Όσο κι αν οι πωλητές έρχονται να διαβεβαιώσουν για τα «ήρεμα νερά» της επόμενης μέρας στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας πουλερικών στην Ελλάδα, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η συγκεκριμένη εξαγορά θα φέρει σύντομα τα πάνω κάτω στην εγχώρια αγορά κοτόπουλου, μια αγορά που χαρακτηρίζεται για την αυτάρκειά της αλλά και την ισορροπία της, σχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι η ανακατάταξη του κλάδου, προς όφελος των εισαγωγών. Οι πληροφορίες θέλουν τον ουκρανικό όμιλο MHP να εισάγει ήδη κατεψυγμένα κοτόπουλα στην Ελλάδα και να διεκδικεί ήδη μερίδια αγοράς από την παραγωγή της σε άλλες χώρες. Τι θα εμποδίσει λοιπόν έναν τέτοιο όμιλο, με παραγωγή σε χώρες με ευρωπαϊκό διαβατήριο, όπως η Σλοβενία και η Ισπανία, να αξιοποιήσει το δίκτυο διανομής της Νιτσιάκος αλλά το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων στην Ε.Ε. και να εντείνει τις εισαγωγές της στη χώρα μας; Και πως θα επηρεάσει αυτό τους Έλληνες πτηνοτρόφους και όχι μόνο τις εταιρείες του κλάδου;
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Επιπλέον, πόσο σύμφωνο είναι με τους κανόνες της αγοράς, οι επιχειρηματίες μιας χώρας που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του πολέμου που μαστίζει τη χώρα, ξαφνικά να εμφανίζονται ως πολυεκατομμυριούχοι που εξαγοράζουν τη μία μετά την άλλη μεγάλες επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με τη Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ;
Είναι άλλο ο ελεύθερος ανταγωνισμός, ακόμα κι αν οδηγεί στη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο και λιγότερα χέρια και είναι άλλο η προνομιακή επιδότηση κάποιων επιχειρηματιών για να εξαγοράζουν και διαμορφώνουν τους όρους του ανταγωνισμού στα δικά τους μέτρα.
Να αναφερθεί εδώ ότι σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου 2025, το Agronews είχε αναφερθεί κατ’ αποκλειστικότητα στις προχωρημένες συζητήσεις που είχαν τότε οι κληρονόμοι του Θόδωρου Νιτσιάκου (Αγγελική, Μαριλένα και Κωσταντίνος) με τον Έλληνα επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την Bespoke SGA Holdings, στην κατεύθυνση της εξαγοράς της πτηνοτροφικής επιχείρησης από τον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ.
«Η Νιτσιάκος δεν αναζητούσε αγοραστή. Όταν λέγαμε ότι η εταιρεία δεν πωλείται, αυτό αντανακλούσε την πραγματικότητα εκείνης της περιόδου», δηλώνει σήμερα η Μαριλένα Νιτσιάκου, αντιπρόεδρος και εμπορική διευθύντρια της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να πείθει για τις προθέσεις της, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Προφανώς η διαφορά ήταν το τίμημα. Ένα τίμημα το οποίο σήμερα κανείς δεν αποκαλύπτει, ούτε για το 60% των μετοχών που διατίθεται άμεσα στον ουκρανικό όμιλο, ούτε για το 10% που θα παραχωρηθεί στη συνέχεια, ούτε για το υπόλοιπο 30% στο οποίο ο ουκρανός πολυεκατομμυριούχος θα έχει τον πρώτο λόγο βάσει των ήδη συμφωνηθέντων.
Η MHP εξαγοράζει την ελληνική πτηνοτροφική εταιρεία Νιτσιάκος γράφουν ξένα μέσα
Ο ουκρανικός αγροδιατροφικός όμιλος MHP SE πρόκειται να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην Θεοδ. Νιτσιάκος ΑΕΒΕ Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις (Νιτσιάκος) — την κορυφαία εταιρεία πουλερικών στην Ελλάδα.
Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους υφιστάμενους μετόχους της Νιτσιάκος ότι η MHP SE θα μπορούσε να αποκτήσει το 100% των μετοχών της εταιρείας σε μια χρονική περίοδο.
Υπό την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων, η MHP πρόκειται να αποκτήσει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου σε τρεις δόσεις. Η πρώτη από αυτές αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και η τελευταία έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2028.
Ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί η τιμή αγοράς, η οποία δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, με βάση την αποτίμηση της επιχείρησης Νιτσιάκος καθώς και τα χρέη, το κεφάλαιο κίνησης και τα λειτουργικά κέρδη της για το τελευταίο οικονομικό έτος.
Η τιμή αγοράς για την Ολοκλήρωση 1 θα υπολογιστεί με βάση την επιχειρηματική αξία του Target, προσαρμοσμένη για μετρητά, χρηματοοικονομικό χρέος και προσαρμογή κεφαλαίου κίνησης κατά την ολοκλήρωση, συνδεδεμένη με τα EBITDA του Target για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Ο τύπος τιμολόγησης που ισχύει για τις επόμενες ολοκληρώσεις θα υπολογιστεί επίσης με βάση την επιχειρηματική αξία του Target, με την επιφύλαξη των συνήθων προσαρμογών κλεισίματος κατά τη στιγμή κάθε τέτοιας ολοκλήρωσης.
Το πραγματικό ποσό που καταβάλλεται σε κάθε ολοκλήρωση θα αποκαλυφθεί μέσω ξεχωριστής ανακοίνωσης την κατάλληλη στιγμή.
Η MHP διατηρεί την επιλογή να αγοράσει το υπόλοιπο 30% των μετοχών της Νιτσιάκος σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MHP, Yuriy Kosyuk, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Περισσότερα για την Νιτσιάκος
Με έδρα τα Ιωάννινα στη βορειοδυτική Ελλάδα, η Νιτσιάκος ιδρύθηκε ως εταιρεία πουλερικών τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την MHP. Έκτοτε, η εταιρεία έχει αναπτύξει επιχειρήσεις σε άλλα κρέατα, καθώς και σε ζωοτροφές και τροφές για κατοικίδια.
Η Nιτσιάκος είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία πουλερικών στην Ελλάδα και ένας από τους κορυφαίους καθετοποιημένους παραγωγούς τροφίμων της χώρας. Τα ενοποιημένα έσοδα για το τελευταίο οικονομικό έτος αναφέρθηκαν σε περίπου 540 εκατ. ευρώ (628 εκατ. δολάρια).
Εν τω μεταξύ, η Nιτσιάκος αναφέρει ότι είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει δικές της δραστηριότητες στην ζωική παραγωγή και σε όλα τα κύρια κρέατα.
Εκτός από το ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής στη χώρα, η εταιρεία παράγει επίσης βοδινό, χοιρινό, γαλοπούλα και κρέας κουνελιού, καθώς και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Θεόδωρος Νιτσιάκος, ανέπτυξε την επιχείρηση στις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, εμπορευόμενος αυγά επώασης, νεοσσούς, πλήρεις ζωοτροφές και πρώτες ύλες ζωοτροφών.
Περισσότερα για την MHP SE
Η MHP ηγείται της κατάταξης των μεγαλύτερων εταιρειών πουλερικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων WATT Poultry Top Poultry Companies.
Με έδρα την Ουκρανία, η ίδια πηγή καταγράφει ότι η MHP είναι ο ηγέτης της αγοράς στην εγχώρια αγορά της και εξάγει σε πολλές άλλες χώρες.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση των κορυφαίων παραγωγών πουλερικών στον κόσμο τοποθετεί την MHP στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με ετήσια παραγωγή 704 εκατομμυρίων πουλερικών.
Εκτός από τα πουλερικά, ο όμιλος παράγει και εξάγει μεταποιημένα προϊόντα πουλερικών, σιτηρά, φυτικά έλαια και βιομεθάνιο.
Η έδρα του ομίλου MHP βρίσκεται στην Κύπρο. Στην Ουκρανία, η MHP είναι από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης τραπεζών αγροτικής γης και διαθέτει τρία κάθετα ολοκληρωμένα συγκροτήματα πουλερικών και τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος. Εκτός Ουκρανίας, ο «Ευρωπαϊκός Λειτουργικός Τομέας» της MHP περιλαμβάνει την εταιρεία πουλερικών Perutnina Ptuj με έδρα τη Σλοβενία, ένα εργοστάσιο τεμαχισμού στην Ολλανδία και τον όμιλο Uvesa της Ισπανίας, τον οποίο η MHP απέκτησε το 2025.
Για το τελευταίο οικονομικό έτος, η MHP ανέφερε συνολικά έσοδα σχεδόν 3,77 δισ. δολάρια, τα οποία αντιπροσώπευαν αύξηση 24% σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Ωστόσο, στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία αποδίδεται η μείωση κατά 15% στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου σε ετήσια βάση.
Παλαιότερα το Agronews έγραφε:
Με όμιλο Θεοδωρόπουλου συζητά η Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, σύντομα οι ανακοινώσεις
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την μεταβίβαση μέρους των μετοχών της Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ (κοτόπουλα Νιτσιάκος) στον όμιλο Θεοδωρόπουλου (πρώην Chipita), φαίνεται να έχουν έρθει οι δύο πλευρές και ήδη κάποια προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να επιβεβαιώσει το deal που κυοφορείται.
Το ρεπορτάζ μάλιστα θέλει τη πρώτη σαμπάνια εορτασμού του deal να έχει ανοίξει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί όροι της συμφωνίας (του τιμήματος συμπεριλαμβανομένου) και δόθηκαν τα χέρια, όπως λέγεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο
Σαν συνέχεια αυτής της εξέλιξης, έρχεται, όπως όλα δείχνουν, η δημιουργία από τα μέλη της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Νιτσιάκου, τριών holding ΙΚΕ με το ίδιο ακριβώς μετοχικό κεφάλαιο, στις οποίες μεταφέρεται το σύνολο των μετοχών τους στην Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ.
Ειδικότερα η παραπάνω κίνηση αφορά στα παιδιά του Θεόδωρου Νιτσιάκου, ιδρυτή της ομώνυμης πτηνοτροφικής βιομηχανίας, Αγγελική, Μαριλένα και Κωσταντίνο Νιτσιάκο.
Όπως αναφέρεται στα έγγραφα σύστασης που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ την Πέμπτη 10 Ιουλίου και για τις τρεις εταιρείες, οι τρεις μέτοχοι της ιστορικής επιχείρησης με έδρα τα Ιωάννινα, προχώρησαν στην δημιουργία εταιρειών holding, στις οποίες εισέφεραν το σύνολο των μετοχών, που διατηρούν στην Θ. Nιτσιάκος ΑΒΕΕ.
Να αναφερθεί ότι ο κύκλος εργασιών της Νιτσιάκος ΑΒΕΕ το 2023 έπιασε τα 503 εκατ. ευρώ από 490 το 2022 και όλα δείχνουν περαιτέρω αύξηση και το 2024.
Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Bespoke SGA Holdings το 2024 έφτασε τις πωλήσεις του στα 267 εκατ. ευρώ από 199 εκατ. ευρώ το 2023.
