BACK TO
TOP
Βιομηχανική Ντομάτα

Με αυξημένες τιμές έως 20 ευρώ αρχίζουν οι παραλαβές βιομηχανικής

Με αύξηση στις τιµές της τάξης των 15 έως 20 ευρώ ο τόνος, ξεκινούν από την ερχόµενη ∆ευτέρα 4 Αυγούστου οι παραλαβές βιοµηχανικής ντοµάτας στα εργοστάσια της Θεσσαλίας, µε τα πρώτα φορτία να διεκδικούν πριµ 8 ή 9 ευρώ ο τόνος ανάλογα το εργοστάσιο.

22-35_pin_30

2566
0

Η εικόνα του προϊόντος τόσο στη χώρα µας όσο και σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, ελάχιστα αποθέµατα, µειωµένες σοδειές, αλλά και λιγότερες εκτάσεις. Πάντως, οι πρώτες διαπραγµατεύσεις µεταξύ των ελληνικών βιοµηχανιών για τις αποστολές στους ξένους πελάτες κάνουν λόγο για επίπεδα τιµών αυξηµένα της τάξης του 30 µε 35% από πέρυσι.

Σηµειωτέον, η συνολική ποσότητα βιοµηχανικής ντοµάτας στην ΕΕ, που κατευθύνεται για ντοµατοπολτό είναι περίπου το 60% της παραγωγής και αναµένεται να ανέλθει σε 10,1 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας µείωση κατά 14%, (3% κάτω από τον µέσο όρο 5ετίας) λόγω της ξηρασίας που έπληξε κυρίως την Ισπανία και τη βόρεια Ιταλία, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε η Κοµισιόν.

Αναλυτικά οι τιμές και οι όροι συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας 2022 από τον Α.Σ. ΘΕΣΤΟ διαθέσιμα εδώ

Πιο συγκεκριµένα τώρα, στα 121 ευρώ ο τόνος για 5 brix (εγγυηµένη τιµή) για το εργοστάσιο στο Ευύδριο (για >80% κόκκινο και ακέραιο καρπό) και στα 123 ευρώ ανά τόνο στο εργοστάσιο ∆οµοκού, µε πριµ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες παράδοσης, διαµορφώνεται το τιµολόγιο της εταιρείας Νοµικός για τις παραλαβές βιοµηχανικής ντοµάτας τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Τα µεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις >25 χλµ και στα 8,5 ευρώ ανά τόνο για παραδοσεις <25 χλµ στο εργοστάσιο Ευύδιου. Στην περίπτωση του εργοστασίου στη ∆οµοκό, τα µεταφορικά είναι 18 ευρώ ανά τόνο από Λάρισα και 15,5 ευρώ από Φάρσαλα.

Παρέχεται επίσης ασφαλιστική κάλυψη µε οικειοθελή ένταξη, µε προϋπόθεση την τήρηση της σύµβασης (αλλιώς -17 ευρώ/στρέµµα).

Αντίστοιχα, στα 118 ευρώ για 5 Brix (εγγυηµένη τιµή) µε πριµ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες παράδοσης στο εργοστάσιο στα Φίλια Καρδίτσας, διαµορφώνεται το τιµολόγιο της εταιρείας Ντάµαβαντ. Τα µεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 15,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Λάρισα και στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Φάρσαλα.

Το τιµολόγιο της εταιρείας Del Monte κυµαίνεται στα 125 ευρώ ο τόνος για 5 brix (κλειστή τιµή) για >80% κόκκινο και ακέραιο καρπό, µε πριµ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες παράδοσης στο εργοστάσιο της εταιρίας στο 12 χιλ. Λάρισας Χάλκης. Η εγγυηµένη τιµή διαµορφώνεται στα 120 ευρώ ο τόνος για 5 Brix για >80% κόκκινο και ακέραιο καρπό. Τα µεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 9 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Λάρισα και στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Φάρσαλα.

Τέλος, στα 125 ευρώ ο τόνος για 5 brix (εγγυηµένη τιµή, µε πριµ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες παράδοσης στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Πολυνέρι Φαρσάλων, διαµορφώνεται το τιµολόγιο της εταιρείας Agrofarm για τις παραλαβές βιοµηχανικής ντοµάτας. Τα µεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Λάρισα και στα 8,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Φάρσαλα. Το 20-30% της αξίας του παραδιδόµενου προϊόντος πληρώνεται άµεσα, και το υπόλοιπο εξοφλείται εντός διµήνου.

Όσον αφορά τα πριµ πρωιµότητας και οψιµότητας, ανάλογα µε τους χρόνους των παραδόσεων, η τιµή αυξάνεται από 3 έως 8 ευρώ για τα εργοστάσια του Νοµικού και της Del Monte και από 3 έως 9 ευρώ για τo εργοστάσιο της Ντάµαβαντ.

Καλή η αρχή και στις παραλαβές στην Ηλεία, µε υποσχέσεις για αυξήσεις στα τελικά ζυγολόγια

Με καλούς οιωνούς άνοιξαν τις πύλες τους πριν µία εβδοµάδα και τα δύο εργοστάσια της Ηλείας, Κύκνος και Mινέρβα, για να παραλάβουν ντοµάτα του έτους 2022.

Μέχρι στιγµής και πριν τις τελευταίες εξαιρετικά υψηλές θερµοκρασίες, η ποιότητα ήταν καλή, οι ποσότητες αναµένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα περί τους 100.000 τόνους και οι παραδόσεις εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθούν στις 15 Σεπτεµβρίου.

Το χαρακτηριστικό ωστόσο της φετινής χρονιάς είναι τα αυξηµένα κοστολόγια από τα 650π ευρώ το 2021 στα 950 ευρώ φέτος, µε τους παραγωγούς να ζητούν αναθεώρηση τιµών από τα εργοστάσια, προκειµένου ο παραγωγός να έχει κάποιο κέρδος και να παραµείνει στην καλλιέργεια.

Στον Κύκνο υπολογίζουν να παραλάβουν περί τους 60.000 τόνους, µε την επικεφαλής Γεωπονικού τµήµατος του εργοστασίου Μαριλένα Παπαθεοδώρου να καθησυχάζει τους καλλιεργητές σχετικά µε τις τιµές, επισηµαίνοντας ότι «οι παραγωγοί θα µείνουν ικανοποιηµένοι κλείνοντας την σεζόν, µε τις τιµές που θα δουν να αναγράφονται στα ζυγολόγια».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία