνεταιρισµό. Ωστόσο, η µέση τιµή που δίνουν οι έµποροι για το κτηνοτροφικό κριθάρι είναι 15 λεπτά το κιλό, µε ανοδική, όµως, τάση. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι οι τιµές για τις µεγαλύτερες ποσότητες κτηνοτροφικού κριθαριού ήταν 13-14 λεπτά το κιλό, ενώ γενικότερα τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται χαµηλές τιµές για το προϊόν.

Μάλιστα, η διάθεση στους κτηνοτρόφους έχει γίνει δύσκολη λόγω της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί. Ενδεικτικό είναι, σύµφωνα µε διακινητές δηµητριακών, ότι παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι αγόραζαν ένα φορτηγό, δηλαδή 20 τόνους το µήνα, ενώ τώρα µόλις 500 κιλά την εβδοµάδα.



Επίσης, το ελληνικό κτηνοτροφικό κριθάρι πιέζεται από το φτηνό βουλγάρικο εισαγόµενο που τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνεται ετησίως και παραδίδεται απευθείας στις κτηνοτροφικές µονάδες, σε αντίθεση µε παλαιότερα που οι Βούλγαροι διακινητές ήταν λιγότερο οργανωµένοι. Να σηµειωθεί ότι αν και έχουν ακουστεί κάποιες τιµές για τις τιµές διάθεσης των εισαγόµενων βουλγάρικων, ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Ιούλιο που ξεκινάει η φετινή συγκοµιδή στη γείτονα χώρα.

Γενικότερα, στις βαλκανικές χώρες έχει µειωθεί η καλλιεργούµενη έκταση κριθαριού φέτος, κάτι που παρατηρήθηκε και την περσινή σεζόν.


Μικρότερη η έκταση τη φετινή σεζόν Μειωµένη ήταν φέτος η καλλιεργούµενη έκταση κριθαριού στην Ελλάδα, κατά 20% περίπου, µε τα στρέµµατα της Θεσσαλίας να είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση µε τα περσινά. Οι παραγωγοί στράφηκαν σε προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση (σκληρό σιτάρι, βυνοποιήσιµο κριθάρι, καλαµπόκι).

Η στροφή αυτή, όσον αφορά τη Θεσσαλία, επικεντρώθηκε στο σιτάρι λόγω των καλών τιµών του το ’15, σε αντίθεση µε το κριθάρι που στη Λάρισα πουλήθηκε πέρυσι απ’ τους παραγωγούς στα 13-15 λεπτά το κιλό, µε εξαίρεση την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έφτασε τα 20-22 (για λίγες ποσότητες) λόγω της µείωσης του ανταγωνισµού απ’ τη Βουλγαρία, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νίκαιας Λάρισας, Αντώνη Ρετζιά.

Οι αποδόσεις χάρη και στον ήπιο καιρό τον χειµώνα φέτος ήταν πολύ υψηλές σε σχέση µε µία κανονική χρονιά µε αυτές για το κριθάρι που προορίζεται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία να φτάνουν και τα 700 κιλά το στρέµµα.
Να σηµειωθεί ότι το κόστος της καλλιέργειας κυµαίνεται στα 50-60 ευρώ το στρέµµα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή κριθαριού βυνοποίησης, σύµφωνα µε την Evergrain, προβλέπεται φέτος στους 9,29 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 400.000 τόνους από πέρυσι. Το κριθάρι αυτό καλής ποιότητας στην Ευρώπη αναµένεται φέτος ακόµα πιο ακριβό απ’ το κτηνοτροφικό απ’ ό,τι ήταν πέρυσι


Αρχαία η µπύρα και το κριθάρι Το κριθάρι είναι δηµητριακός καρπός του είδους Κριθή η κοινή. Τα αρχαιότερα ευρήµατα σπόρων άγριου κριθαριού προέρχονται από οικισµό του νότιου άκρου της Θάλασσας της Γαλιλαίας, από το 8500 π.Χ. Το κριθάρι για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε µια από τις κύριες τροφές του ανθρώπου και σήµερα χρησιµοποιείται για την παρασκευή ψωµιού, µπύρας και ζωοτροφών. Μάλιστα, η µπύρα από κριθάρι ήταν το πρώτο ποτό που αναπτύχθηκε από άνθρωπο της νεολιθικής εποχής. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν µπύρα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία