BACK TO
TOP
Farming

Ένας οδηγός με λύσεις για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι

Tο πράσινο σκουλήκι αποτελεί τον νούµερο ένα εχθρό της βαµβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Έχει τρείς γενιές στο βαµβάκι, επικίνδυνη όµως είναι η δεύτερη γενιά, αυτή του Αυγούστου.

s3_2

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

1499
0

Aπό τα φύλλα και στη συνέχεια από τα «χτένια», τα οποία πέφτουν τρέφονται αρχικά οι προνύµφες (κάµπιες) του πράσινου σκουληκιού, πριν προχωρήσουν προκαλώντας τη σοβαρότερη ζηµιά στα «καρύδια». Στο εξωτερικό των προσβεβληµένων «καρυδιών», διακρίνονται η οπή εισόδου και τα περιττώµατα της προνύµφης όσο το εσωτερικό τρώγεται από τις κάµπιες. Ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους, τα προσβεβληµένα καρύδια πέφτουν (τα µικρά) ή σαπίζουν επάνω στο φυτό, συνήθως λόγω δευτερογενών µυκητολογικών προσβολών. Κάθε µία προνύµφη προσβάλλει συνήθως περισσότερα από ένα «καρύδια».

Το Helicoverpa armigera, όπως είναι η επιστηµονική ονοµασία του πράσινου σκουληκιού, προσβάλλει το βαµβάκι, τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό και τα λαχανικά.

Η πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού εµφανίζεται στα τέλη Ιουνίου µέχρι µέσα Ιουλίου και η δεύτερη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόµη και καταστρεπτική τις χρονιές που οι πληθυσµοί του σκουληκιού είναι µεγάλοι (χρονιές επιδηµίας), εµφανίζεται από τα τέλη Ιουλίου µέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη γενιά αυτή δεν υπάρχει χρόνος να αναπληρωθούν οι ζηµιές, οπότε αν ξεφύγει η κατάσταση γίνεται λόγος για καταστροφή της παραγωγής. Απαραίτητος, κατά τη δεύτερη αυτή γενιά, κρίνεται ο άµεσος ψεκασµός µε τα κατάλληλα εγκεκριµένα εντοµοκτόνα µόλις η προσβολή ξεπεράσει το οικονοµικό επίπεδο. Είκοσι δύσκολες µέρες διαρκεί η γενιά αυτή. Η τρίτε γενιά, του Σεπτεµβρίου, δεν απασχολεί στη φυτοπροστασία, αφού σπάνια προκαλεί αξιόλογη ζηµιά.

Γενικά, όσον αφορά τη χηµική καταπολέµηση, εφαρµόζεται ψεκασµός (οικονοµικό επίπεδο) για το πράσινο σκουλήκι στο στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας, όταν µετρηθούν 6-8 νεαρές προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου, µήκους µέχρι ένα εκατοστό κατά µέσο όρο ανά 100  φυτά ή µία 1 νεαρή προνύµφη στα φυτά γραµµής µήκους ενός µέτρου. Στο στάδιο καρποφορίας, όταν µετρηθούν τέσσερις 4 νεαρές προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου, µήκους µέχρι ένα εκατοστό κατά µέσο όρο, ανά 100 φυτά ή 1 νεαρή προνύµφη στα φυτά γραµµής µήκους ενάµιση 1,5 µέτρου.

Στη ∆ράµα ήδη ξεκίνησε την πτήση της η δεύτερη γενιά του σκουλικιού, όπως ενηµέρωσε µε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν στις 11 Ιουλίου οι γεωπόνοι της ∆ΑΟΚ ∆ράµας, µε την πολύ όψιµη καλλιέργεια της περιοχής να βρίσκεται ακόµη στην άνθιση και την αρχή της καρπόδεσης, κάνοντας πιο κρίσιµη την επόµενη, τρίτη γενιά του εχθρού. Στη Θεσσαλία, η 2η γενιά δεν έχει ξεκινήσει ακόµη πτήσεις.   

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Ιουλίου, μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές