BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κερδίζει πόντους η Ελλάδα ως πελάτης της Κίνας για βαμβάκι

Χώρο για ελληνικό βαμβάκι στην Κίνα έδωσαν οι δασμοί στο αμερικανικό. Η Ελλάδα είναι μία από τις 9 χώρες που καλύπτουν τη ζήτηση της Κίνας σε βαμβάκι, έπειτα από τους κινεζικούς δασμούς στο αμερικανικό που έχουν μειώσει την τροφοδοσία από ΗΠΑ, σύμφωνα με το σημείωμα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Βαμβάκι (ICAC).

vamvaki_site

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

8
0

Η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής βαμβακιού στον κόσμο, αναμένεται να διατηρήσει τον τίτλο της κάνοντας χρήση φέτος 8,45 εκατομμυρίων τόνων. Από τις 5 Μαίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατεί προς αγορά από την κινεζική κλωστοϋφαντουργία, 800.000 τόνους από το αποθεματικό της του 2019. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι ποιος θα προλάβει να πουλήσει στην Κίνα βαμβάκι για κινήσεις σαν κι αυτή.

Οι δασμοί 25% που επιβλήθηκαν στο αμερικανικό, τον Ιούλιο του 2018 παραμένουν σε ισχύ και αυτό οδηγεί σε αλλαγές στον τρόπο ροής του προϊόντος στην Κίνα. Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ μειώθηκαν αναπόφευκτα και άλλοι παραγωγοί προχωρούν για να τροφοδοτήσουν την κλωστοϋφαντουργία του κίτρινου δράκου, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προέρχονται από την Αυστραλία και τη Βραζιλία, που προσπαθούν να καλύψουν το κενό των ΗΠΑ. Η Αυστραλία, η οποία μετέφερε 280.000 τόνους στην Κίνα κατά την περίοδο 2017/18, έχει ήδη υπερβεί τους 440.000 τόνους μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Ομοίως, η Βραζιλία - η οποία απέστειλε 82.000 τόνους στην Κίνα το 2017/18 - έχει ήδη εξάγει 380.000 τόνους στην Κίνα μέχρι το Μάρτιο του 2019. Χώρες που έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές τους στην Κίνα περιλαμβάνουν την Ινδία, το Μπενίν, το Σουδάν, την Ελλάδα, το Καμερούν, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι. Όμως, παρά τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς από Κίνα, σύμφωνα με τον ICAC, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού παγκοσμίως το 2018/19.

Η δημοπρασία αποθεματικών της Κίνας έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 5 Μαΐου και να διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με αποθέματα να προσφέρονται σε ποσότητες 10.000 τόνων κάθε μέρα, την ώρα που σε προηγούμενες εποχές η ημερήσια ποσότητα ανερχόταν σε 30.0000 τόνους.

Εδώ και χρόνια επιθυμούν παραγωγοί και εξαγωγείς την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας, καθώς η εξάρτηση από τον μοναδικό αγοραστή του ελληνικού βαμβακιού, την Τουρκία αποτελεί Δαμόκλειο σπάθη πάνω από τη βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μωχάμεντ Νταράουσε, η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αυτάρκειας για το βαμβάκι, με σκοπό το διπλασιασμό των καλλιεργούμενων με αυτό εκτάσεων είναι προφανείς οι συνέπειες μια απόφασης της γείτονος να σταματήσει να αγοράζει ελληνικό βαμβάκι.
Το μονοψώνιο αυτό της Τουρκίας, εκτός από ότι κρατάει χαμηλά την τιμή, από τη στιγμή που αποδέχεται και τα όχι τόσο ποιοτικά βαμβάκια, κρατάει χαμηλά και την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί ακολουθούν την πεπατημένη. Αυτό, έχει πολλά χρόνια τώρα το αποτέλεσμα να μένει η Ελλάδα εκτός ποιοτικών και ακριβών αγορών. Ανοίγει όμως ο ορίζοντας μετά τη σύνδεση ποιότητος βαμβακιού και τιμής που ξεκίνησε φέτος και της εισόδου (τυχαία συνέβησαν ταυτόχρονα;), έστω σε μικρό βαθμό για αρχή σε αγορές όπως αυτές της Κίνας.    

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία