BACK TO
TOP
Farming

Νέα επιβάρυνση για τους αγρότες από τις υψηλότερες εισφορές μέχρι και 4 ευρώ το στρέμμα στους ΤΟΕΒ

Κύμα αυξήσεων, που κατ’ ελάχιστον θα είναι της τάξης των 3-4 ευρώ το στρέμμα και με απροσδιόριστο το «ταβάνι», πυροδοτεί στις αρδευτικές εισφορές των αγροτών, για τη νέα αρδευτική περίοδο, σε σχέση με ό,τι ίσχυσε πέρυσι, η εκρηκτική άνοδος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

TOEB_2

Λεωνίδας Λιάμης

7563
5

Ένας μετά τον άλλο ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, άρχισαν να ανακοινώνουν ήδη υψηλότερες εισφορές, ενώ όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη είναι γιατί αναμένουν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους.

«Αποφασίσαμε ήδη να αυξήσουμε το ποσό κατά 4 ευρώ το στρέμμα και από τα 24 ευρώ που πλήρωσαν πέρσι οι αγρότες, να πάμε φέτος στα 28 ευρώ το στρέμμα. Μάλιστα η γενική μας συνέλευση, επειδή παραμένει θολό το τοπίο, άφησε ένα ανοικτό παράθυρο προκειμένου αν δούμε ότι δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός να ανεβάσουμε ξανά την εισφορά μέσα στη χρονιά», αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Κουμουρτζίδης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, που διαθέτει κλειστό υπόγειο δίκτυο άρδευσης και εξυπηρετεί περίπου 45.000 στρέμματα.

Στο Σκυλίτσι Ημαθίας όπου ο ΤΟΕΒ αρδεύει 17.000 στρέμματα, η γενική συνέλευση του Οργανισμού «άναψε πράσινο φως» για να ανέβει κατά 5 ευρώ η εισφορά και πλέον από τα περσινά 22 ευρώ το στρέμμα, θα τιμολογηθεί φέτος στα 27 ευρώ το στρέμμα. «Και στα 30 ευρώ να την είχαμε ορίσει και πάλι εκτιμώ πως δεν θα βγούμε. Πέρυσι πληρώσαμε 230.000 ευρώ για ρεύμα, χωρίς να είναι αυξημένες οι τιμές και χωρίς να έχουμε επί της ουσίας τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο προϋπολογισμός μας φέτος είναι στα 250.000 αλλά δεν θα φτάσουν. Ελπίζω να μας λυπηθεί ο Θεός και να μη χρειαστούμε πολλά ποτίσματα», τονίζει με απόγνωση ο Στέργιος Τόπης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σκυλιτσίου.

Ο ίδιος μας πληροφόρησε πως 5 ευρώ αύξηση (από τα 22 στα 27 ευρώ το στρέμμα) αποφάσισε και το ΤΟΕΒ στο Νησί Ημαθίας, ενώ από τα 24 στα 29 ευρώ λέγεται ότι ανέβασε την τιμή και το ΤΟΕΒ Καρυώτισσας.

Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει, επίσης και στους 28 ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας, όπως μας επισημαίνει ο Μιχάλης Ναλμπαντίδης από τον ΤΟΕΒ Πρεσπών. «Είμαστε για κλάματα. Στον δικό μας ΤΟΕΒ θα πάρουμε την οριστική απόφαση μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Η δική μου εισήγηση είναι από τα 28 ευρώ, να πάμε στα 40 ευρώ, ενώ το Δ.Σ. προτείνει 35 ευρώ. Ό,τι κι αν αποφασιστεί δύσκολα θα βγει η χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ΤΟΕΒ Νιγρίτας, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Χήτα, πέρσι η εισφορά ήταν 15 ευρώ το στρέμμα, αλλά φέτος αυτό θα αλλάξει. «Θα περιμένουμε λίγες ημέρες να δούμε τί θα κάνει η κυβέρνηση. Εφόσον η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι στα επίπεδα του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, η αύξηση θα είναι οριακή, διαφορετικά θα πρέπει να πάμε στα 35 ευρώ το στρέμμα», τονίζει.

Στο Σιδηρόκαστρο, το μεγαλύτερο ΤΟΕΒ του νομού Σερρών, η γενική συνέλευση επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή 4 Μαρτίου και μια σκέψη ήταν η κλιμακωτή τιμολόγηση (σ.σ. 16 ευρώ το στρέμμα έως 30 Ιουλίου, 18 ευρώ έως 30 Αυγούστου και 20 ευρώ στη συνέχεια) να διπλασιαστεί.

Εν αναμονή αποφάσεων και το ΤΟΕΒ Φερρών – Πέπλου, που αρδεύει 100.000 στρέμματα, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κώστα Αλεξανδρή να υπογραμμίζει πως «περιμένουμε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Μεγάλες αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και στο 200% φέτος για τους παραγωγούς που έχουν γεωτρήσεις, προβλέπει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ. «Το πόσο ακριβώς θα αυξηθεί θα το ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς γιατί λειτουργούμε απολογιστικά», αναφέρει και εκφράζει τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «κάποιοι ΤΟΕΒ δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν».

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2022 13:40ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΟΕΒ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ 32 ΕΥΡΟ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 36 ΕΩΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 40 ΕΩΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Η ΜΠΑΛΑ ΧΑΘΗΚΕ ????????????? ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΕΟΙ .

Απάντηση

02-03-2022 17:05Ζωή

Πανελλαδικά οι Τ.Ο.Ε.Β. σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητούσαν αυξήσεις από τους αγρότες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα δικά τους κόστη όπως μισθοδοσία των υπαλλήλων και εργατών, ενέργειας, ενοικίων, συντήρηση μηχανημάτων κ.ά. Φέτος, οι αυξήσεις που θα ζητήσουν είναι και λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, το τίμημα για άλλη μια φορά καλούνται να το πληρώσουν οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αγρότες, αφού ένα μεγάλο ποσοστό δεν πληρώνουν. Τι γίνεται τελικά με τους καλλιεργητές που αδιαφορούν στην υποχρέωσή τους αυτή?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-03-2022 12:14ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΕΒ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΕΡΙΣΙ 55 ΕΥΡ/ΣΤΡ ΦΕΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΩΛΟ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές