BACK TO
TOP
Διεθνή

Δεν φαίνεται να πείθεται ο αγροτικός κόσμος της Ε.Ε. για την προστιθέμενη αξία των «πράσινων» προϊόντων

Τα μηνύματα που παίρνει ο αγροτικός κόσμος της Ευρώπης από τις αγορές, σε καμία περίπτωση δεν τον καθησυχάζουν για τις προοπτικές που θα έχουν τα προϊόντα του στο μέλλον, σε περίπτωση που ακολουθήσει με συνέπεια τις οδηγίες που διαμορφώνει το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν.

204fc08254b5a6294bdb2238206834a6

26
0

Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, πιστεύουν πως η προστιθέμενη αξία ενός φιλικού προς το περιβάλλον αγροτικού προϊόντος, δεν θα φτάσει ποτέ στους δικούς τους λογαριασμούς, ενώ δύσκολα θα αποσβέσει τον κόπο και τις επενδύσεις που απαιτεί η παραγωγή του.

Σε μια σύντομη δημοσκόπηση που έτρεξε γερμανικό μέσο με ερώτημα το κατά πόσο ένα «πράσινο» γάλα θα αυξήσει τον τζίρο των εκμεταλλεύσεων που το παράγουν, τα 2/3 των συμμετεχόντων δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι θα πληρωθούν μεγαλύτερη τιμή παραγωγού για το προϊόν αυτό, ενώ μόλις ένας στους τρεις βλέπει μια προοπτική που θα εξασφάλιζε μεγαλύτερο εισόδημα.

Μπορεί στην αγροτική παραγωγή λοιπόν να αναλογεί το μικρότερο ποσοστό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος ανάμεσα στις ενεργές βιομηχανικές δραστηριότητες, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κλάδος καλείται να ενσωματώσει τις περισσότερες προσαρμογές της νέας πράσινης πολιτικής της Ευρώπης.

Ήδη οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής έχουν αρχίζει να εκφράζουν την δυσανασχέτηση τους στις πολυδιαφημισμένες προσταγές της Πράσινης Συμφωνίας. Στον απόηχο της παρουσίασης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα τρόφιμα και την αγροτική παραγωγή, Farm to Fork, που παρουσίασε προ ολίγων ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανοί αγρότες έβγαλαν την περασμένη εβδομάδα τα τρακτέρ τους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της Γερμανίας Σβένγια Σούλτσε, η οποία μέσες άκρες, ίσως και άθελά της, στοχοποίησε τους Γερμανούς αγρότες ότι με τους ψεκασμούς που διενεργούν στα χωράφια τους, επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ, που φαίνεται ότι είναι συμπαθής στους αγρότες της χώρας της, άφησε να εννοηθεί ότι η συνάδελφός της από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εστιάζει στις φιλοπεριβαλλοντικές ΜΚΟ και το κοινό τους με τις δηλώσεις αυτές. Η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό μέσο ξεκαθάρισε τη θέση του υπουργείου που ηγείται και μάλιστα υποστήριξε πως ίσως χρειαστεί οι Βρυξέλλες να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να μην φορτώσουν δυσανάλογα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις προσπάθειες μιας περισσότερο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η Γιούλια Κλόκνερ προειδοποιεί για την υπερφόρτωση της γεωργικής πολιτικής με περιβαλλοντικές απαιτήσεις: "Για μένα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγρότες μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προσδοκίες, ωστόσο, τα καθήκοντα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος πρέπει να χωρίζονται μεταξύ διαφορετικών τομέων και να μην απορρίπτονται μόνο στη γεωργία».

Η υπουργός επικρίνει ιδιαίτερα την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για μετά το 2020. «Μπορεί η κατεύθυνση να είναι σωστή, όμως μια υποχρηματοδοτούμενη αλλαγή κατεύθυνσης, είναι φυσικό να φέρει πολλές αντιδράσεις και σε κάθε περίπτωση, η ΚΑΠ δεν μπορεί να υποστηρίξει την μετατροπή κάθε λατομείου, εκτός αγροτικού ενδιαφέροντος, σε ένα πράσινο λιβάδι».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία