BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Άπλυτα πιάτα στα κερασοχώρια με λίγη παραγωγή

Σε σχετικά καλά επίπεδα βρέθηκε η ζήτηση για τα κεράσια της Ηµαθίας αυτή την εβδοµάδα που τελείωσε η συγκοµιδή στις πεδινές περιοχές και αναµένεται να αρχίσει στις ορεινές, µε την τιµή στους παραγωγούς για το προϊόν καλής ποιότητας να κυµαίνεται µεταξύ 1,20 και 1,40 ευρώ το κιλό.

Άπλυτα πιάτα στα κερασοχώρια με λίγη παραγωγή

5
0
Βέβαια, αν και οι τιµές αυτές είναι αρκετά αυξηµένες από τις αντίστοιχες περσινές, που ήταν γύρω στο 1,10-1,15 ευρώ το κιλό, φαίνεται ότι δε θα αντισταθµίσουν τη µεγάλη µείωση της σοδειάς. Μάλιστα, φέτος λόγω της ακαρπίας το εργατικό κόστος αυξήθηκε σηµαντικά, καθώς η συγκοµιζόµενη ποσότητα «δεν ξεπερνούσε τα 30 κιλά την ηµέρα», λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Νέος Αλιάκµων», Ανδρέας Οβεζίκ.

Παγετός, µεγάλη διαφορά θερµοκρασιών στη διάρκεια της ίδιας ηµέρας, δυνατοί άνεµοι και παρατεταµένες έντονες βροχοπτώσεις, στην περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και κατά τη συγκοµιστική σεζόν, είναι ορισµένα από τα αίτια της µειωµένης καρποφορίας, που έφτασε περιστασιακά έως και στο 90% µίας κανονικής σεζόν.
Τα πιο µεγάλα προβλήµατα εντοπίζονται στην Πιερία και στα ορεινά της Πέλλας, ενώ υπάρχουν και γεωγραφικά διαµερίσµατα - εξαιρέσεις, όπως το λεκανοπέδιο του Άγρα, όπου τα δέντρα είναι «φορτωµένα»
Σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Ντούρο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ράχης Πιερίας, «Ο Άγιος Λουκάς», «στις πρώιµες ποικιλίες η ζηµιά ανέρχεται στο 90%».
«Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο συνεταιρισµό µας πέρυσι συγκοµίσαµε 560 τόνους πρώιµα κεράσια, ενώ φέτος από τις ίδιες φυτείες, µόλις 65 τόνους», τονίζει ο ίδιος.

Ζηµιά είχε και το όψιµο κεράσι Σύµφωνα µε τον έµπειρο συνεταιριστή, η εικόνα των κερασεώνων δεν διαφοροποιείται σε µεγάλο βαθµό ούτε και στις όψιµες ποικιλίες, αφού ο συνεταιρισµός συγκόµισε µόλις 250-300 τόνους, όταν πέρυσι η παραγωγή ήταν στους 800 τόνους
«Οι τιµές για τα κεράσια που εµπορευόµαστε κυµαίνονται από 1,5 -2 ευρώ το κιλό για κάποιες ποικιλίες και µπορεί να φτάσουν τα 3,5 - 4 ευρώ, για άλλες πολύ υψηλής ποιότητας, ανάλογα το κοµµάτι της αγοράς στην οποία απευθύνονται είτε εντός, είτε εκτός ελληνικών συνόρων», λέει ο κ. Ντούρος.
Σηµειώνει δε, πως, αυτή την περίοδο, οι τιµές πώλησης κινούνται, µεσοσταθµικά, στα 2,5 ευρώ το κιλό, έναντι 2 ευρώ το κιλό πέρυσι και προσθέτει: «Αν η ζηµιά στην παραγωγή ήταν κατά µέσο όρο γύρω στο 40%, θα µπορούσε να καλυφθεί από τις παραπάνω τιµές. Η απώλεια, όµως, είναι πολύ µεγαλύτερη και αυτό δεν µπορεί να γίνει»
Οι παραγωγοί στην Πιερία, όπως είναι φυσικό, έχουν σοκαριστεί από τη µειωµένη καρποφορία και εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στον ΕΛΓΑ, µπας και περιορίσουν τη χασούρα µέσα από τις αποζηµιώσεις.
Μέχρι στιγµής, πάντως, όπως λέει ο κ. Ντούρος, αυτοψίες δεν έχουν γίνει στις φυτείες, λόγω των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ασφαλιστικού φορέα

∆ιεύρυνση συγκοµιδής Την διεύρυνση της συγκοµιστικής περιόδου έως τα µέσα Αυγούστου έχουν επιτύχει οι Έλληνες παραγωγοί κερασιών την τελευταία τριετία-τετραετία, που η συγκοµιδή διαρκεί πάνω από 3 µήνες. Σηµειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια ετησίως αυξάνονται οι εκτάσεις και αντικαθιστώνται τα παλιά δέντρα µε υπέπυκνες φυτεύσεις. «Έχουµε καταφέρει, µε τις ποικιλίες που έχουν φυτευτεί, να έχουµε συγκοµιδή σχεδόν 70 ηµέρες», λέει ο Χρήστος Πέτκος, από το χωριό Άγρα Πέλλας.

Μειωµένη έως 70% η παραγωγή στη Βεγορίτιδα Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι κερασοπαραγωγοί στα χωριά γύρω από τη λίµνη της Βεγορίτιδας στην Πέλλα, αφού όπως µας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Άρνισσας, Αθανάσιος Σταµατόπουλος η µειωµένη παραγωγή αγγίζει σε ποσοστό το 70%, τόσο στις µεσοπρώιµες, όσο και στις όψιµες ποικιλίες.
«Παραδοσιακά τα χωριά µας πιάνουν γύρω στους 50.000 τόνους, όµως φέτος, λόγω της ζηµιάς που προκλήθηκε την περίοδο της ανθοφορίας, ζήτηµα αν θα πιάσουµε 15.000 τόνους», αναφέρει ο συνοµιλητής µας. Σηµειώνει εξάλλου ότι «οι τιµές έχουν κατρακυλήσει» και εξηγεί: «Πουλάµε αυτή την περίοδο από 1 - 1,20 ευρώ το κιλό έως και 1,40 - 1,70, ανάλογα µε την ποικιλία, το µέγεθος, το χρώµα και την ποιότητα του κερασιού. Τα Τραγανά Εδέσσης δε, που έχουν ικανοποιητική παραγωγή, λόγω της µικροκαρπίας τους, πωλούνται στη βιοµηχανία µε τιµές της τάξης των 60-70 λεπτών ανά κιλό».
Ακόµη χειρότερα είναι τα πράγµατα για τα κεράσια από τα ορεινά της Πέλλας, τα οποία είναι χτυπηµένα από το χαλάζι ή έχουν σκισίµατα από τις βροχοπτώσεις, καθώς, σύµφωνα µε τον κ. Χρήστο Πέτκο, από το χωριό Άγρα «για αυτά οι τιµές από τη βιοµηχανία είναι στα 25-30 λεπτά το κιλό, δεδοµένου ότι πάνε για χυµό και οι παραγωγοί έχουν χάσει τη χρονιά από χέρι»
Σε αυτό καθ’ αυτό το λεκανοπέδιο του Άγρα ωστόσο, µια περιοχή που θεωρείται ως βασικό κερασοπαραγωγικό κέντρο της χώρας, µε πάνω από 20.000 στρέµµατα µε κερασιές, η εικόνα είναι εκ διαµέτρου αντίθετη
Όπως µας εξηγεί ο κ. Πέτκος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο αντιπρόεδρος στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισµό Άγρα, που πραγµατοποιεί κάθε χρόνο έναν κύκλο εργασιών µεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ, «φέτος έχουµε πολλή παραγωγή».
Για τις τιµές πώλησης του συνεταιρισµού, ο συνοµιλητής µας αναφέρει ότι κυµαίνονται, αυτή την περίοδο, από 0,70 έως και 2,50 ευρώ το κιλό, ελαφρώς καλύτερες από τις αντίστοιχες περσινές.
«Εάν κρατήσει ο καιρός, για την περιοχή µας θα έλεγα ότι η χρονιά θα είναι µια από τις καλύτερες της τελευταίας πενταετίας», λέει ο κ. Πέτκος


Των:Μαρίας Κρόκου και Λεωνίδα Λιάμη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία