BACK TO
TOP
Food insider

Η Agrifreda προτιμητέος επενδυτής για 85% της συνεταιριστικής ΑΛ.Μ.ΜΕ

Προτιµητέος επενδυτής για την απόκτηση της συνεταιριστικής κονσερβοποιίας, ΑΛ.Μ.ΜΕ αναδείχθηκε η Agrifreda, στην οποία θα θυµίσουµε ότι έχει επενδύσει το fund, EOS Capital Partners, του οποίου ηγείται ο πρώην τραπεζίτης, Απόστολος Ταµβακάκης.

32a_11

Γιώργος Λαμπίρης

1228
0

Η ΑΛ.Μ.ΜΕ ιδρύθηκε το 1996 ως κοινοπραξία τριών πρωτοβάθµιων συνεταιρισµών, Νέος Αλιάκµων, ΑΣ Μέσης, ΑΣ Μελίκης. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, στη διαδικασία για την απόκτηση της εταιρείας συµµετείχαν και άλλοι παίκτες όπως η κοινοπραξία Sugartia-SMERC (το fund του τραπεζικού Νίκου Καραµούζη) και η κοινοπραξία Agrophoenix-Agroinvest.

Οι εγκαταστάσεις της ΑΛ.Μ.ΜΕ καθώς και των τριών συνεταιρισµών βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κουλούρας Ηµαθίας. Οι τρεις πρωτοβάθµιοι συνεταιρισµοί αριθµούν περί τα 2.000 µέλη και οι καλλιεργούµενες εκτάσεις υπερβαίνουν τα 38.000 στρέµµατα. ∆ραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων από το 1927 και τα τελευταία 30 χρόνια ειδικεύονται στη συσκευασία φρέσκων φρούτων όπως ροδάκινα, νεκταρίνια ακτινίδια, κεράσι και µήλα.

Με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η Agrifreda ήταν εκείνη που κατέθεσε την καλύτερη οικονοµική προσφορά για την απόκτηση της συνεταιριστικής ΑΛ.Μ.ΜΕ έναντι των υπολοίπων υποψηφίων που συµµετείχαν στη συγκεκριµένη διαδικασία. Της κύριας διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προηγήθηκε η φάση κατάθεσης ενδεικτικών προσφορών µε σύµβουλο την Ernst & Young για την πλευρά της Agrifreda και µε σύµβουλο τη Grant Thornton για τα υπόλοιπα σχήµατα που συµµετείχαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Πρόκειται για µία διαδικασία για την οποία τον τελικό λόγο θα έχει το διοικητικό συµβούλιο της ΑΛ.Μ.ΜΕ και εφόσον ληφθεί η οριστική απόφαση από τη διοίκηση της συνεταιριστικής βιοµηχανίας, η Agrifreda θα αποκτήσει το 85% των µετοχών της. Να σηµειωθεί ότι στόχος της βιοµηχανίας κατεψυγµένων φρούτων και λαχανικών, είναι να αποκτήσει το εργοστάσιο, εισερχόµενη µε αυτό τον τρόπο και στον τοµέα της κοµπόστας.

Ζηµίες 7,7 εκατ. ευρώ το 2021

Σε επίπεδο οικονοµικών επιδόσεων, ο τζίρος της συνεταιριστικής ΑΛ.Μ.ΜΕ στη διάρκεια του έτους 2021 ανήλθε στα 30,7 εκατ. ευρώ µε καθαρές ζηµίες της τάξης των 7,7 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία οικονοµική χρήση που έχει δηµοσιεύσει η ΑΛΜΕΕ τα αποτελέσµατά της, παρουσίαζε συσσωρευµένες ζηµίες ύψους 8,16 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της θέση ήταν αρνητική στα 2,5 εκατ. ευρώ. Το 2022 η ΑΛΜΜΕ κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα που παρουσίασε το 2021, καθώς οι πωλήσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης έφτασαν στα 42 εκατ. ευρώ µε κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.


∆ιαδοχικές εξαγορές επιχειρήσεων

H Agrifreda από την πλευρά της διατηρεί την έδρα της στον δήµο Αλµωπίας µε δραστηριότητα
στον τοµέα µεταποίησης και επεξεργασίας κατεψυγµένων φρούτων και λαχανικών καθώς και στη διάθεση προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Ο κύκλος εργασιών της το 2021 ανήλθε στα 40 εκατοµµύρια ευρώ µε κέρδη προ φόρων 4,66 εκατοµµύρια ευρώ. Το τελευταίο διάστηµα
έχει προχωρήσει σε διαδοχικές εξαγορές επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριµένα, το 2021 απέκτησε το 88% της εταιρείας Ecofood, καθώς και το εργοστάσιο στη ∆ροσιά της Έδεσσας, στο οποίο περιλαµβάνεται και µονάδα εµφιάλωσης νερού και µονάδα επεξεργασίας τροφίµων, έναντι τιµήµατος 2,2 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης το 2021 εξαγόρασε την Κατσιάµακας ΑΒΕΕ έναντι
2,5 εκατοµµυρίων ευρώ,
µε αντικείµενο τη διαλογή, συσκευασία και εµπορία φρούτων και λαχανικών στη Νάουσα, η οποία είχε τεθεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης.




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία