BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Φιστικιές βρίσκεις κατόπιν παραγγελίας

Με αµείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος για τρίτη συνεχόµενη σεζόν το ενδιαφέρον παραγωγών και ετεροεπαγγελµατιών όσον αφορά τις φυτεύσεις φιστικιών. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν εξαντληθεί απ’ τα φυτώρια τα δέντρα για τις φυτεύσεις που γίνονται απ’ το τέλος του ’16 έως αρχή του ’17 και όσοι δεν τα έχουν κλείσει ήδη θα πρέπει να περιµένουν το νέο έτος για να προχωρήσουν σε παραγγελίες, πλέον για τις φυτεύσεις της επόµενης σεζόν. Υπενθυµίζεται ότι το φαινόµενο αυτό της πρόωρης εξάντλησης των δέντρων από τα φυτώρια παρατηρείται για 3η χρονιά φέτος, ενώ προηγουµένως υπήρχε διαθεσιµότητα τουλάχιστον έως τον Σεπτέµβρη.

Φιστικιές βρίσκεις κατόπιν παραγγελίας

2
0
Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί έχουν µικρή διαπραγµατευτική ισχύ έναντι των φυτωριούχων και σε πολλές περιπτώσεις δεν ζητάνε πιστοποιήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού απ’ τους τελευταίους, κάτι που αποτελεί ρίσκο του οποίου τα αποτελέσµατα φαίνονται µετά από µία εξαετία.

«Όπου έχουν χωράφι, φυτεύουν, δεδοµένου και του ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το ποιες περιοχές είναι οι κατάλληλες», λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda o Μάκης Μπούργος, µέλος του ∆.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης. Όπως συµπληρώνει, φυτεύουν ακόµα και στην Έδεσσα και τη Βέροια, όπου σηµειώνεται υγρασία, σε αντίθεση µε τις ανάγκες της καλλιέργειας. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το χώµα πρέπει να είναι στραγγερό και το καλοκαίρι να υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης.

«Οι φυτεύσεις νέων δενδρυλλίων ξεκίνησαν µετά την άνοδο των τιµών για το φιστίκι το ’14-’15, όταν η ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη δεύτερη υπερδύναµη του προϊόντος είχε προκαλέσει µείωση της παραγωγής, τη στιγµή που η πρώτη χώρα παραγωγής του, το Ιράν, είχε αποµονωθεί οικονοµικά, ενώ από την άλλη στην Ελλάδα οι συνεταιρισµοί δρώντας συλλογικά κατάφεραν να ενισχύσουν τις τιµές», εξιστορεί ο Γιάννης Χονδρόπουλος πρόεδρος του Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Μώλου Φθιώτιδος. «Τώρα αν και έχει αρθεί το εµπάργκο προς το Ιράν και οι διεθνείς τιµές µπορεί να πιεστούν από την Αµερική, οι τιµές για το ελληνικό φιστίκι πιθανότατα δε θα επηρεαστούν αρνητικά σε σηµαντικό βαθµό», εκτιµά ο κ. Χονδρόπουλος, από τη στιγµή που οι ξένοι αγοραστές το αναγνωρίζουν ως ιδιαίτερο προϊόν τόσο λόγω της πράσινης ψίχας του όσο και της γεύσης του.

Μάλιστα, φέτος, στους Ιταλούς παραδοσιακούς αγοραστές που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ελληνικό προϊόν, «προστέθηκαν και οι Κινέζοι, οι οποίοι ζητάνε 1.000-1.500 τόνους, ποσότητα που δεν µπορεί να καλυφθεί από έναν συνεταιρισµό», επισηµαίνει ο κ. Χονδρόπουλος.

Επιπλέον, φέτος εκδηλώθηκε ζήτηση πρώτη φορά από την άνοιξη και το καλοκαίρι, λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Α. Σ. Στεφανοβικείου Μαγνησίας, Χρήστος Κουκουτσέλος, προσθέτοντας ότι εκτός από την Ιταλία, υπάρχει ενδιαφέρον και από Αραβικά Εµιράτα, Γαλλία, Σουηδία και άλλες χώρες.

Πολύ µειωµένη παραγωγή στην ΑίγιναΣε ποσοστό σχεδόν 90% έχει µειωθεί η φετινή παραγωγή φιστικιού στην Αίγινα, καθώς αν και το νησί κανονικά παράγει 500-600 τόνους, φέτος η παραγωγή του δε θα φτάσει ούτε τους 50, λέει o πρόεδρος των Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, Ν. Σταµπουλής. Φέτος η απουσία χαµηλών θερµοκρασιών και βροχών είχε ως αποτέλεσµα να µη γίνει σωστή επικονίαση των δέντρων. Έτσι, η τιµή για τους παραγωγούς αναµένεται να φτάσει τα 8,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 7,30.

Υψηλότερα κι από πέρυσι τιµές και ποιότητα Σε ελαφρώς υψηλότερες τιµές από την περσινή σεζόν έχουν γίνει οι πρώτες πράξεις κελυφωτού φιστικιού στην Ελλάδα και συγκεκριµένα στα 7,80 ευρώ το κιλό για τους ανοιχτούς καρπούς όσον αφορά πολύ µικρές ποσότητες. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι η αντίστοιχη τιµή ήταν 7,50 ευρώ το κιλό λόγω και της µεγαλύτερης περσινής παραγωγής.

Φέτος τόσο λόγω παρενιαυτοφορίας όσο και του ζεστού χειµώνα που είχε ως αποτέλεσµα τα δέντρα να µην πέσουν στον απαραίτητο λήθαργο η παραγωγή είναι µειωµένη στις περισσότερες περιοχές κατά 30-40% από πέρυσι. Στη µείωση, σύµφωνα µε τον Μάκη Μπούργο, µέλος του ∆.Σ. του Α. Σ. Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, οδήγησε και ένα κύµα κακοκαιρίας τον Μάρτιο που επιβάρυνε τη γονιµοποίηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο.

Από την άλλη, η ποιότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, καλύτερη και από την περσινή δεδοµένου ότι δεν υπήρχαν προσβολές από µύκητες λόγω και της έλλειψης βροχής.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί φροντίζουν τα δέντρα όλο και περισσότερο µε αποτέλεσµα να πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις, παρατηρεί ο κ. Μπούργος.

Ο εν λόγω συνεταιρισµός πέρυσι πλήρωσε τα µέλη έναντι 8 ευρώ το κιλό και τους συνεργαζόµενους παραγωγούς έναντι 7,80. Εκτός από το Ισραήλ, την Κροατία, τη Σερβία, τη Γερµανία, την Ιταλία, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πέρυσι, τη φετινή σεζόν έχουµε επαφές και µε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, υπογραµµίζει ο κ. Μπούργος


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία