BACK TO
TOP
Πολιτικές

Νωρίς το πρώτο σοβαρό ρήγμα στη φιλόδοξη πολιτική για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στους κόλπους της Ε.Ε.

Από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέρχεται το πρώτο σοβαρό ρήγμα στην υπόθεση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αυτή περιγράφεται από την ειδικότερη στρατηγική Farm to Fork, δημιουργώντας νέο κύκλο συζητήσεων για το κατά πόσο τελικά το φιλόδοξο αυτό σχέδιο μπορεί να επιβιώσει.

joint

16
0

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, θέλουν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) και της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) να διακόπτουν τη μεταξύ τους συνεργασία επί του θέματος και να προσεγγίζουν την υπόθεση της νέας πράσινης στρατηγικής η κάθε μια με το δικό της τρόπο.

Είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά και σημαίνει ότι οι δυο πλέον αρμόδιες για θέματα αγροτικής πολιτικής και περιβάλλοντος Επιτροπές της Ευρωβουλής, προσεγγίζουν το όλο ζήτημα με τελείως διαφορετικό τρόπο, κάτι το οποίο, εκτός του ότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα τόσο στη διαχείριση της ΚΑΠ, ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για τις θεσμικές εξελίξεις γύρω από την «πολύφερνη» στρατηγική από το Χωράφι στο Πιάτο (Farm to Fork).

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) βρέθηκαν προ απροόπτου όταν οι συνάδελφοί τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) αποφάσισαν και τους ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τη συνεργασία στον φάκελο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για μετά το 2020.

Σε μια επιστολή ο πρόεδρος της ENVI, Πασκάλ Κανφίν, ανακοίνωσε στον ομόλογό του στην Επιτροπή Γεωργίας (AGRI), τον Γερμανό ευρωβουλευτή Νόρμπερτ Λινς, ότι η επιτροπή του έχει αποφασίσει να μην συνεργαστεί μαζί τους πάνω στον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, ένα από τα τρία νομοθετικά κομμάτια της μεταρρύθμισης.

Αυτός ο φάκελος είναι ζωτικής σημασίας καθώς περιέχει τις διατάξεις για το νέο μοντέλο παράδοσης της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους στον γεωργικό τομέα.

Με την κίνηση αυτή αφενός κλιμακώνεται η ένταση στις Βρυξέλλες γύρω από τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες που τον τελευταίο χρόνο έχουν προβληματίσει βιομηχανίες, έχουν διχάσει Ευρωβουλευτές και πολιτικούς και αντανακλούν την απόσταση ανάμεσα στους αστικούς πληθυσμούς και τις αγροτικές κοινωνίες.

Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή παγώνει τις διαδικασίες που θα επέτρεπαν να φτάσει μια ώρα αρχύτερα προς ψήφιση στην Ευρωβουλή το τροποποιημένο κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ που προτείνει η Κομισιόν, κάτι που προγραμματιζόταν για τον Σεπτέμβριο. Πιο μπροστά στον χρόνο όμως, η απόσταση αυτή ανάμεσα στις Επιτροπές της Ευρωβουλής, αφήνει σε σαθρές βάσεις την νομοθετική προσαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν πάνω στο κομμάτι της Πράσινης Συμφωνίας που άπτεται της ΚΑΠ. Εφόσον Ευρωβουλευτές των ίδιων παρατάξεων δεν μπορούν να συμφωνήσουν πάνω σε λιγότερο «καυτά» θέματα της ΚΑΠ, αυτό δείχνει πολλά για το μέλλον της αμφιλεγόμενης πολιτικής Farm to Fork.

Η απόφαση για την απόσυρση των εισηγητών ENVI από τις συνομιλίες ελήφθησαν από τους συντονιστές της ομάδας την Τετάρτη 10 Ιουνίου, οι οποίοι θεώρησαν το χάσμα με την AGRI ως ανυπέρβλητο, ιδίως σχετικά με τα άρθρα που σχετίζονται με την αποκαλούμενη «πράσινη αρχιτεκτονική» της ΚΑΠ.

«Η τρέχουσα δομή εργασίας σταματά, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με εξής αμέσως», αναφέρει η επιστολή.

Σύμφωνα με τους συντονιστές της ENVI, οι συμβιβαστικές τροπολογίες για την ΚΑΠ πριν από την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να συμφωνηθούν από πολιτικές ομάδες, ανεξάρτητα από την επιτροπή στην οποία βρίσκονται.

Τους τελευταίους μήνες, οι δύο επιτροπές συγκρούστηκαν πολλές φορές, για παράδειγμα όταν η επιτροπή AGRI έδωσε το πράσινο φως στον νυν άφαντο Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, ενώ όλοι οι συντονιστές ENVI καταψήφισαν τον πολωνό υποψήφιο.

Ο συντονιστής του ΕΛΚ Χέρμπερτ Ντορφμαν εξέφρασε και εξέπληξε την απόφαση, λέγοντας ότι από τα σχόλια που είχε ακούσει από τους εισηγητές, είχε καταλάβει ότι τα πράγματα λειτουργούσαν καλά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία