BACK TO
TOP
Food insider

Το μανταρίνι Χίου από 20 λεπτά στον παραγωγό, στην Αγγλία με 12 ευρώ το βαζάκι

Tην είσοδο του χιώτικου μανταρινιού στα ράφια της παλαιότερης ίσως επιχείρησης πώλησης τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας, σήμανε η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Citrus, η οποία προχώρησε στη σύναψη σχετικής συμφωνίας με το βρετανικό πολυκατάστημα Fortnum & Mason, το οποίο ιδρύθηκε το 1707 και ήδη διανύει τον τέταρτο αιώνα λειτουργίας του.

citrus-aroma-mnimis-chios-DSC_5612

Γιώργος Λαμπίρης

942
0

Η Citrus δημιουργήθηκε το 2008 στη Χίο από τους Βαγγέλη Ξύδα και Γιώργο Πλακωτάρη, με τον διακριτικό τίτλο Citrus Άρωμα Μνήμης και με βασικό προϊόν που κυριαρχεί στα προϊόντα της το τοπικό μανταρίνι. Πρόσφατα ο αρχιτέκτονας και μέλος της χιώτικης εφοπλιστικής οικογένειας Φαφαλιού, Στάμος Φαφαλιός, προχώρησε στην πλήρη εξαγορά της εταιρείας, προχωρώντας ταυτόχρονα στην δημιουργία μεγαλύτερης παραγωγικής μονάδας με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ταύρου στην Αττική.


Συνεργασία με παραγωγούς μανταρινιού, τριαντάφυλλου και σύκου στη Χίο

Η Citrus όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία συνεργάζεται με παραγωγούς μανταρινιού στο νησί του βορείου Αιγαίου, για την προμήθεια της πρώτης ύλης, φρούτο το οποίο αναλαμβάνει να μεταποιήσει, δημιουργώντας προϊόντα όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια, αμυγδαλωτά, ενώ διαθέτει στη γκάμα της και αρκετά ακόμη παραδοσιακά χιώτικα προϊόντα όπως η σουμάδα και η βυσσινάδα.

Επιπλέον, διατηρεί συνεργασία και με παραγωγούς τριαντάφυλλου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι η Citrus χρησιμοποιεί το τριαντάφυλλο για την παραγωγή γλυκού κουταλιού. Ένα ακόμα φρούτο που προμηθεύεται από το νησί είναι το σύκο, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τη μαρμελάδα της.


Στα 7.000 η συνολικές εκτάσεις εσπεριδοειδών στη Χίο – 2.800 στρέμματα μανταρίνι

Περίπου 7.000 στρέμματα εσπεριδοειδών καλλιεργούνται συνολικά στη Χίο αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην Agrenda η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ενώ από αυτά τα 2.800 στρέμματα αντιστοιχούν σε παραγωγή μανταρινιού με μέση τιμή παραγωγού στα 20 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται ότι προ δεκαετίας η παραγωγή μανταρινιού υπερέβαινε τα 3.000 στρέμματα στο νησί, ωστόσο σταδιακά αρκετές εκτάσεις είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε μετατράπηκαν σε καλλιέργειες κηπευτικών και πατάτας.

Ιστορικά η καλλιέργεια της μανταρινιάς στη Χίο εκτιμάται ότι ξεκίνησε από τους Γενοβέζους κατακτητές μεταξύ των ετών 1348-1566, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες γι’ αυτό. Μεταγενέστερες προφορικές μαρτυρίες κάνουν λόγο για τον ερχομό της παραγωγής στο νησί από τον καλλιεργητή, Γιάννη Χωρέμη, μετά τον παγετό του 1850 και την καλλιέργεια να επεκτείνεται σταδιακά σε ολόκληρο τον κάμπο με τον εμβολιασμό τους πάνω σε νεραντζιές της ποικιλίας citrus aurantium. Το μανταρίνι Χίου αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Στα 12 ευρώ η τιμή ανά βαζάκι 225 γραμμαρίων

Η συνεργασία της Citrus με τη Fortnum & Mason αφορά στη δημιουργία μαρμελάδας από χιώτικο μανταρίνι ιδιωτικής ετικέτας. Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε προ διετίας, ωστόσο η βρετανική επιχείρηση έδωσε φέτος την έγκρισή της για την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία επεξεργασίας του συγκεκριμένου εσπεριδοειδούς. Να σημειωθεί ότι η συσκευασία μαρμελάδας που δημιούργησε η ελληνική επιχείρηση για λογαριασμό του βρετανικού πολυκαταστήματος έχει βάρος 225 γραμμάρια και η τιμή πώλησης λιανικής ανέρχεται στις 9,95 βρετανικές λίρες κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η τιμή πώλησης αγγίζει τα 12 ευρώ και συγκεκριμένα τα 11,8 ευρώ ανά βαζάκι.


Εξαγωγές σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και αλλού

H Citrus δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση τροφίμων και ποτών με πρώτη ύλη και τα εσπεριδοειδή της Χίου. Τα προϊόντα της αυτή τη στιγμή διατίθενται σε περισσότερα από 80 επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης ελληνικών προϊόντων. Oι εξαγωγές που πραγματοποιεί κατευθύνονται μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Δανία, στη Γαλλία, στην Τσεχία, στο Βέλγιο.

Το μανταρίνι Χίου σε αριθμούς*

Καλλιέργεια εσπεριδοειδών στη Χίο: ~7.000 στρέμματα

Σύνολο καλλιεργούμενων εκτάσεων: 2.800 στρέμματα μανταρίνι

Σύνολο συγκομιδής μανταρινιού/έτος

2021: 1.000 τόνοι

2020: 1.200 τόνοι

2019: 300 τόνοι (καταστροφή παραγωγής από τον παγετό)

2018: 1.200 τόνοι

2017: 900 τόνοι

Τιμή παραγωγού: μέση τιμή 0,20 ευρώ/κιλό

Τιμή μαρμελάδας μανταρινιού 225 γρ στα Fortnum & Mason: ~12 ευρώ

*Στοιχεία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία