BACK TO
TOP
Διεθνή

Ψηφίζονται καθυστερημένα οι κανονισμοί της νέας ΚΑΠ στις 23 Νοέμβρη

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να υπερψηφίσει τους τρεις νέους Κανονισμούς της μεταρρύθμισης (Στρατηγικά Σχέδια, Οριζόντιος Κανονισμός και Κοινή Οργάνωση των Αγορών), με την πολιτική συμφωνία στα προτεινόμενα κείμενα κανονισμών να έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο.

shutterstock-europaiko-koinoboulio

65
0

Την υπερψήφιση των τριών Κανονισμών, θα ακολουθήσει η υιοθέτηση των αποφάσεων μέσα στον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο των Υπουργών, ώστε κατόπιν να δημοσιευτούν στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την προθεσμία κατάρτισης των Στρατηγικών Σχεδίων να εκπνέει στις 1 Γενάρη, ο προσδιορισμός και η έγκριση της νομικής βάσης της νέας ΚΑΠ 2023-2027, αναμένεται να βοηθήσει τα Κράτη Μέλη να ολοκληρώσουν άμεσα την υποβολή των Σχεδίων.

Τα προς ψήφιση νομοθετικά κείμενα κατατέθηκαν προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο 17 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη μέρα διοργανώθηκε ευρεία συζήτηση ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, όπυ το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησαν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή και Σταύρος Αραχωβίτης.

Το πρώτο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε η κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων, όπου όλοι συμφώνησαν στο μέγεθος των προκλήσεων που προτάσσει η νέα ΚΑΠ και εκφράστηκαν ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» στους αγρότες. Βουλευτές ανέφεραν ότι η Κομισιόν οφείλει να στείλει περισσότερες και πιο λεπτομερείς οδηγίες στα κράτη-μέλη, ενώ αναφέρθηκε πως ορισμένες χώρες ζητούν περισσότερο χρόνο για την υποβολή του Στρατηγικού τους Σχεδίου, δίχως όμως το αίτημα αυτό να διαφαίνεται να γίνεται αποδεκτό.

Αναφορικά τοποθετήθηκε εισηγητής του Κανονισμού για τα Στρατηγικά Σχέδια, Πίτερ Γιαρ, ο οποίος ζήτησε την τήρηση του χρονικού προγραμματισμού. «Δεν αρκεί τα κράτη-μέλη να υποβάλουν τα Στρατηγικά τους Σχέδια, αλλά να το κάνουν έγκαιρα. Κι αυτό απαιτείται, καθώς θα ακολουθήσει συζήτηση για επιμέρους σημεία των προτάσεών τους που χρειάζονται βελτίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί πρέπει να έχουν χρόνο για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου

Την Τρίτη στις 17:15, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας (COMAGRI) και οι εισηγητές για τους τρεις νέους νόμους της ΕΕ που ρυθμίζουν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση.

Οι Norbert Lins (EPP, DE), Peter Jahr (EPP, DE), Ulrike Müller (RE, DE) και Eric Andrieu (S&D, FR) θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Ολομέλεια θα συζητήσει τις τρεις νομοθετικές προτάσεις την Τρίτη το πρωί από τις 9:00 και θα τις ψηφίσει την Τρίτη από τις 12:00, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16.00 το απόγευμα.

Η συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, αίθουσα Τύπου Daphne Caruana Galizia, με φυσική και εξ αποστάσεως συμμετοχή, θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά στο Διαδίκτυο και θα μαγνητοσκοπηθεί στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου. Θα υπάρξει διαθέσιμη μετάφραση προς και από Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Πολωνικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία