Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ακάνθινο στεφάνι με δόση 30 ευρώ το μήνα η νέα ασφαλιστική ρύθμιση

Με «ακάνθινο στεφάνι» µοιάζει το τελικό περίγραµµα της προωθούµενης ρύθµισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταµέια, η οποία έρχεται να συνδυάσει αριστοτεχνικά τις ψηφοθηρικές αναζητήσεις της κυβέρνησης µε τις βαθιές αγωνίες των ασφαλισµένων οφειλετών.

syntaxiouxoi74569

Γιάννης Πανάγος

7
0

Στα καλά της υπόθεσης είναι η δυνατότητα µείωσης της οφειλής σε ποσοστό 60% µε 65%, µέσα βέβαια από µια διαδικασία επανυπολογισµού της σύνταξης. Αυτό σηµαίνει κατ’ αρχήν ότι η σύνταξη την οποία θα λάβουν θα είναι αντίστοιχη των µειωµένων εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν. Πέραν όµως αυτού, η ρύθµιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθούν διαδοχικά δύο δόσεις της ρύθµισης, αν δεν καταβληθούν βεβαιωµένες οφειλές που δηµιουργήθηκαν µετά την 1/1/2019 ή αν δεν καταβληθούν εντός τριών µηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ηµεροµηνία υπαγωγής στη ρύθµιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπάχθηκαν µε επιλογή του οφειλέτη στη ρύθµιση.   Στην περίπτωση των µελλοντικών συνταξιούχων, η ρύθµιση χάνεται επίσης, αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστηµα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης. Πάντως, η ρύθµιση δεν χάνεται, εάν οι οφειλές που δηµιουργήθηκαν µετά την 1/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόµου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.

Με βάση τα διαθέσιµα στοιχεία, περίπου 1,4 εκατ. οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ αποτελούν τους εν δυνάµει ωφελούµενους της νέας πολυαναµενόµενης ρύθµισης χρεών του υπουργείου Εργασίας, µιας από τις πλέον ευνοϊκές ρυθµίσεις που έχουν εφαρµοστεί καθώς δεν προβλέπει εισοδηµατικά ή άλλα κριτήρια. Σύµφωνα µε όλες τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών και της αρµόδιας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου το σχέδιο νόµου είναι έτοιµο και θα κατατεθεί στη Βουλή όταν αυτή ανοίξει.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα ρύθµιση, είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του 2019, προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Μάλιστα, καθώς ειδικά για τους µη µισθωτούς η εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους προς τον ΕΦΚΑ θα πραγµατοποιηθεί προς το τέλος του 2019, η βασική υποχρέωση που θα τους ανοίξει και την πόρτα της νέας ρύθµισης περιορίζεται στην καταβολή της ελάχιστης εισφοράς. Τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που δείχνουν ότι τα χρέη εκτινάχθηκαν στα 35,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 1,42 εκατοµµύρια ασφαλισµένους, εργοδότες, αγρότες και ελεύθερους επαγγελµατίες όπως και αυτοαπασχολούµενους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασµού. Η ρύθµιση θα αφορά οφειλές που έχουν δηµιουργηθεί έως και 31/12/2018. Οι δόσεις µπορεί να φθάσουν έως και τις 120 µε ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες, η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 30 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία