BACK TO
TOP
Πολιτικές

Rabobank: Ανερχόμενη η αγορά των μούρων στην Ευρώπη

Στις ποικιλίες μούρων «ποντάρει» η Rabobank για την αγορά της Ευρώπης, που θεωρεί πως θα αποτελέσουν δυνατό «χαρτί» με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Αύξηση 22% στα κέρδη της Rabobank το 2015

2
0
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν ενδεχομένως τα βήματα των ΗΠΑ, όπου τα μούρα έχουν γίνει το δημοφιλέστερο φρούτο στην αγορά, παραμερίζοντας ακόμη και τα μήλα ή τα πορτοκάλια. Παρόλο που είναι απίθανο να ακολουθήσουν αυτή την τάση όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ο «ουρανός είναι το όριο» για τον ανερχόμενο κλάδο, όπως αναφέρει και η έκθεση της Rabobank με τίτλο «Έκρηξη και άνθηση: Ο πήχης ανέβηκε για την πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή αγορά μούρων».
Η ζήτηση για φρέσκα μούρα στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε, εξαιτίας των πολλών ωφέλιμων χαρακτηριστικών τους για την υγεία και ξεπέρασε τα 5,6 δις δολάρια. Η Rabobank, αναμένει να αυξηθεί η ζήτηση και στην Ευρώπη κατά 7% για τα επόμενα 5 χρόνια, με τα φρέσκα μύρτιλλα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα να πρωταγωνιστούν και με τις φράουλες να αυξάνονται κατά 2% περίπου.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, η αγορά χρειάζεται όλο το χρόνο φρέσκα φρούτα, μεγάλου μεγέθους και εξαιρετικής γεύσης. «Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αυξημένη ποσότητα του όγκου των μούρων, βελτιώσεις στην ποικιλία και δημιουργία καλύτερων δικτύων διανομής σε συνδυασμό με χαμηλότερες τιμές για την αγορά, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς των φρέσκων μούρων στην Ε.Ε.», ανέφερε η Σίντυ Βαν Ριτζγουίκ, Αναλύτρια φρούτων και λαχανικών της Rabobank.

Φράουλε
Οι φράουλες είναι-και θα παραμείνουν-η βασική και πιο «ώριμη» αγορά στην κατηγορία των φρέσκων φρούτων. Ο κλάδος της φράουλας αλλάζει, από τις κατακερματισμένες τοπικές και εποχιακές αγορές σε μια αγορά που στοχεύει στην συσσώρευση κεφαλαίου χωρίς ιδιαίτερη εποχικότητα και με υψηλή ποιότητα

Μύρτιλλ
Η  ζήτηση κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς για μύρτιλλα, αυξάνεται ραγδαία, οδηγώντας τόσο τις τοπικές ευρωπαϊκές παραγωγές όσο και τις εισαγωγές στις αγορές της Ευρώπης. Ο κλάδος των μύρτιλλων έχει δημιουργήσει προοπτικές για τη συμμετοχή σοβαρών «παικτών» στην αγορά, που λειτουργούν με επαγγελματισμό και με επίκεντρο τον πελάτη

Σμέουρα και βατόμουρ
Νέες ποικιλίες και εκσυγχρονισμένες καλλιεργητικές μέθοδοι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή αγορά σμέουρων και βατόμουρων. Σκοπός των καλλιεργητών είναι η πιο ολοκληρωμένη και ετήσια προσέγγιση των ποικιλιών με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου

Άλλα μούρ
Επιπρόσθετα με τα βασικά είδη μούρων που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχουν και άλλα, όπως τα κράνμπερι, οι κόκκινες και μαύρες σταφίδες, τα kiwi, τα γκότζι και τα ακάι μπέρι κ.α. Δεν αναμένεται αυτά τα είδη μούρων να καταλάβουν σύντομα κυρίαρχη θέση στην αγορά, όμως για τους παραγωγούς, αυτά τα είδη μπορούν να αποτελέσουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές προτάσεις.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία