BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Καλπάζει η ζήτηση για χυμό από ρόδι

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το ρόδι και τον χυµό του, όπως λένε στην Agrenda τόσο συνεταιρισµοί και εταιρείες που αξιοποιούν εµπορικά τα προϊόντα της ροδιάς όσο και µεµονωµένοι παραγωγοί που φτιάχνουν ερασιτεχνικά χυµό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Καλπάζει η ζήτηση για χυμό από ρόδι

6
0
Βέβαια, οι παραγωγοί καθότι το ρόδι καλλιεργείται συστηµατικά την τελευταία δεκαετία µετά τη δηµοσίευση κειµένων για τα «κερδοφόρα αποτελέσµατα» που µπορεί να φέρει και για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ρόδι και ο χυµός, έχουν να αντιµετωπίσουν την έλλειψη τεχνογνωσίας από πλευράς γεωπόνων, όπως λένε στην Agrenda, και την έλλειψη εγκεκριµένων σκευασµάτων.Έτσι, αρκετοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να βγουν από την καλλιέργεια βλέποντας τις απαιτήσεις που έχει, παρά τις προσδοκίες τους, και αντιµετωπίζοντας προβλήµατα ρευστότητας δεδοµένου ότι η ροδιά µπαίνει σε πλήρη παραγωγή µετά το 5ο έτος και σε περίπτωση που ο παραγωγός δεν πουλάει το προϊόν µόνος του, είναι βιώσιµη τουλάχιστον εάν εκτείνεται σε 30 στρέµµατα. Από την άλλη, παρατηρείται και το φαινόµενο να µπαίνουν στην καλλιέργεια πολλοί ετεροεπαγγελµατίες, για παράδειγµα, µε 50 στρέµµατα.



«Η ζήτηση είναι υψηλή και βαίνει αυξανόµενη», λέει στην Agrenda ο γεν. διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου, Παναγιώτης Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι οι πωληθείσες ποσότητες του συνεταιρισµού όσον αφορά τον χυµό και τις µαρµελάδες έχουν υπερδιπλασιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο συνεταιρισµός, που διαχειρίζεται τουλάχιστον τη µισή έκταση ροδιού στην Ελλάδα και συνεργάζεται συµβολαιακά µε τους παραγωγούς, αξιοποιεί πλέον όλα τα µέρη του ροδιού: τον φλοιό, από τον οποίο σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Λάρισας παίρνει τις πολυφαινόλες και το υπόλοιπο κοµµάτι του φλοιού για ζωοτροφή και πέλετ, το κουκούτσι, από το οποίο βγαίνει το αιθέριο έλαιο για φαρµακευτική χρήση και για τη κοσµετολογία και τη σκόνη ροδιού που πάει στα κανάλια της γαστρονοµίας και των φαρµακευτικών εταιρειών



«Περπατάει πάρα πολύ ο χυµός», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την Ηγουµενίτσα, Απόστολος Βασιλειάδης, ο οποίος φτιάχνει ερασιτεχνικά χυµό. Σύµφωνα µε τον ίδιο, παραγωγοί που διέθεσαν το προϊόν τους στη Λαχαναγορά φέτος έλαβαν 70-80 λεπτά το κιλό για τα ρόδια Wonderful. Παράλληλα, όσοι έδωσαν τα ρόδια τους (Wonderful) σε Ιταλούς εµπόρους στη Θεσπρωτία, έλαβαν 1 ευρώ το κιλό για τα γλυκά, που βγαίνουν αρχή Σεπτέµβρη (νωρίτερα και σε µικρές ποσότητες) ενώ τα κρασάτα Wonderful (ούτε γλυκά ούτε ξινά) έλαβαν 60 λεπτά το κιλό. Φέτος µεγάλο ποσοστό παρουσίασε ποιοτικά προβλήµατα (σκισίµατα) λόγω κυρίως των συνεχόµενων βροχοπτώσεων το φθινόπωρο και των υψηλών θερµοκρασιών του καλοκαιριού, ενώ παρατηρήθηκε και µειωµένη περιεκτικότητα χυµού στα ρόδια, γύρω στο 58-61% (στα 100 κιλά καθαρισµένο σπυρί, 58-61 λίτρα χυµού), ενώ παλαιότερα η αναλογία ήταν περίπου 100/78).


Ευδοκιµεί σε ζώνες ελιάς και αµυγδαλιάς Η ροδιά µπορεί να ευδοκιµήσει σε πολλούς τύπους εδαφών και είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και του νερού, σύµφωνα µε εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς του ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου. Αν και αντέχει στην ξηρασία, στον οργανωµένο οπωρώνα έχει ανάγκη από νερό τακτικά και σταθερά από την άνθηση µέχρι τη συγκοµιδή. Ανάλογα µε τις βροχές και το έδαφος τα ποτίσµατα πρέπει να γίνονται τακτικά κάθε 4-10 ηµέρες. Ευδοκιµεί σε ποικίλα εδάφη που δεν νεροκρατούν και βρίσκονται σε περιοχές χωρίς οµίχλες ή κρύους ανέµους (ζώνες καλλιέργειας ελιάς κι αµυγδαλιάς).

Πλήγµατα δέχτηκαν φέτος όλες οι ποικιλίες Πολλές ώρες ενασχόλησης µε το κτήµα χρειάζεται η καλλιέργεια της ροδιάς, υπογραµµίζει ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της Αλφειός Ρόδι Α. Ε., η οποία καλλιεργεί ροδιές σε 32.000 στρέµµατα, µε ανοδική τάση.
Να σηµειωθεί ότι η υπερβολική βροχόπτωση το φθινόπωρο έπληξε και τα ρόδια Ερµιόνης µε αποτέλεσµα σε ορισµένες περιπτώσεις να είναι εµπορεύσιµο µόλις το 30%, καθώς µεγάλο ποσοστό προσβλήθηκε από καρπόκαψα και µύγα Μεσογείου, για τις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριµένο φυτοφάρµακο όσον αφορά την καλλιέργεια του ροδιού, επισηµαίνει ο παραγωγός Σταµάτης Μερτύρης. Σύµφωνα µε τον κ. Μερτύρη, οι τιµές για τα ρόδια αυτής της ποικιλίας έχουν µικρές αυξοµοιώσεις, της τάξης του 10% από χρονιά σε χρονιά και φέτος ήταν 90-95 λεπτά το κιλό για τα λίγα καλής ποιότητας, ενώ γι’ αυτά που πήγαν για χυµό οι παραγωγοί έλαβαν 35-55 λεπτά το κιλό.
«Η συγκεκριµένη χρονιά είναι µία χρονιά που προσπαθούµε να διατηρήσουµε αυτό που έχουµε χτίσει τόσα χρόνια», λέει ο κ. Μερτύρης, ο οποίος θεωρεί ότι µε την καλλιέργεια της ροδιάς µπορούν να ασχοληθούν µε επιτυχία άτοµα που καλλιεργούν ως κύρια απασχόληση.
«Φέτος ήταν µεγάλες οι ποσότητες που πήγαν για χυµό, µε τιµές παραγωγού 20 λεπτά το κιλό», επισηµαίνει ο παραγωγός από το Κιλκίς, Γιώργος Χειµωνίδης, συµπληρώνοντας ότι οι τιµές για τα έξτρα ποιότητας Wonderful ήταν 80 λεπτά το κιλό και για τα α’ και τα β’, 60 και 45 λεπτά αντίστοιχα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία